Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 28.12.2022 08.44

Uudenvuoden juhlinta ruuhkauttaa ensihoidon

Asiasanat:

Ensihoitotehtävien määrä kaksinkertaistuu pääkaupunkiseudulla uudenvuoden aattona normaaliin viikonloppuun verrattuna. HUSin ensihoito on varautunut uudenvuoden juhlintaan yhdessä alueen pelastuslaitosten ja yksityisten sairaankuljetusyritysten kanssa.

Ihminen katsomassa ilotulitusta.

HUS lisää ensihoidon resursseja uudenvuoden aattona, mutta ambulanssien määrää ei kuitenkaan voida kaksinkertaistaa vuosittaisten kahden superpäivän eli uudenvuodenaaton ja vappuaaton vuoksi.

Pidä huolta itsestäsi ja auta muita

Ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma neuvoo ihmisiä olemaan omatoimisia sekä pitämään huolta itsestä ja toisista.

”Älä jätä kaveriasi tai tuntematonta avuntarvitsijaa yksin. Usein voit auttaa lähimmäistäsi omalla osaamisellasi ja hyvällä tahdolla ilman, että viranomaisia tarvitaan paikalle.”

Lievissä vammoissa (esimerkiksi ruhjeet, nyrjähdykset, pienet murtumat tai haavat, joissa verenvuoto on jo pysähtynyt) ja sairastapauksissa (esimerkiksi infektio-oireet, vatsakivut, päänsärky, selkäkivut, nenäverenvuoto) kannattaa hakeutua omatoimisesti hoitoon.

Epäselvissä tilanteissa voi kysyä neuvoa Päivystysavusta numerosta 116117.

Juhli viisaasti – käytä suojalaseja

Silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelän mukaan lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista sattuu katsojille ja kolmasosa lapsille ja nuorille. Vaikka ilotulituksia seuraa pitkänkin matkan päästä, on muistettava hankkia suojalasit koko juhlaväelle, myös lapsille. Keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää suojalaseilla.

“Vaikka tulitteita käytettäisiin ohjeiden mukaisesti, joukossa on aina viallisia kappaleita. Viime uutena vuotena pata sytytettiin asianmukaisesti, mutta viallisen tulitteen raketti lähtikin väärään suuntaan osuen potilasta suoraan kasvoihin.”

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa silmäsairauksien puhelinpalveluun 09 471 73400.

Ensihoito auttaa hätätilanteissa

Todellisessa henkeä tai terveyttä uhkaavassa hätätilanteessa tai sellaisen epäilyssä tulee soittaa hätäkeskukseen numeroon 112.

”Hätätilanteissa ensihoitajille ja muille viranomaisille tulee antaa mahdollisuus tehdä työnsä rauhassa eikä onnettomuuspaikalla tule kuvata”, sanoo Kuisma.


Tietoa ilotulitteista: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilotulitteet

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.