Hankinnoilla on merkittävä rooli koko HUSin vastuullisuustyössä. Hankintoja koskevat päätökset vaikuttavat esimerkiksi siihen, kuinka paljon tuotteiden ja palvelujen elinkaaren aikana kuluu energiaa ja materiaalia sekä syntyy kasvihuonekaasupäästöjä ja jätettä.
”Kannamme vastuumme yhteiseksi hyväksi” on yksi HUSin strategisista päämääristä. Verovaroin rahoitettuna ja merkittävänä yhteiskunnallisena toimijana HUSilta edellytetään erityistä vastuullisuutta ja eettisyyttä. Tämä vastuu toteutuu ympäristövastuuna, sosiaalisena vastuuna ja hyvänä hallintona. Tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä sekä kestävän kehityksen noudattamista kaikessa toiminnassamme.
Vastuullista hankintaa ohjaavat periaatteet jakautuvat HUSin linjauksiin ja yleisiin julkisia hankintoja koskeviin velvoitteisiin. Julkisella sektorilla on valta ja velvoite käyttää hankintavoimaa kestävällä tavalla. Julkisen sektorin hankinnat Suomessa ovat n. 35 miljardia euroa vuosittain (Elinkeinoelämän keskusliitto 2020) ja näin ollen niillä on vaikutusta markkinoilla olevien tuotteiden ominaisuuksiin. Kestävillä hankinnoilla pyritään vähentämään haitallisia ympäristövaikutuksia ja päästöjä sekä edistämään luonnonvarojen kestävää käyttöä hankinnan koko elinkaaren aikana. Valtioneuvoston periaatepäätös (13.6.2013) myös sitouttaa valtion ja kunnat edistämään energia- ja ympäristö- eli niin sanottuja cleantech-ratkaisuja.