Totala mängden avfall minskade
År 2019 uppgick mängden avfall som samlats via den egna avfallshanteringen till 8 270 ton, vilket var 230 ton mindre än året innan. Med tanke på tillväxten i vår verksamhet och de många renoveringarna av fastigheter var minskningen av den totala mängden avfall en särskilt positiv prestation.
Av den totala mängden utgjorde kommunalt avfall, dvs. blandavfall och separat insamlat, återvinningsbart avfall ca 80 procent och resterande 20 procent var avfall specifikt för hälso- och sjukvården och farligt avfall eller avfall från byggande och fastighetsunderhåll.
Jämfört med 2018 var minskningen i blandavfallet mer än 90 ton, i returpapper 66 ton, i dataskyddspapper och dekaler 35 ton och i metall närmare 60 ton. Bioavfallet ökade däremot med 120 ton, papp och kartong med 90 ton och plast med 27 ton.
Av det totala kommunala avfallet sorterade och styrde vi 45,8 procent till återanvändning som material.
Tack vare HUS uppföljnings- och faktureringssystem för specialavfall, HUSKEY, kan mängden och kostnaderna av hälso- och sjukvårdens specialavfall och dataskyddspapper samt av blandavfall granskas per avfallstyp och ursprungsplats. Med hjälp av informationen kan vi vid behov också rikta avfallsrådgivningen och -handledningen.
När vi granskar avfallsmängderna under de senaste fyra åren på HUS, kan man i en del av avfallstyperna se betydande förändringar. Till exempel har mängden pappersavfall minskat med 49 procent, el- och elektroniskt avfall med 29 procent och sjukhusglas med 26 procent. Den mest betydande ökningen har däremot skett i lösningsmedelsvatten med 660 procent, kemikalieavfall med 220 procent, metall med 59 procent, dataskyddade, flytande och etiskt biologiskt avfall med 46 procent, cytostatikaavfall med 27 procent, läkemedelsavfall med 19 procent samt papp och kartong med 18 procent.
Vårt kontinuerliga mål är att minska avfallsmängden och fortsätta återvinningen. Sorterat avfall styrs till återanvändning antingen som material eller energi. Ur miljösynpunkt är det bäst att sträva efter att konsumera försiktigt och använda de resurser som förvärvats så effektivt som möjligt. Sjukskötare Minna Kotiharju, miljöansvarig på Mejlans intensivvårdsavdelning 20, granskar avdelningens avfallsrum.