Painon puheeksi ottaminen -opas
Oikeanlaisella puheella voidaan vähentää lihavuuteen liittyvää leimaa ja häpeää. Painon puheeksi ottaminen -opas on käytännönläheinen, mahdollisimman konkreettinen ja asiakkaan yksilöllisen tilanteen huomioiva työväline ammattilaisten käyttöön.
Painon puheeksi ottaminen -opas taustoittaa aiheen herkkyyttä ja auttaa kohtaamaan asiakkaan kannustaen, hänen tarpeitaan kuunnellen ja voimavarojaan vahvistaen. Oppaassa on valmiita kysymyksiä, joita voi hyödyntää keskustelussa asiakkaan kanssa. Myös ammattilaisen oman toiminnan arviointi ja asiakkaan tarvitseman tuen mahdollistaminen ovat osa painon puheeksi ottamisen tekniikkaa.
Tarve oppaalle on kuultu sekä terveydenhuollon ammattilaisilta että asiakkailta. Ammattilaiset kaipaavat keinoja painon puheeksi ottamiseen asiakasta arvostavalla ja yhteistyötä korostavalla tavalla. Asiakkaat puolestaan toivovat yksilöllistä ja kunnioittavaa painopuhetta.
Opas täydentää keväällä 2020 päivitettyä Lihavuuden käypä hoito -suositusta , jossa puheeksi ottaminen on nostettu tärkeäksi teemaksi. Opas on laadittu HUSin perusterveydenhuollon yksikön, THL:n sekä Sydänliiton yhteistyönä lukuisia ammattilaisia ja kokemusasiantuntijoita kuullen.
Tukimateriaali - Painon puheeksi ottaminen -opas
Tule ry:n Helpompi tapa -kortit sopivat tilanteeseen, jossa elintapamuutos tuntuu hankalalta tai takana on jo epäonnistumisen kokemuksia. ”Pitäisi syödä terveellisemmin tai liikkua enemmän, mutta kun ei pysty ehdi tai jaksa…” Nämä työvälineet on suunniteltu käyttäytymistieteelliseen näyttöön pohjautuen ammattilaisen työn tueksi tai kotona täytettäviksi.
Helpompi tapa -työvälineet auttavat huomaamaan asioita, joita jo tekee hyvin ja käyttämään niitä muutoksen rakentamisessa. Yksinkertaisimmillaan kyse on ”vanhan hyvän lisäämisestä” eli useammin tai enemmän kerrallaan. Kun asiakas kokeilee jotain uutta, hän voi hyödyntää siinä vanhaa – sitä mitä jo osaa, mistä tykkää ja mihin on tilaisuuksia. Helpompi tapa opettaa hyödyntämään tilaisuudet siten, että syntyy pysyviä tottumuksia – ilman kohtuutonta pinnistelyä.
Työvälineitä voi printata Tule ry:n nettisivuilta tai tilata postimaksun hinnalla.
Sydänliiton painonhallinta -sivustolta löytyy tietoa ja käytännön vinkkejä jokaisen oman painonhallinnan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi. Myös ammattilaisille kiinnostavaa tietoa ohjaustyön tueksi.
Lihavuuden hoidossa tulee ymmärtää lihavuuden biologiaa (Kirsi Pietiläisen haastattelu).
Muutos onnistuu suunnittelulla.
Joustavalla syömisellä apua painonhallintaan.
Tunnesyömiseen löytyy ratkaisuja (Katarina Meskasen haastattelu).
OTA-mittarin avulla voi kartoittaa ohjattavan muutosvalmiutta ja ohjauksen tarvetta valtimoterveyden avaintekijöiden suhteen.
Ohje OTA-mittarin käyttöön asiakkaan ohjauksessa.
FINRISKI-laskurilla voi laskea riskin sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana. Laskuri kertoo sairastumisriskin prosentteina.
Terveydenhuollon ammattilaiset voivat käyttää FINRISKI-laskuria elintapamuutoksiin motivoimisessa ja elintapaohjauksen tukena. Laskuri auttaa havainnollistamaan, miten erilaiset muuttujat, kuten esim. kolesteroliarvot, tupakointi, verenpainearvot, perimä, vaikuttavat henkilön sairastumisriskiin.