Huipputason erikoissairaanhoito kiehtoo HUSin sairaanhoitajia vielä pitkän uran jälkeen – ”Jatkuva uuden oppiminen on osa työn viehätystä”
Asiasanat:Kirsi Kokko on viihtynyt sairaanhoitajana HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan Sydän- ja keuhkokeskuksella jo kahden vuosikymmenen ajan. Lida-Pauliina Enqvist puolestaan palasi työhönsä keuhkosairauksien ja kardiologian osastolle alanvaihdon jälkeen. Mikä saa sairaanhoitajat palaamaan ja viihtymään vuodesta toiseen?
28-vuotiaalle Lida-Pauliina Enqvistille ura sairaanhoitajana ei ole ollut itsestäänselvyys. Tuoreena ylioppilaana Lida-Pauliina päätyi opiskelemaan terveydenhoitajaksi hieman vahingossa – välivuosi ei ollut vaihtoehto, ja kouluihin oli haettava.
Valmistumisen jälkeen vasta alanvaihto kaupan alalle osoitti Lida-Pauliinalle, että hoitoala onkin hänelle se oikea.
"Työskentelin tuoteasiantuntijana puolitoista vuotta kunnes totesin, että opiskelemani ala olikin minulle oikea valinta", Lida-Pauliina kertaa.
Niinpä hän palasi sairaanhoitajaksi HUSin keuhkosairauksien ja kardiologian osastolle Meilahteen, jossa hän oli aloitellut uraansa sairaanhoitajana heti valmistuttuaan.
"Alanvaihto sai minut arvostamaan sairaanhoitajan työtä uudella tavalla. Mikään kultakaivos hoitoala ei ole, joten syy palata alalle ei ollut rahassa. Sen sijaan totesin, että minulle on todella tärkeää saada tehdä merkityksellistä työtä. HUSissa saan tehdä sitä alan huippujen kanssa."
Alanvaihto sai Lida-Pauliinan arvostamaan sairaanhoitajan ammattia entistä enemmän ja ymmärtämään, että terveydenhuolto on hänen oma alansa.
Erityisosaamisen kehittäminen ja hyödyntäminen kiehtovat
Tärkeää työtä kokee tekevänsä myös toisella puolella HUSin Sydän- ja keuhkokeskusta työskentelevä, 48-vuotias sairaanhoitaja Kirsi Kokko.
Kirsi on tehnyt koko 22 vuotta kestäneen sairaanhoitajan uransa HUSissa. Ensimmäiset kaksi vuotta valmistumisen jälkeen kuluivat verisuonikirurgisella vuodeosastolla.
Vuosituhannen vaihtuessa sydänkirurgisen teho-osaston pyörteet veivät Kirsin mennessään, ja siellä hän työskentelee edelleen.
"Pitkän uran aikana olen päässyt näkemään useamman kerran, kun vakavasti sairas ja jopa hengenvaarassa ollut potilas lähteekin hiljalleen toipumaan pitkän hoitojakson jälkeen. Silloin tulee olo, että tää on just se juttu, tämän takia teen tätä työtä", Kirsi kertoo.
HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksella tarjotaan potilaille valtakunnallisesti ainutlaatuista erikoissairaanhoitoa. Kirsin työpaikalla suoritetaan esimerkiksi sydän- ja keuhkonsiirtoja sekä apupumppuhoitoja, joita ei tehdä missään muualla Suomessa.
Erikoissairaanhoidon järjestäminen vaatii osaston työntekijöiltä vahvaa erityisosaamista ja sen jatkuvaa kehittämistä. Se onkin Kirsin mukaan yksi suurimmista syistä, miksi työ on pitänyt hänet otteessaan niin pitkään.
"Pidän siitä, että vuosien saatossa kertynyttä osaamista ja tietotaitoa saa hyödyntää osastollamme hyvin itsenäisesti. Moniammatillinen tiimimme on tietysti aina tukena, mutta teemme sairaanhoitajina myös paljon itsenäisiä päätöksiä", hän kiittelee.
“Mieluummin jatkuvaa muutosta ja kehitystä kuin paikallaan pysymistä"
Sairaanhoitajan uralla ei tyypillisesti ole selkeää ja ennalta määrättyä polkua, jolla edettäisi titteli kerrallaan kohti vaativampia tehtäviä ja vastuualueita. Ammatillinen kehittyminen vaatiikin työntekijältä itseltään aktiivisuutta.
Sekä Kirsin että Lida-Pauliinan mukaan mahdollisuudet kehittymiseen ovat HUSissa laajat, ja kouluttautumista halutaan tukea.
Lida-Pauliina kertoo suorittavansa parhaillaan Näyttöön perustuvan hoitotyön kehittämisohjelma -koulutusta.
Kirsillä on puolestaan työn alla HUSin järjestämä Taitava hoitaja -koulutus, jossa on mukana 40 sairaanhoitajaa HUSin eri toimipisteistä.
"Ketään ei tulla kädestä pitäen hakemaan koulutuksiin, mutta itseohjautuvuutta täällä tuetaan. Osastollamme on tultu hyvin vastaan esimerkiksi työajoissa, kun itseä kiinnostava koulutus on löytynyt", Kirsi kiittelee.
Kirsin mukaan sairaanhoitajan ammatissa kehittyminen vaatii paljon omaa aktiivisuutta. HUSissa esimerkiksi erilaiset koulutukset saa onneksi sovitettua hyvin työn lomaan.
Lida-Pauliina muistuttaa myös, että muodollisten koulutusten lisäksi oppimista ja kehittymistä tapahtuu kaiken aikaa myös jokapäiväisen työn ongelmia ratkaistessa.
"Tämän alan luonne on se, että kaikki muuttuu ja kehittyy koko ajan. Vaikka hetkittäin jatkuva uuden oppiminen on kuormittavaa, itselleni tällainen ympäristö sopii. Se on osa työn viehätystä. Mieluummin jatkuvaa muutosta ja kehitystä kuin paikallaan pysymistä."
Kouluttautumisen lisäksi sairaanhoitajille on HUSissa tarjolla myös lukuisia vastuutehtäviä.
Kirsi työskentelee osaston vastaavana hoitajana sekä kuuluu erilaisiin vastuuryhmiin, joiden tavoitteena on kehittää esimerkiksi osaston työhyvinvointia, työsuojelua sekä hygieniaa.
Lida-Pauliina taas toimii osaston elvytysvastaavana ja Apotti-tukihenkilönä sekä vaikuttaa Sydän- ja keuhkokeskuksen koordinoivat asiantuntijat -ryhmässä.
"Meillä on hyvin kehittämismyönteinen lähijohtaja, ja kaikkia kannustetaan nostamaan esiin kehitysehdotuksia, pieniä ja yksinkertaisiakin", Lida-Pauliina kertoo.
Asiantuntevan ja empaattisen tiimin voima kantaa työssä
Sydän- ja keuhkokeskuksen eri osastoilla tehdään potilaiden hyväksi ajoittain hyvin kuormittavaa ja raskasta työtä. Työssä jaksamisessa hyvä työyhteisö sekä kollegoiden tuki ovat äärimmäisen tärkeitä.
Lida-Pauliina kertookin työyhteisön olevan yksi keskeisistä syistä, miksi hän halusi palata hetkellisen alanvaihtonsa jälkeen takaisin juuri keuhkosairauksien ja kardiologian osastolle.
"Työkavereita tuetaan ja kaikilta uskaltaa kysyä neuvoa. Koskaan ei ole sellainen olo, että työtä täytyisi tehdä yksin, vaan sitä tehdään aina yhdessä. Käsittelemme asioita paljon huumorin ja positiivisuuden kautta, mikä on ajoittain kuormittavassa työssä tärkeää."
Myös Kirsi kuvailee asiantuntevan tiimin olevan yksi työnsä kantavista voimista.
"Juttelemme kollegoiden kanssa hyvin paljon potilaista ja heidän voinnistaan. Osastollamme on myös todella hyvä hoitotyön johto. He pitävät tarkasti huolen, että heidän kanssaan tullaan keskustelemaan, jos jokin asia kaipaa purkamista", Kirsi kertoo.
Sydäntehon 80-henkinen yhteisö koostuu uransa eri vaiheissa olevista ammattilaisista, ja osaston konkarina Kirsi pitää nuorempien mukanaan tuomista raikkaista tuulahduksista.
Kirsi arvostaa myös uusien työntekijöiden perehdytystä, johon panostetaan HUSissa vahvasti. Sydänteholla uusien hoitajien perehdytysjakso kestää peräti kuusi viikkoa.
"Kattava perehdytys luo turvallisuuden tunnetta sekä uusille hoitajille että vanhemmillekin osaajille. Sen myötä kaikilla on hallussa samat asiat, eikä koskaan tarvitse olla huolissaan, etteikö joku tietäisi mitä tekee", hän pohtii.
"Meillä on kyllä ylipäätään valtavan osaava tiimi. Työkavereihin ja heidän osaamiseensa voi aina luottaa."
Miksi Kirsi ja Lida-Pauliina suosittelevat sairaanhoitajille työtä HUSissa?
HUSissa pääsee mielenkiintoisiin tehtäviin, joissa uuden oppimista tapahtuu joka päivä – myös itselleni ja muille kollegoille, jotka ovat työskennelleet täällä jo vuosia. Tässä työssä ei ole koskaan valmis. Meillä potilaille pääsee tarjoamaan mahdollisimman korkealaatuista ja hyvää hoitoa, se on prioriteettimme numero yksi.
Kirsi
HUSissa saa tehdä huippuosaavien ja mukavien työkavereiden kanssa äärimmäisen mielenkiintoista ja vaihtelevaa työtä sekä olla mukana tekemässä potilaiden hoidosta entistä parempaa.
Lida-Pauliina
Teksti ja kuvat: Janita Lindström
Katso kaikki avoimet työpaikkamme