Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 28.12.2022 09.02

Nyårsfirandet belastar den prehospitala akutsjukvården

Nyckelord:

Jämfört med ett normalt veckoslut leder nyårsafton till att antalet prehospitala akutsjukvårdsuppdrag fördubblas i huvudstadsregionen. HUS prehospitala akutsjukvård har förberett sig på nyårsfirandet tillsammans med räddningsverken och privata sjuktransportföretag.

Ihminen katsomassa ilotulitusta.

HUS ökar resurserna för den prehospitala akutsjukvården på nyårsafton, men antalet ambulanser kan dock inte fördubblas på grund av årets två största festdagar, det vill säga nyårsafton och valborgsmässoafton.  

Ta hand om dig själv och hjälp andra 

Markku Kuisma, överläkare inom prehospital akutsjukvård, uppmanar människor att vara handlingskraftiga samt att ta hand om sig själva och andra.   

"Lämna inte en kompis eller en främmande person som behöver hjälp ensam. Ofta kan du hjälpa dina närstående med ditt eget kunnande och goda vilja utan att myndigheterna behöver kallas på plats". 

Vid lindriga skador (till exempel krosskador, stukningar, små frakturer eller sår, där blödningen redan har upphört) och sjukdomsfall (till exempel infektionssymtom, buksmärtor, huvudvärk, ryggsmärtor, näsblödning) lönar det sig att söka vård på egen hand.  

I oklara situationer kan du be Jourhjälpen om råd på numret 116117.  

Festa smart – använd skyddsglasögon 

Enligt Tero Kivelä, överläkare vid Kliniken för ögonsjukdomar, drabbas åskådare av nästan hälften och barn och unga av en tredjedel av alla ögonskador orsakade av fyrverkerier. Även om fyrverkerier sker på långt avstånd ska man komma ihåg att skaffa skyddsglasögon för hela festsällskapet, även för barn. Medelsvåra och svåra ögonskador kan nästan alltid undvikas genom skyddsglasögon. 

"Även om man använder fyrverkerierna enligt anvisningarna finns det alltid defekta fyrverkeripjäser bland dem. Förra året under nyårsafton tände en patient stubinen korrekt, men raketen i en defekt fyrverkeripjäs for åt fel håll och träffade patienten rakt i ansiktet". 

Om en skada inträffar kan du ringa telefontjänsten för ögonsjukdomar 09 471 73400. 

Prehospital akutsjukvård till hjälp i nödsituationer 

I en verklig nödsituation som hotar liv eller hälsa eller vid misstanke om en sådan ska man ringa nödcentralen på numret 112.  

"I nödsituationer ska man ge förstavårdare och andra myndigheter möjlighet att arbeta i lugn och ro och man ska inte ta bilder på olycksplatsen", säger Kuisma.  

 

Information om fyrverkeripjäser: Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) fyrverkeripjäser 

 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.