Upphandlingen spelar en viktig roll i hela HUS ansvarsarbete. Upphandlingsbeslut påverkar till exempel mängden energi och material som förbrukas under produkternas och tjänsternas livscykel samt utsläpp av växthusgaser och avfall.
”Vi tar ansvar för det gemensamma bästa” är ett av HUS strategiska mål. HUS är en betydande samhällelig aktör som får sin finansiering ur skattemedel, och av denna anledning förutsätts det att HUS i sin verksamhet iakttar särskilt ansvar och beaktar etiska aspekter. Detta ansvar realiseras i form av miljöansvar, socialt ansvar och god förvaltning. Vi arbetar för att bli koldioxidneutrala före 2030 samt för att iaktta hållbar utveckling i hela verksamheten.
Principerna för ansvarsfull upphandling är indelade i HUS riktlinjer och allmänna skyldigheter som gäller offentlig upphandling. Den offentliga sektorn har makt och skyldighet att använda köpkraft på ett hållbart sätt. Upphandlingen inom den offentliga sektorn i Finland uppgår till cirka 35 miljarder euro per år ( Finlands Näringsliv 2020) och påverkar därför produkternas egenskaper på marknaden. Hållbar upphandling syftar till att minska negativ miljöpåverkan och utsläpp samt främja en hållbar användning av naturresurser under hela upphandlingens livscykel. Regeringens principbeslut (13.6.2013) förpliktar också staten och kommunerna att främja energi- och miljölösningar, så kallade cleantech-lösningar.