Gå till huvudinnehåll

Bilolyckan var nära att ta Riitta Aaltos liv – ”Jag vet inte om någon trodde att jag skulle överleva”

En rattfyllerist var nära att förstöra Riitta Aaltos liv, men efter ett flertal operationer och komplikationer är Aalto tillbaka på fötterna och bokstavligen tillbaka på hästryggen. På grund av den allvarliga bilolyckan har Aalto ett halvår på sjukhus och flera år av rehabilitering bakom sig, men hon är inte bitter utan tacksam för vården och omsorgen.

Riitta Aalto tuijottaa ulos ikkunasta.

För Riitta var det inte ett alternativ att ge upp efter olyckan.

I november 2021 hade Riitta Aalto varit på arbetsplatsens julfest och var på väg med taxi från stadsdelen Vik i Helsingfors hem till östra Helsingfors när det smällde. Hon hade avlägsnat sig från festen i god tid före midnatt, eftersom hon var på väg för att rida nästa morgon.

I stället för den egna sängen och stallet hamnade Aalto sex veckor på intensivvårdsavdelning på HUS Tornsjukhus i Mejlans och vårdades ett halvår på avdelning.

Själv kommer hon knappt ihåg något av olyckan och veckorna efter den. En rattfyllerist hade krockat med taxin på motorvägen och i frontalkrocken hade Aalto klämts i bilen.

Även om det till en början såg ut som om den värsta katastrofen hade undvikits, kom sanningen fram bit för bit. En halskota och skenbenet var brutna och i sidan hade hon en multipel revbensskada, det vill säga flera revben i linje hade gått av. Den multipla revbensskadan ledde till att Aalto drabbades av traumatisk lungkollaps och revbenen måste fixeras med en platta.

I olyckan drabbades Aaltos bukområde och inre organ värst. De första veckorna hölls Aaltos buk öppen på intensivvården och inte ens läkarna visste hur det skulle sluta.

”Jag levde i min egen drömvärld som var en blandning av bilresan, ridläger och arbetsvärlden i skolan. Min första konkreta minnesbild är från julafton, då familjen besökte mig på sjukhuset. I det skedet hade jag varit på sjukhuset redan en månad.”

Under tiden på intensivvårdsavdelningen drabbades Aalto också av sepsis, det vill säga blodförgiftning, lunginflammation och blodpropp i lungan.

”Jag vet inte om någon trodde att jag skulle överleva, även om maken påstår annat. Man var tvungen att lösa upp blodproppen i lungan samtidigt som det hade gjorts flera operationer i buken och såren från dem borde ha fått läka. Det var en verkligt tung tid i synnerhet för min familj.”

Riitta Aalto tuijottamassa merelle.

Ett flertal operationer och lång rehabilitering

Även om det var en nästan omöjlig ekvation är det svårt att tro nu när man ser Aalto leka med familjens hundar Jedi och Donna på gården.

Till en början kunde Aalto bara röra på fingrarna och kunde inte prata på grund av andningstuben. Hon och maken kommunicerade med bild- och bokstavskort så att Aalto knäppte med munnen vid rätt bokstav.

”Det var nog fruktansvärt då jag inte kunde vare sig röra mig eller prata. Jag var helt utlämnad till andra.”

Tal- och rörelseförmågan kom dock tillbaka bit för bit. Nu har det gått nästan tre år av återhämtning och rehabilitering. Programmet under veckorna består av både fysioterapi, egen träning på gym samt cykling och skogsrundor med hundarna.

På vintern plumsar Aalto ner i vaken vid familjens egen strand. Hon ser också till det egna välbefinnandet genom meditation och andningsövningar.

Aalto har varit tvungen att genomgå ett flertal operationer i buken även efter den första tiden efter olyckan och man har varit tvungen att operera bort den ena njuren. Den senaste bukoperationen gjordes i slutet av 2023. Även ögonnerven skadades i olyckan och en ögonoperation till följd av det gjordes i februari 2024. Det är i nuläget den sista operationen efter olyckan.

Aalto har under hela återhämtningsprocessen följts av kirurg Matti Tolonen som gjort de flesta av hennes bukoperationer i Mejlans och han var också med på den senaste operationen som genomfördes på Pejas sjukhus.

”Det att en och samma expert har varit med under hela vägen är verkligen fantastiskt”, berömmer Aalto.

Tillbaka i den älskade sadeln 

Hästar har varit en kär gemensam hobby för Aaltonen, hennes make Marko och deras dotter Siiri. Innan kraschen hade paret varit på Island på turridning.

Efter olyckan befarade Aalto att hästhobbyn var ett minne blott för hennes del. Då ergoterapeuten sedan föreslog ridterapi för Aalto tog hon med glädje emot erbjudandet.

Vi ridterapi rider man på hästen utan sadel med endast en filt mellan människan och hästen. Hästens rörelser har en avslappnande effekt och de hjälper ryttaren att bättre uppfatta sin kropp.

Det är inte bara själva ridandet som är terapeutiskt utan också att borsta och sköta om hästen. För Aalto har ridterapin förutom fysiskt varit viktig även psykiskt.

”Trots att jag har varit tvungen att avstå från fartfyllda ridturer i terrängen och hinderhoppning, har jag ridit på små islandshästar på fritiden utrustad med uppblåsbar säkerhetsväst. Det har varit underbart.”

Riitta Aalto

Livet går vidare

Olyckan har lärt Aalto att leva i nuet. Det innebär dock inte att man inte kan planera framåt och drömma. Enligt nuvarande plan återgår hon till arbetslivet i januari 2025 i form av arbetsprövning.

På grund av skadorna till följd av olyckan kan Aalto inte återgå till sitt arbete som lärare i huslig ekonomi i högstadiet. Syftet med arbetsprövningen är att ta reda på hur hon kan arbeta och vilket arbete hon kan utföra i framtiden.

”Jag har också behörighet att arbeta som lärare i hälsokunskap och även arbete som studiehandledare intresserar. Men vi måste se hur min arbetsförmåga ser ut, då den tiden kommer.”

Även om olyckan var våldsam och konsekvenserna av den följer Aalto resten av livet, känner hon inte bitterhet, däremot tacksamhet. 

”På sjukhuset fick jag ett så fint bemötande av allt från vårdare till läkare och lokalvårdare.”

”På sjukhuset fick jag ett så fint bemötande av allt från vårdare till läkare och lokalvårdare. Då jag knappt kunde äta något alls, kom vårdaren med saltgurka och frågade om jag åtminstone kan äta den. Vårdarna blev verkligen viktiga för mig då jag inte kunde annat än ligga.”

Även stödet från den egna maken och barnen samt syskonen har varit ovärderligt.

”Jag har två tonåriga barn. Det har inte funnits något annat alternativ än att kämpa sig tillbaka till de levande. Att ge upp var och är inget alternativ.”

Familjen fick också en fin påminnelse om att livet går vidare på vintern 2024 då Aalto och hennes make Marko fick ett barnbarn.

”Lilla Heini är allas vår skatt och det har varit speciellt härligt att på nära håll följa en liten människas liv, tillväxt och utveckling.

Traumagruppen vårdar årligen cirka 700 patienter

HUS har en särskild traumagrupp. Den tillkallas för att ta hand om patienter vid allvarliga olyckor. Varje medlem i gruppen har en egen roll. Den multidisciplinära traumagruppen leds av en specialistläkare i traumatologi. Om situationen kräver det inkluderas också experter inom andra specialiteter, som bukkirurgi, kärlkirurgi, hjärt- och thoraxkirurgi, handkirurgi eller neurokirurgi. Det är viktigt att samarbetet mellan specialiteterna fungerar bra.   

Skadorna indelas i trubbiga och skarpa skador. Trubbiga skador uppstår till exempel vid trafikolyckor och i samband med fall. Skarpa skador kallas bland annat skador som uppkommit till följd av knivhuggning eller skottlossning.   
 
HUS traumagrupp vårdar årligen cirka 700 patienter.   

HUS Brosjukhus har en RAPTOR-operationssal som är mycket exceptionell även globalt sett. I den kan svårt skadade patienter vårdas och undersökas utan att de behöver flyttas. 

Den största fördelen med RAPTOR-operationssalen är snabbare diagnostik och tillgång till vård, då ingen tid går åt till att flytta patienter. Kritiskt sjuka patienter behöver inte först transporteras från traumarummet till röntgen och därifrån igen vidare – patienten ligger kvar på sin plats medan grupperna och utrustningen omkring byts ut. 

Snabbare och mera exakt diagnostik möjliggör en ännu utförligare vårdplan. Ännu 2021 hade vi verksamhet på två olika sjukhus, i Mejlans och Tölö.  

I vården av svårt skadade patienter som vårdas länge på sjukhus är det av central betydelse att en behandlande kirurg samordnar vårdbesluten samt kommunicerar med patienten och de anhöriga.  

Den sakkunniga Matti Tolonen är medicine doktor och specialistläkare i bukkirurgi 

Vill du berätta din egen historia?

Vi söker nya patientberättelser att publicera på HUS webbplats. Om du är intresserad, skicka ett meddelande till esh.viestinta@hus.fi. Vi förbehåller oss rätten att bestämma vilka berättelser som publiceras och deras tidtabell.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.