Sosiaalisten ja ympäristökriteerien sisältö ja painotus riippuu mm. hankinnan kohteen luonteesta. Tavoitteena vuodelle 2019 oli, että 50 prosentissa HUS Logistiikan julkaisemista yhteishankinnoista on käytetty sosiaalisen ja/tai ympäristövastuun kriteerejä. Tulos ylitti tavoitteen ja vuonna 2019 julkaistuissa yhteishankintojen tarjouspyynnöissä vastuullisuuskriteerit olivat käytössä 62 prosentissa.
Olemme lisänneet vuoropuhelua toimittajiemme kanssa ja vastuullisuus on nostettu yhdeksi tärkeäksi teemaksi markkinavuoropuhelutilaisuuksissa. Alkuvuodesta 2019 HUS Logistiikka teki Finnwatch ry:n kanssa sopimuksen yhteistyöstä sosiaalisesti vastuullisten hankintojen edistämiseksi. Kyseessä on pilotointiprojekti, jossa Finnwatch osallistui kahteen HUS Logistiikan hankinnan kilpailutuksen valmisteluun sekä laati HUS Logistiikalle suosituksia sosiaalisen vastuun kysymysten integroimisesta kaikkiin HUS Logistiikan julkisiin hankintoihin. Yhteistyön tuloksista syntyy raportti kevään 2020 aikana.
Seuraamme jatkossa vastuullisuuskriteereiden toteutumista osana hankinnan yhteisiä mittareita hankinnan operatiivisissa palavereissa. Raportoimme mittarein myös hankinnan strategiseen ohjausryhmään. Syksyllä 2020 koulutamme kaikki HUS Logistiikan hankinta-asiantuntijat uuden oppaan ja työkalujen käyttöön. Lisäksi vastuullisuuskriteereiden kehitys jatkuu osana HUS Logistiikan kategoriatyötä. Raportointikokemuksiamme hyödynnetään HUSin 2020 alkaneessa vastuullisuusryhmässä, jossa HUS Logistiikan vastuullisuustyöstä vastaava kehittämispäällikkö on jäsenenä.
Ihmisoikeudet hankintamaissa
HUS Logistiikan hankkimien tuotteiden toimitusketju on globaali ja pitää sisällään myös useita ns. riskimaita (BSCI- luokitus). Arvioimme kunkin hankinnan ihmisoikeuksiin liittyvät riskit markkinakartoitusvaiheessa selvittäessämme hankittavien tuotteiden valmistusmaat ja niiden sijoittumisen BSCI:n riskimaaluettelossa sekä keskustellessamme potentiaalisten tavarantoimittajien kanssa markkinatilanteesta ja tunnistetuista riskeistä. BSCI-riskimaista tulevat yleisesti leikkaus- ja tutkimuskäsineet sekä suojauksessa ja peittelyssä käytettävät tuotteet kuten leikkaustakit, maskit ja myssyt. Tyypillisesti riskejä sisältyy erilaisiin kertakäyttöisiin tarvikkeisiin, joita ostetaan suuria määriä, ja joiden valmistus vaatii paljon käsityötä.
Ihmisoikeusriskeinä tunnistamme esimerkiksi erilaiset palkkaan, työaikoihin, järjestäytymisvapauteen ja rekrytointimaksuihin liittyvät ongelmat. Yritysvastuuta koskevassa raportoinnissa on nostettu esille myös esimerkiksi pakkotyön teettäminen ja lapsityövoiman käyttö. Näitä riskejä pyrimme minimoimaan vaatimalla toimittajiltamme läpinäkyvyyttä ja esimerkiksi auditointiraportointia. HUS Logistiikka ei itse auditoi toimittajia tai tuotantolaitoksia, vaan käyttää riskimaahankinnoissa sopimusehtona luotettavaa kolmannen osapuolen sertifioimaa auditointiraportointia.