Siirry pääsisältöön

“Se on kuin lottovoitto!” Haavapotilas Synnöve Miettinen ylistää Iho- ja Allergiasairaalan haavapoliklinikkaa

Helsinkiläinen Synnöve Miettinen on niin kiitollinen HUSin Iho- ja allergiasairaalan haavapoliklinikalta saamaansa apuun, että yleensä taustajoukoissa häärivä sisupussi haluaa kertoa “lottovoitostaan” muillekin apua kaipaaville. Miettisellä on ollut vuosien aikana useita vaikeahoitoisia haavoja säärissään, mutta haavapolille hän on kokenut aina olevansa tervetullut.

Synnöve Miettinen

Synnöve Miettinen on kokenut, että haavapoliklinikalla hänen näkemyksiään ja tuntemuksiaan on kuultu aidosti ja pyritty aina löytämään juuri hänen tilanteeseensa sopiva ratkaisu.

Metsä on ollut paljasjalkaiselle helsinkiläiselle Synnöve Miettiselle aina rakas. Metsästä sai alkunsa myös hänen sairauskertomuksensa haavaa sairastavana potilaana. Suurimmat ongelmat jalkojen kanssa alkoivat vuonna 2014, kun jalkaan tökännyt oksa aiheutti sääreen haavan, joka ei meinannut parantua millään. Sen jälkeen haavoja on tullut ja mennyt lukuisia, mutta toisin kuin valtaosalla ihmisistä, Miettisellä haavan paraneminen voi viedä useita kuukausia, pahimmillaan jopa lähes vuoden. 

Miettinen on ehtinyt hoidattaa haavojaan vuosien varrella niin terveyskeskuksissa kuin eri sairaaloissa. Ihonsiirtojakin on tehty useita, mutta ne eivät ole parantaneet haavoja lopullisesti. Lopputuloksena on ollut vain uusia haavoja hoidettavaksi. Vuonna 2019 hän pääsi vaivojensa kanssa viimein HUSin Iho- ja allergiasairaalan haavapoliklinikalle. Tunne oli kuin olisi kotiinsa tullut. 

“Missään en ole saanut niin ihanaa palvelua kuin Iho- ja Allergiasairaalan haavapolilla. Kun astuu ovesta sisään, sinne on aina tervetullut. Ei ole sellainen olo, että miksi häiritset, vaan että ihanaa kun tulit. Siellä oikein huokuu sellainen henki, että me tehdään yhdessä, lääkärit ja hoitajat. Tällaista yhteistyötä en ole kokenut muualla”, Miettinen kehuu.

Asiakkaan mielipidettä kuullaan ja kuunnellaan

Synnöve Miettinen


Miettisellä on diagnosoitu hypertensiivinen Martorellin haava alaraajoissa. Martorellin haava on epätavallinen, joskaan ei harvinainen haavatyyppi. Haavat voivat saada alkunsa pienestäkin kolhusta tai jopa ilman mitään syytä. Jonain päivänä sääressä saattaa näkyä pieni tumma piste ja siitä uusi haava lähtee taas aukeamaan.

Tämän tyyppiset haavat ovat yleensä liitoksissa verenpainetautiin tai diabetekseen, mutta Miettisellä ei näitä sairauksia ole. Sen sijaan osteoporoosi on vaivannut jo vuosikymmeniä, samoin keuhkoastma. Pitkään jatkunut kortisonin syönti on haurastuttanut ihoa. Miettinen on ollut haavapolin asiakkaana useita kertoja ja heidän neuvojensa avulla hän on oppinut sitomaan jalkojaan paremmin kompressiositeillä. Se ehkäisee osaltaan turvotusta, joka voisi pahentaa haavatilannetta entisestään. 

On ollut turvallinen olo koko ajan, kun on ihmisiä ympärillä, joihin voi luottaa täysin.

“Siellä on jaksettu opettaa sitomista kädestä pitäen myös silloin, kun halusin oppia kantapään teon itse. Purettiin ja taas harjoittelin. Aina kun joku ystävällinen hoitaja ehti tarkastaa, joko purin sidoksen tai olin ylpeä suorituksestani.”

Miettisen mukaan pahinta haavaa sairastaville potilaille on hoitaja, josta näkee jo kauas, että häntä inhottaa tai pelottaa koskea haavaan. Heitäkin on vuosien varrella nähty, mutta haavapolilla sitä ei ole tarvinnut pelätä. Sen sijaan Miettinen on kokenut, että hänen omia näkemyksiään ja tuntemuksiaan on kuultu aidosti ja pyritty aina löytämään juuri hänen tilanteeseensa sopiva ratkaisu.

“Minulle oli esimerkiksi tehty ihonsiirto haavaa korjaamaan, mutta se ei vain ottanut parantuakseen enkä halunnut enää toista. Sitten löydettiin keino, miten iho saatiin kasvamaan takaisin ilman uutta leikkausta. Siitä keksinnöstä ovat nyt hyötyneet muutkin. On ollut niin turvallinen olo koko ajan, kun on ihmisiä ympärillä, joihin voi luottaa täysin. Se on kuin lottovoitto, että olen haavapolille päässyt”, Miettinen kiittelee.

“Vielä mä sinne metsään menen!”

Synnöve Miettinen kesäisessä metsässä.


Mutta se metsä. Sinne Miettinen mielisi vielä rymyämään oikein kunnolla rastien perässä ja muutenkin. Suunnistus on kuulunut Miettisen perheen elämään jo yli 30 vuotta, kun alun perin lapsen harrastuksesta tuli koko perheen elämäntapa. 

Metsään ei ole nyt ollut asiaa, sillä osteoporoosin takia Miettisen toinen nilkka jäykistettiin loppuvuodesta 2022 ja sen kanssa on pitänyt opetella uudenlaista kävelytyyliä. Toinen haaste on haavoja aiheuttavat risut ja oksat, mutta niitä varten on kehitelty erilaisia suojausmekanismeja sääriin. Toistaiseksi ne ovat kuitenkin saaneet vielä odottaa tosi toimia. Sillä välin Miettinen on hoitanut kaikkea muuta suunnistukseen liittyvää, kuten karttojen tulostusta ja oman seuran ruokahuoltoa Jukolan viestissä.

“Polkuja pitkin kävely harjoittaa tasapainoa ja nilkkaa, ja toinen keppi on mukana tukena. Vielä se on vähän taiteilua, ja varmasti se on myös vähän korvien välissä, että välttää niitä oksia, ettei tulis haavoja. Mutta vielä mä sinne metsään menen, sillä hinku on kova”, Miettinen sanoo päättäväisesti.

Synnöve Miettinen halaa puuta.

Kivuliaiden, uusiutuvien haavojen hoidossa tarvitaan moniammatillista hoito-otetta

Martorellin hypertensiivinen haava on epätyypillisiin haavoihin kuuluva haavasairaus. Sen tarkkaa esiintyvyyttä ei tiedetä, mutta parantuneen diagnostiikan takia tapauksia on löydetty viime vuosina useammin kuin aiemmin.

Martorellin haavalle tyypillisiä liitännäissairauksia ovat pitkäkestoinen verenpainetauti ja tyypin II diabetes. Osalla potilaista on myös alaraajojen valtimotauti. Lisäksi verenohennuslääkitys varfariini on yksi riskitekijä.

Sairaudelle on tyypillistä nopeasti ilmaantuvat, erittäin kivuliaat, ihokuoliota muodostavat haavat alaraajoissa, tyypillisesti pohkeiden alueella ja sääressä ulkosyrjällä. Kivun takia potilaat joutuvat usein käyttämään erittäin vahvoja kipulääkkeitä, ja haavat alentavat voimakkaasti potilaan elämänlaatua.

Martorellin haavojen hoito on aiemmin ollut lähinnä kirurginen, eli ihonsiirreleikkaus. Viime vuosina uusiutuvissa ja laajoissa haavoissa on käytetty myös suonensisäistä natriumtiosulfaattia yhdistettynä kirurgiaan. Lisäksi tarvitaan kokonaisvaltaista ja moniammatillista hoito-otetta, missä huomioidaan haavojen hyvä paikallishoito sekä myös kivun, liitännäissairauksien ja alaraajaturvotuksen hoito. HUS Iho- ja Allergiasairaalassa on parhaillaan menossa väitöskirjatutkimus Martorellin haavoista yhteistyössä verisuonikirurgian ja plastiikkakirurgian klinikoiden kanssa.

Asiantuntijana LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Isoherranen HUS Tulehduskeskuksesta ja Haavakeskuksesta 

Haluatko kertoa oman tarinasi?

Etsimme uusia potilastarinoita julkaistavaksi HUSin verkkosivuilla. Jos kiinnostuit, laita meille viestiä osoitteeseen esh.viestinta@hus.fi. Pidätämme oikeuden päättää julkaistavista jutuista ja niiden aikatauluista.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.