Siirry pääsisältöön

HUSin vuosi 2023: Työhyvinvointi

Tuemme HUSissa työntekijöiden jaksamista ja työhyvinvointia monin keinoin. Vuonna 2023 panostimme etenkin hyvään henkilöstökokemukseen. Täydennämme työhyvinvointiohjelmaa vuosittain työhyvinvoinnin ja työsuojelun toimintasuunnitelmalla. Siinä huomioimme yksilön, työyhteisön ja työympäristön näkökulmat.

Työkykyjohtaminen on osa esihenkilöidemme päivittäistä johtamista

Ennakoivilla toimilla, ja varhaisella puuttumisella torjuimme pitkittyneitä sairauspoissaoloja ja paransimme henkilöstömme hyvinvointia.  

Uudistimme työhyvinvoinnin kokonaisuutta intrassamme. Tavoitteenamme oli nopeuttaa ja helpottaa henkilöstön ja esihenkilöiden tarvitseman tiedon löytämistä.  

Hyvinvoiva työntekijä  

Jälkipurkutoiminta eteni suunnitelmista käytäntöön

Vuonna 2023 otimme käyttöön jälkipurkutoiminnan. Järjestimme vuoden aikana yhteensä 350 jälkipurkutilaisuutta, joihin osallistui yhteensä 1600 henkilöä eri ammattiryhmistä. Meillä on yli 300 koulutettua jälkipurkuohjaajaa eri ammattiryhmistä.  

Jälkipurkutoiminnassa puretaan henkisesti kuormittava ja vaativa kokemus välittömästi ikävän tai yllättävän tapahtuman sattuessa. Jälkipurku auttaa traumaattisen tilanteen jälkeen ja ennaltaehkäisee mahdollista haitallista kuormitusta. Saimme toiminnasta hyvää palautetta.

Sairauspoissaolot vähenivät

Sairauspoissaoloissa tapahtui muutos parempaan. Sairauspoissaolopäivät laskivat vuonna 2023 yli 3 päivää henkilö kohden. Suurin yksittäinen sairauspoissaoloja aiheuttava diagnoosiryhmä olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, toisena olivat mielenterveyssyyt.  

Sairauspoissaolojen välittömät kustannukset olivat 3,18 prosenttia palkkasummasta. Hyvinvointialueisiin verrattuna kustannukset olivat kaikkein pienimmät.

Täysien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä nousi, mutta työkyvyttömyyseläkemaksuprosentti laski edelleen ja on alle keskimääräisen tason.  

Tukea arjen hyvinvointiin

Kartoitimme henkilöstömme hyvinvoinnin tilaa hyvinvointikyselyllä. Tulosten mukaan henkilöstömme harrastaa kestävyys- ja työmatkaliikuntaa aktiivisesti. Kyselystä saimme arvokasta lisätietoa arjen hyvinvoinnin tukemiseen.  

Toteutimme henkilöstölle myös kuntotestauksia, valmennuksia ja verkkokursseja eri aihealueisiin muun muassa työmatkaliikuntaan, ravitsemukseen, unettomuuden lääkkeettömään hoitoon sekä mielen hyvinvoinnin ja aktiivisemman arjen tueksi.

Hyvin toimiva työyhteisö

Arvioimme riskejä ja varmistimme kattavan perehdytyksen

Puutumme työhyvinvoinnin riskitekijöihin aktiivisesti ja suunnittelemme etukäteen toimenpiteet riskien ennaltaehkäisyyn. Seuraamme myös niiden toteutumista ja vaikuttavuutta.  Esihenkilöt huolehtivat, että riskienarvioinnit ovat ajan tasalla.  

Uusien työntekijöiden perehdytyksessä huomioimme kattavasti työhyvinvoinnin ja työturvallisuusasiat. Esihenkilöt ja perehdytyksestä vastaavat tukevat uusia työntekijöitä perehdytysjakson aikana ja sen jälkeen.  

Koulutimme aktiivisesti ja kampanjoimme ajankohtaisista teemoista

Tuemme työhyvinvointia ja työturvallisuutta kampanjoiden avulla sekä koulutamme henkilöstöämme aktiivisesti. Vuonna 2023 koulutimme esihenkilöitä ja henkilöstöä työhyvinvoinnista, työkykyjohtamisesta ja työsuojelusta. Painopiste on siirtynyt yhä enemmän lähikoulutuksista verkkokoulutuksiin ja webinaareihin. Julkaisimme myös Johda työkykyä -verkkokurssin, joka on kattava työkykyjohtamisen koulutuskokonaisuus.  

Turvallinen työympäristö  

Lähestyimme maailman kärkeä – tasoluokitus II työtapaturmataajuudessa  

Tutkimme kaikki työturvallisuuteen liittyvät poikkeamat ohjeiden mukaisesti ja korjaamme havaitut puutteet ja epäkohdat. 

Pitkäjänteisellä työturvallisuustoiminnalla olemme saaneet vähennettyä työtapaturmia ja lähestymme tavoitetta ”Nolla työtapaturmaa”. HUS sai viidettä vuotta peräkkäin Työterveyslaitoksen Nolla tapaturmaa foorumin tasoluokituksen II – kohti maailman kärkeä.

Selkeytimme veritapaturmaprosessia

Otimme käyttöön sähköisen veritapaturman kohteen nollanäytteen lähetepalvelun (veritapaturmabotti). Näin varmistimme, että veritapaturman kohteen näytevastaukset menevät työterveyshuoltoon ja tarvittavat toimenpiteet saadaan käyntiin viiveettä.  
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.