Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 16.3.2023 09.38

Kun jokainen minuutti ratkaisee

Asiasanat:

Siltasairaalan RAPTOR-salissa kiritään kiinni niitä minuutteja, jotka ratkaisevat potilaan kohtalon. Suomen ainut RAPTOR-sali mahdollistaa kriittisessä tilassa olevan potilaan entistä tehokkaamman hoidon.

Tim Söderlund ja Siru Takaluoma Raptor-salissa

Tim Söderlund kertoo, että simulaatioharjoittelu jatkuu RAPTOR-salin käyttöönoton jälkeen olennaisena osana koulutusta ja kehitystä. ”Voimme esimerkiksi tehdä havaintoja ja saada uusia ideoita tositilanteissa, joita sitten testataan ja harjoitellaan simulaatioissa.” Kuvassa oikealla sairaanhoitaja Siru Takaluoma.

Suomen ensimmäinen RAPTOR-sali otetaan kevään aikana käyttöön juuri avatussa Siltasairaalassa. RAPTOR-nimi tulee sanoista Resuscitation with Angiography, Percutaneous Techniques, and Operative Repair.  Kyseessä on leikkaussali, johon on yhdistetty mahdollisuus tietokonetomografiaan sekä angiografiaan, ja tämä yhdistelmä on tuotu päivystykseen. RAPTOR-salissa tullaan hoitamaan kaikista huonokuntoisimpia potilaita. 

”Aluksi tuomme saliin traumapotilaita, mutta olen varma, että käytön aloittamisen jälkeen salin hyödyt huomataan laajemminkin ja siellä voidaan hoitaa myös muita kriittisesti sairaita potilasryhmiä”, kertoo ortopedian ja traumatologian ylilääkäri Tim Söderlund

Nopeampi diagnostiikka – tarkempi hoitosuunnitelma

RAPTOR-salin merkittävin hyöty on nopeampi diagnostiikka. Kriittisesti sairasta potilasta ei tarvitse kuljettaa ensin shokkihuoneesta kuvattavaksi ja sieltä taas eteenpäin – nyt potilas pysyy paikallaan ja tiimit ympärillä vaihtuvat. Nopeampi ja tarkempi diagnostiikka mahdollistaa entistä tarkemman hoitosuunnitelman teon. Näin säästyy niitä minuutteja, jotka määrittävät potilaan tulevaisuuden.

”Itse ajattelen, että siitä kun potilas on tuotu sisään, meillä on kymmenen minuutin kuluttua tietokonetomografia käynnissä tai jo tehty. Töölön tapaturma-asemalla kesti keskimäärin 37 minuuttia sisääntulosta kuvantamiseen”, sanoo Söderlund. 

Simulaatioharjoittelu antaa paljon

Simulaatioharjoitukset alkoivat vuosi sitten RAPTOR-salia mallintavassa tilassa. Harjoituksissa on nähty kattava kirjo eri ammattiryhmiä. 

”Meillä on käynyt ortopedejä, verisuonikirurgeja, anestesiologeja, päivystyspoliklinikan hoitajia, laboratorion työntekijöitä ja monia muita. Kun eri alojen toimintatapoja hiotaan yhteen, on ollut ensiarvoisen tärkeää kaikkien osallistuminen harjoitteluun”, Söderlund kertoo. 

Simulaatioharjoittelusta on ollut kahdenlaista hyötyä. Toisaalta on koulutettu henkilökuntaa RAPTOR-salissa työskentelyyn, mutta myös saatu arvokasta ymmärrystä parhaista toimintatavoista. 

”Kun diagnostiikkavaiheen simulaatiot alkoivat, niin yhden harjoittelupäivän aikana simulaatiossa oli kolme ryhmää. Ennen jokaista simulaatiota me teimme jotain viilauksia työtapoihin sen perusteella, mitä edellisellä kerralla oli opittu”, Söderlund sanoo. 

Teksti: Pirita Valtonen
Kuva: Ville Männikkö

Husari 1/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.