Jätteen kokonaismäärä laski
Vuonna 2019 HUSissa kertyi jätettä oman jätehuollon kautta kerättynä 8270 tonnia, mikä oli 230 tonnia edellisvuotta vähemmän. Ottaen huomioon toimintamme kasvun ja lukuisat kiinteistökorjaukset, oli kokonaisjätemäärän väheneminen erityisen positiivinen saavutus.
Kokonaisjätemäärästä yhdyskuntajätettä eli sekajätettä ja erilliskerättävää, hyödynnettävää jätettä oli noin 80 prosenttia ja loput 20 prosenttia oli terveydenhuollolle ominaisia ja vaarallisia jätteitä tai rakentamiseen ja kiinteistöhoitoon liittyviä jätteitä.
Vuoteen 2018 verrattuna vähennystä oli sekajätteessä yli 90 tonnia, keräyspaperissa 66 tonnia, tietosuojattavassa paperissa ja tarroissa 35 tonnia ja metallissa lähes 60 tonnia. Kasvua puolestaan tuli biojätteisiin 120 tonnia, pahviin ja kartonkiin 90 tonnia ja muoviin 27 tonnia.
Kaikesta yhdyskuntajätteestä lajittelimme ja ohjasimme materiaalihyötykäyttöön 45,8 prosenttia.
HUSin erityisjätteiden seuranta- ja laskutusjärjestelmän, HUSKEYn ansiosta terveydenhuollon erityisjätteiden ja tietosuojattavien paperien jätemääriä ja kustannuksia sekä sekajätteiden määriä voidaan tarkastella jätelajeittain ja syntypaikoittain. Saadun tiedon avulla voimme tarvittaessa kohdentaa myös jäteneuvontaa ja -ohjausta.
Kun tarkastelemme viimeisen neljän vuoden jätemääriä HUSissa, voi osassa jätelajeja nähdä merkittäviä muutoksia. Esimerkiksi paperijätteen määrä on vähentynyt 49 prosenttia, sähkö- ja elektroniikkaromussa vähennystä on 29 prosenttia ja sairaalalasissa 26 prosenttia. Merkittävimmin ovat puolestaan kasvaneet liuotinvedet 660 prosentin lisäyksellä, kemikaalijätteet 220 prosenttia, metalli 59 prosenttia, tietosuojattavat, nestemäiset- ja eettiset biologiset jätteet 46 prosenttia, solunsalpaajajätteet 27 prosenttia, lääkejätteet 19 prosenttia sekä pahvi ja kartonki 18 prosenttia.
Jatkuvana tavoitteenamme on jätteen vähentäminen ja hyötykäyttö. Lajitellut jätteet ohjataan hyötykäyttöön joko materiaalina tai energiana. Ympäristön kannalta parasta on pyrkiä kuluttamaan harkiten ja käyttämään hankitut resurssit mahdollisimman tehokkaasti.
Meilahden teho-osasto 20:n ympäristövastaava, sairaanhoitaja Minna Kotiharju tarkastamassa osaston jätehuonetta.