Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 10.10.2023 13.20

Siltasairaalassa tehtiin ensimmäisenä Suomessa leikkauksenaikainen magneettikuvaus

Asiasanat:

Siltasairaalan leikkausosastolla on tehty ensimmäisenä Suomessa leikkaus, jonka aikana potilaalle on tehty korkeakenttämagneettikuvaus. Leikkauksenaikaisesta magneettikuvauksesta on hyötyä neurokirurgiassa aivokasvainten leikkauksissa.

Siltasairaala Meilahdessa

Meilahden Siltasairaala on Suomen ensimmäinen sairaala, jossa on mahdollisuus tehdä leikkauksenaikaisia magneettikuvauksia. 

”Ensimmäinen toimenpide, aivojensisäisen kasvaimen, matala-asteisen gliooman leikkaus onnistui hyvin. Taustalla on erinomainen valmistautuminen ja täydellinen tiimityö ”, neurokirurgian erikoislääkäri, osastonylilääkäri Atte Karppinen kertoo. 

”Perinteisesti neurokirurgiassa tehdään leikkaus, jonka jälkeen potilas herätetään ja tehdään tarkistusmagneettikuvaus seuraavana päivänä. Leikkauksenaikainen magneettikuvaus lisäsi leikkausaikaa noin kaksi tuntia.” 

Leikkauksissa käytettävä magneettikuvauslaite sijaitsee leikkaussalin yhteydessä päivystyksen tiloissa ja on tavallisesti päivystyksellisten magneettikuvausten käytössä. 

Leikkauksenaikaisesta magneettikuvauksesta on hyötyä neurokirurgian glioomaleikkauksissa 

Leikkauksenaikaista kuvantamista tehdään rutiininomaisesti läpivalaisulla ja tietokonetomografialla. Siltasairaalan leikkausosastolla on käytössä myös liikuteltava TT-laite.  

”Erityistä hyötyä leikkauksenaikaisesta magneettikuvauksesta on ei-tarkkarajaisten aivojensisäisten kasvainten leikkauksissa. Magneettikuvauksella saamme konkreettista leikkauksenaikaista palautetta siitä, ettei kasvaimesta ole jäänyt ulokkeita leikkausalueelle”, Karppinen kertoo. 

“Neurokirurgian lisäksi leikkauksenaikaiselle magneettikuvaukselle voi olla tarvetta suu- ja leukakirurgiassa syöpien leikkauksessa”, kertoo Siltasairaalan anestesia- ja leikkausosaston ylilääkäri Pekka Tarkkila

Turvallisuuden varmistaminen leikkauksen aikaisen magneettikuvauksen aikana on tärkeää 

Menetelmää on otettu kansainvälisesti käyttöön jo 1990-luvulla, mutta esimerkiksi Pohjoismaissa magneettileikkaussaleja on vasta muutamia. 

“Toimintaan on haettu oppeja ulkomaisista sairaaloista. Ennen ensimmäistä toimenpidettä prosessia hiottiin simulaatioilla”, Tarkkila kertoo. 

Käyttöönotto on vaatinut pitkäaikaista suunnittelua aina Siltasairaalan tilaratkaisuista alkaen, kouluttautumista ja tietojärjestelmämuutoksia. 

“Projektin tärkein tavoite on ollut potilaan ja henkilökunnan turvallisuuden varmistaminen leikkauksen aikaisen magneettikuvauksen aikana. Henkilökunnalle on räätälöity uuteen toimintoon keskittyvä magneettiturvallisuuskoulutus ja leikkausta varten on tehty oma tarkistuslista”, kliininen asiantuntija, osaprojektin projektipäällikkö Laura-Elina Lahtela HUS Diagnostiikkakeskuksesta kertoo. 

Myös prosessi anestesiassa olevan potilaan siirtämiseksi magneettikuvaukseen kesken leikkauksen on tarkkaan suunniteltu, ja edellyttää etukäteisvalmisteluja muun muassa potilaan leikkausasennon suhteen. Laitteiden ja tarvikkeiden tulee olla magneettilaitteelle sopivia. 

”Kehitämme parhaita tapoja laitteen hyödyntämiseen. Vielä on aikaista arvioida tarkasti, miten paljon leikkauksenaikaista magneettikuvausta käytetään”, Karppinen kertoo. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.