Toista koronavirusepidemiavuotta värittivät koronaviruksen variantit ja rokotukset. Vuoden lopussa tartuntamäärät kasvoivat ennätyksellisen korkeiksi.
Ensimmäiset villivarianttia tartuttavamman alfavariantin aiheuttamat koronavirustartunnat todettiin vuoden 2020 lopussa. Potilasmäärät HUSin sairaaloissa nousivat muutamien viikkojen kuluttua ja huippu ajoittui pääsiäisen aikaan. Deltavariantti saapui Suomeen maaliskuussa, mutta varsinaisesti sairaanhoidon kuormituksessa sen vaikutus alkoi näkyä vasta loppukesällä ja potilasmäärien kasvu jatkui syksyn ajan.
Ensimmäinen omikronvariantin aiheuttama koronavirustartunta todettiin Suomessa joulukuun alussa. Se poikkesi edeltäjistään siten, että se on erittäin tartuttava. Tartuntamäärät nousivat muutaman viikon sisällä huimasti. Testikapasiteetin ylittymisen vuoksi kaikkia oireilevia ei pystytty enää testaamaan ja siten todelliset tartunnat ovat huomattavasti tilastoituja korkeammat.
Myös sairaalapotilaiden määrä lisääntyi vuoden lopussa, mutta ei kuitenkaan samassa suhteessa tartuntojen määrään kuin aiempien varianttien kohdalla. Vaikka koronavirusrokotteet eivät ole pystyneet estämään omikronvariantin aiheuttamia tartuntoja, ne ovat kuitenkin vähentäneet vakavia tautitapauksia.
Suomen ensimmäinen poliklinikka koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista kärsiville
Avasimme kesäkuun alussa koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan, jossa hoidetaan potilaita ja tehdään lääketieteellistä tutkimustyötä osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa.
Poliklinikan toiminta käynnistyi kesän aikana sujuvasti. Potilaat tulevat poliklinikalle hoitoon lääkärin lähetteellä, jos potilaalla on osoitettu koronavirusinfektio ja pitkäaikaisoireita vähintään kolmen kuukauden ajan.
Tässä osiossa kerromme toisen koronavirusepidemiavuoden aikaisesta toiminnastamme. Lisäksi koronavirusepidemiaa käsitellään vuosikertomuksemme muiden osioiden teksteissä:
- Long covid -tutkimus
- Koronavirusepidemian torjunnassa pääpaino alueellisilla toimilla
- Digitaalisten palvelujen kehitys
- Diagnostiikka (koronavirusnäytteenotto ja -analytiikka)
- Tehohoito