Jukka har haft prostatacancer: "Diagnosen rörde inte till min vardag i någon större utsträckning"
Våren 2009 bokade Jukka Karhula en tid för 60-årskontroll hos företagshälsovården. Samtidigt ville han att PSA-värdena, som visar prostatans tillstånd, skulle mätas.
"PSA-värdet var något högt, men ändå lägre än ett värde som tyder på cancer. Jag ville ändå besöka en urolog. När biopsierna hade tagits, stannade jag kvar och väntade på resultaten. Jag kallar den perioden misstankens sommar", minns Jukka.
Han lät sig dock inte störas av osäkerheten. Vardagen rullade på både på jobbet och hemma, och stämningen var god också när semestern började.
"Jag tänkte att detta är en misstanke fram till att annat påvisas."
När misstanken blev en diagnos gav vardagen trygghet
Misstankens sommar slutade när de dåliga nyheterna ramlade in genom postluckan.
"I augusti fick jag diagnosen prostatacancer, och i september konstaterades den vara medelaggressiv. Först då tänkte jag att nu gäller det, och började samla information om sjukdomen", berättar Jukka.
Jukkas familj tog lugnt emot informationen om sjukdomen. Alla litade på att man tillsammans kunde klara av detta.
"Ingen av oss gick bärsärk, och diagnosen rörde inte heller till min vardag i någon större utsträckning. Jag var på jobbet, joggade, geocoachade och gick på logdans", minns Jukka som får kraft genom fritidsaktiviteterna.
Man beslöt att avlägsna prostatan i en robotassisterad operation, eftersom återhämtningen då ofta är snabbare än efter en öppen operation.
Jukka opererades i december, och operationen gick precis enligt läroboken.
"Allting gick enkelt och smärtfritt. Också återhämtningen efter operationen var mycket snabb. Redan efter årsskiftet började jag jobba igen på heltid", berättar han.
Information och nya vänner genom att dela med sig av erfarenheterna
Operationen gav också något nytt att lära sig. Genom att träna de nedre magmusklerna fick han igen kontroll över urineringen, men på sovrumsavdelningen måste viriliteten ännu tidvis upprätthållas med hjälp av medicinering.
"Annars har sjukdomen inte gett sig till känna i mitt vardagsliv. Behandlingen jag fick gav bra resultat, och cancern har hållits borta. Jag är frisk ända tills motsatsen påvisas", konstaterar Jukka förnöjt.
En viktig sak i vardagen är att det finns kamratstödsgrupper. Jukka gick med i en av dessa kort efter operationen. Senare blev han dessutom erfarenhetsexpert.
"När jag fick diagnosen kändes det som om jag hade behövt mer information om min sjukdom. Genom verksamheten som frivillig kamratstödsperson för cancerpatienter och som erfarenhetsexpert i verksamheten som påbörjades för drygt ett år sedan har jag fått mer information och bättre insikter om livet med cancer. Samtidigt har jag fått nya vänner."
"Vardagen blir rikare när man kan dela den i sällskap med familjen, goda vänner och trevliga fritidsaktiviteter."