Koronavirustestien näytteenotto ja analytiikka
Laaja koronavirusnäytteenottopisteiden verkostomme koostui sekä omista että alihankkijoiden näytteenottopisteistä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Yhteensä näytteenottopisteitä oli lähes 50 ja ajanvaraus tapahtui pääosin koronabotissa tai Omaolo-palvelussa itsepalveluna.
Väestön näytteenottopisteiden lisäksi teimme massatestauksia työmailla ja oppilaitoksissa. Lisäksi näytteenottajamme osallistuivat terveysturvallisuustoimiin rajanylityspaikoilla Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Helsingin satamissa, Vaalimaalla ja Nuijamaalla.
Maahantulijoiden koronanäytteenoton ohjauksessa oli käytössä FINENTRY digitaalinen palvelu ja valtakunnallinen HUS Diagnostiikkakeskuksen kilpailuttama näytteenottoverkosto maahantulijoiden koronanäytteenottoon. Siihen kuului noin 20 toimipistettä.
Kilpailutimme korona-analytiikan vuokrakapasiteetin keväällä 2021, jolloin käyttöön saatiin vielä aiempaa laajempi kapasiteetti aiempaa pienemmin kustannuksin. Vuosi 2021 toi esiin uusia koronavirusvariantteja, joiden esiintymistä olemme seuranneet tiiviissä yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa sekvensoimalla näytteitä. Otospohjaista positiivisten koronanäytteiden sekvensointia on tehty pandemian alusta asti, vaikka se teettää runsaasti ylimääräistä työtä. Väestötestejä varten vuokraamamme S-geenideleetion tunnistava PCR-menetelmä on osoittautunut hyödylliseksi joidenkin koronavirusvarianttien, kuten beetan ja omikronin, nopeassa tunnistamisessa.
Digipatologiahanke sujuvoittaa palveluketjua
Digipatologiahankkeessa perinteiset patologiset näytelasit muutetaan lasiskannereiden avulla digitaaliseen muotoon, jolloin näytteitä voi katsoa tietokoneen ruudulta perinteisen mikroskoopin sijaan.
”Näytelasien digitalisointi nopeuttaa näytteen tutkimista, mahdollistaa tarkemmat näytteestä tehdyt mittaukset ja määritykset sekä helpottaa löydösten demonstroimista esimerkiksi kliinispatologisissa kokouksissa”, osastonylilääkäri Taneli Tani, Hyvinkään sairaalan patologian laboratoriosta kertoo.
Patologien väliset konsultaatiot muuttuvat digitaalisessa maailmassa ajasta ja paikasta riippumattomiksi, eikä laseja tarvitse enää kuljettaa yksiköstä toiseen. Digitalisoidulla näytemateriaalilla voidaan koota kliinispatologinen kokous murto-osassa siitä ajasta, joka näytelasien kokoamiseen aiemmin käytettiin.
HUS Diagnostiikkakeskuksessa etenemme vaiheittain kohti patologian kokonaisdigitalisaatiota. Vuonna 2021 integroimme lasien skannauksen potilastieto- ja kuvienhallintajärjestelmiin. Lisäksi asensimme Hyvinkäälle ja Kotkaan lasiskannerit, joilla voi analysoida yhteensä yli 100 000 lasia vuosittain.
”Skannerikapasiteetti täydentyy vuoden 2022 aikana Meilahdessa ja Jorvissa, jolloin digitalisaatio kudoslasien osalta on 100 prosenttia. Hankkeen lopullisena tavoitteena on yhtenäinen toimintamalli kaikissa Diagnostiikkakeskuksen patologian laboratorioissa”, sanoo osastonylilääkäri Tuomas Mirtti Meilahden patologian laboratoriosta.