Paikallisen melanooman hoito
Paikallinen melanooma on ihoon rajoittuva syöpä, joka ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Paikallinen melanooma onnistutaan yleensä hoitamaan parantavasti. Ihomelanooman tärkein hoitomuoto on leikkaus, jossa melanooman lisäksi poistetaan 1–2 senttimetriä tervettä, ympäröivää kudosta. Poistosta aiheutuvaan aukkoon tehdään tarvittaessa ihonsiirto.
Melanooma on tyypillisesti poistettu kokonaan jo diagnoosia tehtäessä. Tämän lisäksi plastiikkakirurgi tai ihotautilääkäri tekee yleensä laajemman poiston alkuperäisen kasvaimen ympäriltä ja alapinnalta. Tällä varmistamme, että mahdolliset yksittäiset melanoomasolut saadaan poistettua.
Jos melanooma on paksu tai siinä on muita leviämisriskiä lisääviä piirteitä, voidaan tehdä vartijaimusolmuketutkimus, jonka yhteydessä poistamme kyseiselle ihoalueelle johtavat imusolmukkeet.
Leviämis- ja uusiutumisriskistä kertovat melanooman paksuus, pinnan haavautuminen ja vartijaimusolmukelöydös. Jos uusiutumisriski on korkea, selvitämme leikkauksen jälkeen levinneisyyttä vartalon tietokonetomografiatutkimuksella.
Jos melanooman uusiutumisriski on korkea, saat leikkaushoitoa täydentävää liitännäishoitoa. Lääkehoito pystyy hävittämään mahdollisesti leviämään lähteneet syöpäsolut, joita ei voida tutkimuksissa löytää, mutta joiden olemassaolon riski arvioidaan suureksi. Hoidon tavoitteena on vähentää melanooman uusiutumisriskiä.
Hoitona käytämme potilaskohtaisesti joko immunologisia, suoneen muutaman viikon välein tiputettavia vasta-aineita tai tabletteina otettavia täsmälääkkeitä.
Hoito kestää tyypillisesti vuoden.