Gå till huvudinnehåll

Publicerad 5.8.2024 15.51

Hiv-utbildningsdagen sammanför hälso- och sjukvården, tredje sektorn och myndigheterna

Nyckelord:
  • hiv
  • HIV-lääkitys
  • infektionssjukdomar

En gång om året ordnas HUS en riksomfattande utbildningsdag om hiv, där de yrkesgrupper som arbetar med hiv samtidigt får ett tillfälle att nätverka. Under det populära evenemanget delas varje år den senaste kunskapen om hiv med en exceptionellt stor skara åhörare.

ihmisiä kokouspöydän ääressä

Den riksomfattande hiv-utbildningen ordnades för den 24:e gången i maj. Det handlar om en specialitet som skapats vid HUS för alla som arbetar med hiv och som inte har införts i något annat nordiskt land.

”Med utbildningsdagen vill vi främja och förenhetliga kvaliteten på vården av hiv i Finland.” säger docent och avdelningsöverläkare Jussi Sutinen från Inflammationscentrum.

Med utbildningsdagen vill vi främja och förenhetliga kvaliteten på vården av hiv i Finland.

I utbildningen uppdateras kunskaperna om hiv och förbättras kommunikationen mellan hälso- och sjukvårdspersonalen, tredje sektorn och myndigheterna, vilket är mycket viktigt ur hiv-patienters perspektiv.

I utbildningsdagarna deltar förutom sjukhusens läkare och sjukskötare bland annat rusmedelsarbetare, representanter för fängelsehälsovården, apotekspersonal, laboratoriepersonal samt institut och organisationer som arbetar med hiv, såsom Institutet för hälsa och välfärd, Finlands Röda Kors och Hivpoint.

”Det har funnits en hel del stora känslor i anslutning till hiv och bristfällig förståelse för andras arbete. Tack vare utbildningen har något sådant problem inte setts på årtionden. Dagen upplevs som viktig och vi har fått bra respons”, säger Sutinen.

Svårt patientfall för gemensam reflektion

Utbildningens program är mångsidigt och noggrant genomtänkt. År efter år har THL:s epidemiologiska översikt över hiv-situationen i Finland varit en stadig favorit under utbildningsdagen. Dessutom diskuterar man nya behandlingsmetoder och forskningsrön. 

”Den gemensamma utbildningen har varit till stor nytta. Under en dag varje år har experter från olika branscher möjlighet att fördjupa sig i endast detta ämne och uppdatera sina kunskaper om hiv till samma nivå. En del har deltagit i utbildningen i hela 24 år”, säger Sutinen.

"Under en dag varje år har experter från olika branscher möjlighet att fördjupa sig i endast detta ämne och uppdatera sina kunskaper om hiv till samma nivå."

En annan populär del är årsrapporten där man presenterar betydande akademiska studier om hiv som genomförts under föregående år. Man fick också viktig information från hiv-patienternas stigmaindex som utfördes som en webbenkät.

”Dessutom tar något av de fem universitetssjukhusen under sitt anförande upp ett lärorikt och svårt patientfall till diskussion. I år kom patientfallet från Uleåborg. I utbildningen behandlas också andra ämnen, såsom behandling av hiv-patienters övriga sjukdomar”, säger Sutinen.

Somerfarenhetsexpert fungerar en aktivist för hemlösa och idrottare

 Även denna gång har man strävat efter att ha en erfarenhetsexpert på plats. Ari ”Huli” Hulden höll ett anförande för sjukskötarna om ämnet Från utanförskap till delaktighet, tillit och hopp som stöd för återhämtningen.

”Huli är en utmärkt typ! En gång i tiden använde han droger och var hemlös. Numera har han belönats för sina insatser för att hjälpa andra, och han har bland annat spelat i fotbolls-VM för hemlösa. Han har också ordnat stadsrundturer i områden där hiv spreds vid millennieskiftet.”

Kolesterolmedicinering för alla hiv-patienter?

Under utbildningen kan läkare som behandlar hiv också diskutera en eventuell uppdatering av vårdrekommendationerna för patienter.

”Hiv ökar till exempel risken för hjärthändelser, och därför kan man överväga om kolesterolmedicinering borde påbörjas för alla hiv-patienter över 40 år. Det finns redan belägg för detta från en stor placebokontrollerad studie. Hiv-patienter har också förhöjd risk för analkarcinom. Borde man rutinmässigt ta anala cellprover eller genomföra skopier på hiv-patienter?”, räknar Sutinen upp som exempel.

"Hiv ökar till exempel risken för hjärthändelser, och därför kan man överväga om kolesterolmedicinering borde påbörjas för alla hiv-patienter över 40 år."

Utbildningen finansieras av företag som tillverkar hiv-läkemedel. Utbildningen är gratis för deltagarna.

”Vi är tacksamma mot alla deltagare, talare och sponsorer som har gjort detta evenemang möjligt. Förhoppningsvis kan utbildningen ordnas även i framtiden så att vi kan fortsätta förbättra kvaliteten på hiv-vården i Finland”, säger Sutinen.

Text: Tiina Tuominen

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.