Hiv-koulutuspäivä yhdistää terveydenhuollon, kolmannen sektorin ja viranomaiset
Asiasanat:Kerran vuodessa HUSin johdolla järjestetään valtakunnallinen hiv-koulutuspäivä, joka on samalla hivin kanssa toimivien ammattiryhmien verkostoitumispaikka. Vuodesta toiseen suosittu tapahtuma jakaa viimeisintä hiv-tietoa poikkeuksellisen laajalle kuulijakunnalle.
Valtakunnallinen hiv-koulutus järjestettiin jo 24. kerran. Kyseessä on HUSissa luotu erikoisuus kaikille hivin kanssa työskenteleville, jollaista ei ole käytössä missään muussa pohjoismaassa.
”Koulutuspäivällä haluamme edistää ja tasalaatuistaa hivin hoidon laatua Suomessa”, sanoo dosentti, osastonylilääkäri Jussi Sutinen Tulehduskeskuksesta.
”Koulutuspäivällä haluamme edistää ja tasalaatuistaa hivin hoidon laatua Suomessa.”
Koulutuksessa päivitetään hiviin liittyvää tietoa ja parannetaan hiv-potilaiden näkökulmasta erittäin tärkeää kommunikaatiota terveydenhuoltohenkilökunnan, kolmannen sektorin ja viranomaisten välillä.
Koulutuspäiviin osallistuu sairaaloiden lääkäreiden ja hoitajien lisäksi muun muassa päihdetyöntekijöitä, vankilan terveydenhuollon edustajia, apteekkihenkilöstöä, laboratorion henkilökuntaa sekä hivin kanssa työtä tekeviä laitoksia ja järjestöjä kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomen Punainen Risti ja Hivpoint.
”Hiviin on liittynyt aikamoisia intohimoja ja ymmärrys toisten tekemisestä on ollut epätäydellinen. Tällaista ongelmaa ei ole koulutuksen myötä ollut enää vuosikymmeniin. Päivä koetaan tärkeäksi ja siitä on tullut hyvää palautetta”, sanoo Sutinen.
Hankala potilastapaus yhteiseen pohdintaan
Koulutuksen ohjelma on monipuolinen ja tarkkaan mietitty. Vuodesta toiseen koulutuspäivän kestosuosikki on ollut THL:n epidemiologinen katsaus, jossa käsitellään Suomen hiv-tilannetta. Lisäksi keskustellaan uusista hoitomenetelmistä ja tutkimustuloksista.
”Yhteisestä koulutuksesta on ollut paljon hyötyä. Eri alojen asiantuntijat pääsevät yhtenä päivänä vuodessa paneutumaan syvällisesti vain tähän asiaan ja päivittämään hiv-tietonsa samalle tasolle. Osa on käynyt koulutuksessa jo 24 vuoden ajan”, tietää Sutinen.
"Eri alojen asiantuntijat pääsevät yhtenä päivänä vuodessa paneutumaan syvällisesti vain tähän asiaan ja päivittämään hiv-tietonsa samalle tasolle."
Toinen pidetty osuus on vuosikatsaus, jossa esitellään edellisen vuoden aikana tehtyjä merkittäviä akateemisia hiv-tutkimuksia. Tärkeää tietoa saatiin myös nettikyselynä tehdystä hiv-potilaiden stigmaindeksistä.
”Lisäksi joku viidestä yliopistosairaalasta tuo vuorollaan keskusteluun opettavaisen ja hankalan potilastapauksen. Tänä vuonna potilastapaus tuli Oulusta. Koulutuksessa käsitellään myös muita aiheita, kuten hiv-potilaiden muiden sairauksien hoitoa”, kertoo Sutinen.
Kokemusasiantuntijana kodittomien ja urheilijoiden aktiivi
Paikalle on pyritty saamaan myös kokemusasiantuntija, niin tälläkin kertaa. Ari ”Huli” Hulden puhui sairaanhoitajille aiheesta Osattomuudesta osallisuuteen, luottamus ja toivo toipumisen tukena.
”Huli on mainio tyyppi! Hän on aikanaan käyttänyt päihteitä ja ollut koditon. Nykyään hänet on palkittu muiden auttamisesta ja hän on muun muassa pelannut kodittomien jalkapalloilijoiden MM-kisoissa. Hän on myös järjestänyt kaupunkikierroksia alueille, joissa hiv vuosituhannen vaihteessa levisi.”
Kaikille hiv-potilaille kolesterolilääkitys?
Koulutuksessa hiviä hoitavat lääkärit voivat myös keskustella potilaiden hoitosuosituksien päivittämisestä.
”Hiv esimerkiksi lisää riskiä sydäntapahtumiin, minkä vuoksi voidaan pohtia, pitäisikö kaikille yli 40-vuotiaille hiv-potilaille aloittaa automaattisesti kolesterolilääkitys. Tästä on jo näyttöä lumelääkekontrolloidussa suuressa tutkimuksessa. Hiv-potilailla on myös kohonnut riski anaalikarsinoomaan. Pitäisikö hiv-potilailta ottaa rutiinisti anaali-papa-kokeita tai tehdä skopioita?”, Sutinen antaa esimerkkejä.
"Hiv esimerkiksi lisää riskiä sydäntapahtumiin, minkä vuoksi voidaan pohtia, pitäisikö kaikille yli 40-vuotiaille hiv-potilaille aloittaa automaattisesti kolesterolilääkitys."
Koulutuksen tarjoavat hiv-lääkkeitä valmistavat yritykset. Koulutus on osallistujille ilmainen.
”Olemme kiitollisia kaikille osallistujille, puhujille ja sponsoreille, jotka ovat tehneet tämän tapahtuman mahdolliseksi. Toivottavasti koulutus voidaan järjestää myös tulevaisuudessa ja voimme siten jatkaa hivin hoidon laadun parantamista Suomessa”, sanoo Sutinen.
Teksti: Tiina Tuominen