Gå till huvudinnehåll

Året på HUS 2023: Arbetshälsa

På HUS stöder vi arbetstagarnas ork och arbetshälsa på många sätt. Under 2023 satsade vi särskilt på en bra personalupplevelse. Vi kompletterar årligen arbetshälsoprogrammet med en handlingsplan för arbetshälsa och arbetarskydd. I den tar vi hänsyn till individens, arbetsgemenskapens och arbetsmiljöns perspektiv.

Hälsofrämjande ledarskap är en del av chefernas dagliga ledarskap

Genom förebyggande åtgärder och tidigt ingripande bekämpade vi långvarig sjukfrånvaro och förbättrade vår personals välbefinnande.  

Vi förnyade helheten om arbetshälsa på vårt intranät. Vårt mål var att göra det snabbare och enklare för vår personal och våra chefer att hitta den information de behöver.  

En välmående arbetstagare  

Defusingverksamheten framskred från plan till praxis

Under 2023 införde vi defusingverksamhet. Under året anordnade vi totalt 350 defusingtillfällen där sammanlagt 1600 personer från olika yrkesgrupper deltog. Vi har mer än 300 utbildade defusinghandledare från olika yrkesgrupper.  

Defusing innebär avlastning av psykiskt påfrestande och krävande upplevelser omedelbart då något tråkigt eller överraskande inträffar. Ett avlastningssamtal hjälper efter en traumatisk situation och förebygger en eventuell skadlig belastning. Vi fick bra respons på verksamheten.

Sjukfrånvaron minskade

När det gäller sjukfrånvaro förändrades situationen till det bättre. Personalens sjukfrånvarodagar minskade med över 3 dagar per person 2023. Den största enskilda diagnosgruppen bakom sjukfrånvaro var sjukdomar i stöd- och rörelseorganen, den andra var psykiska orsaker.  

De direkta kostnaderna för sjukfrånvaron var 3,18 procent av lönebeloppet. Jämfört med välfärdsområdena var kostnaderna de allra lägsta.

Antalet fullständiga invalidpensioner ökade, men invaliditetspensionspremien fortsatte att sjunka och ligger under den genomsnittliga nivån.  

Stöd för välbefinnande i vardagen

Vi kartlade personalens välbefinnande med en enkät. Resultaten visade att vår personal deltar aktivt i uthållighetsmotion och motion på väg till och från arbetet. Enkäten gav oss värdefull tilläggsinformation för att stödja välbefinnandet i vardagen.  

Vi genomförde också konditionstester, coachning och webbkurser för vår personal med teman som motion på väg till och från arbetet, kost, läkemedelsfri behandling av sömnlöshet och stöd för psykiskt välbefinnande och en aktivare vardag.

En välfungerande arbetsgemenskap

Vi bedömde risker och säkerställde en heltäckande introduktion

Vi ingriper aktivt i riskfaktorer som hänför sig till arbetshälsan och planerar åtgärder för att förebygga risker. Vi följer också upp genomförandet och effekterna av dem.  Cheferna ser till att riskbedömningarna är uppdaterade.  

Vid introduktionen av nya arbetstagare tar vi på ett heltäckande sätt hänsyn till arbetshälsa och arbetarskyddsfrågor. Chefer och introduktionsansvariga stöder de nyanställda under och efter introduktionsperioden.  

Vi utbildade aktivt och drev kampanjer kring aktuella teman

Vi stöder arbetshälsan och arbetssäkerheten genom kampanjer och utbildar vår personal aktivt. År 2023 utbildade vi chefer och personal i arbetshälsa, hälsofrämjande ledarskap och arbetarskydd. Fokus har i allt högre grad flyttats från närutbildning till onlineutbildningar och webbseminarier. Vi lanserade också webbkursen Johda työkykyä (Led arbetsförmågan), som är ett omfattande utbildningspaket i hälsofrämjande ledarskap.  

En trygg arbetsmiljö  

Vi närmade oss världstoppen – nivåklassificering II i arbetsolycksfallsfrekvens  

Vi utreder alla incidenter som gäller arbetssäkerheten i enlighet med anvisningarna och korrigerar de fel och brister som upptäcks. 

Genom ett långsiktigt arbetarskyddsarbete har vi kunnat minska arbetsolyckorna och närmar oss målet ”Noll antal arbetsolyckor”. För femte året i rad fick HUS nivåklassificering II enligt Arbetshälsoinstitutets forum Noll antal olyckor – vi går mot världstoppen.

Vi förtydligade processen vid blodolyckor

Vi införde en elektronisk remisstjänst (chattbot för blodolyckor) för blankprov vid blodolyckor. På detta sätt säkerställde vi att provsvaren för den som råkat ut för en blodolycka besöker företagshälsovården och att nödvändiga åtgärder inleds utan dröjsmål.  
 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.