Specialiserad sjukvård på toppnivå fascinerar HUS sjukskötare även efter en lång karriär – “Att hela tiden lära sig nya saker är en del av charmen med jobbet”
Nyckelord:Kirsi Kokko har trivts bra med att arbeta som sjukskötare på HUS Helsingfors universitetssjukhus Hjärt- och lungcentrum i hela två decennier. Lida-Pauliina Enqvist kom tillbaka till sitt arbete på avdelningen för lungsjukdomar och kardiologi efter att ha bytt bransch. Vad får sjukskötare att komma tillbaka och trivas på jobbet från år till år?
För 28-åriga Lida-Pauliina Enqvist var karriären som sjukskötare ingen självklarhet. Som nybakad student bestämde sig Lida-Pauliina för att läsa till hälsovårdare – lite på grund av en slump. Ett sabbatsår var inte ett alternativ, och hon behövde söka en utbildning.
Efter examen var det inte förrän Lida-Pauliina började jobba inom handelssektorn som hon insåg att det var vårdbranschen som var rätt för henne.
“Jag arbetade som produktansvarig i ett och ett halvt år innan jag kunde konstatera att den bransch jag hade studerat till faktiskt var rätt val för mig”, berättar Lida-Pauliina.
Därför återgick hon till arbetet som sjukskötare på HUS avdelning för lungsjukdomar och kardiologi i Mejlans, där hon hade börjat sin karriär som sjukskötare direkt efter examen.
“Branschbytet fick mig att värdesätta arbetet som sjukskötare på ett helt annat sätt. Vårdbranschen är ingen guldgruva, så det var inte pengar som var anledningen till att jag gick tillbaka. Jag insåg i stället att det var viktigt för mig att göra något betydelsefullt. Inom HUS får jag göra det tillsammans med toppexperter i branschen.”
Branschbytet fick Lida-Pauliina att värdesätta yrket som sjukskötare mer, och det fick henne att förstå att hälso- och sjukvården var branschen för henne.
Att utveckla och använda sin specialkompetens lockar
Den 48-åriga sjukskötaren Kirsi Kokko, som arbetar på andra sidan av HUS Hjärt- och lungcentrum, upplever också att hennes arbete är viktigt.
Hon har arbetat hela sin 22 år långa karriär som sjukskötare inom HUS. De första två åren efter examen tillbringade hon på kärlkirurgiska vårdavdelningen.
Vid millennieskiftet hamnade hon på hjärtkirurgiska intensivvårdsavdelningen, och där arbetar hon fortfarande.
“Under min långa karriär har jag flera gånger fått se hur en svårt sjuk patient som till och med är i livsfara så småningom tillfrisknar efter en lång vårdperiod. Då känner man att ja, det är just därför jag gör det här”, berättar Kirsi.
Inom HUS Hjärt- och lungcentrum erbjuds patienter specialiserad sjukvård som är unik ur ett nationellt perspektiv. På Kirsis arbetsplats görs till exempel hjärt- och lungtransplantationer och behandlingar med hjälppump för hjärtat, vilket inte görs någon annanstans i Finland.
För att ordna med specialiserad sjukvård krävs att personalen har gedigen specialkompetens och att de ständigt utvecklar den. Enligt Kirsi är det en av de främsta anledningarna till att hon har varit kvar så länge på det här jobbet.
“Jag gillar att man på den här avdelningen på ett väldigt självständigt sätt får använda sig av den kompetens och det kunnande som man har samlat på sig under åren. Vårt mångprofessionella team finns självklart alltid där som ett stöd, men som sjukskötare fattar vi också många självständiga beslut”, säger hon tacksamt.
“Hellre konstant förändring och utveckling än att stå och stampa på samma plats”
Karriären som sjukskötare följer inte vanligtvis en tydlig och förutbestämd väg, där man titel för titel stiger i graderna mot mer krävande uppgifter och ansvarsområden. Den professionella utvecklingen kräver också att den anställda själv är aktiv.
Både Kirsi och Lida-Pauliina anser att HUS erbjuder goda möjligheter att utvecklas, och att man vill stötta utbildning här.
Lida-Pauliina berättar att hon just nu håller på att gå utbildningen Utvecklingsprogrammet för evidensbaserat vårdarbete.
Kirsi håller på med HUS utbildning Skicklig skötare, där 40 sjukskötare från olika verksamhetsställen inom HUS deltar.
“Ingen kommer att hålla dig i handen och be dig att söka en utbildning, men man får bra stöd för att vara självgående. På vår avdelning har man också varit bra på att gå personal till mötes när det gäller till exempel arbetstider, om man har hittat en utbildning som intresserar en”, säger Kirsi tacksamt.
Enligt Kirsi krävs det att man är mycket aktiv själv för att utvecklas i yrket som sjukskötare. Inom HUS går det som tur är bra att till exempel anpassa arbetet efter olika utbildningar.
Lida-Pauliina påminner också om att man förutom att gå formella utbildningar även lär sig och utvecklas hela tiden genom att lösa problem i det dagliga arbetet.
“Den här branschen är sådan att allt förändras och utvecklas hela tiden. Även om det ibland är jobbigt att hela tiden lära sig nya saker passar en sådan miljö mig väl. Det är en del av charmen med jobbet. Hellre konstant förändring och utveckling än att man står och stampar på samma plats.”
Utöver utbildning erbjuder HUS också många ansvarsuppgifter för sjukskötare.
Kirsi arbetar som ansvarig skötare på avdelningen och ingår i olika typer av ansvarsgrupper där målet är att till exempel utveckla avdelningens arbetshälsa, arbetsskydd och hygien.
Lida-Pauliina arbetar som återupplivningsansvarig och stödperson för Apotti och är verksam i gruppen för koordinerande experter på Hjärt- och lungcentrum.
“Vår närmaste chef är väldigt positiv till utveckling, och alla uppmuntras att lyfta fram utvecklingsförslag, även små och enkla sådana”, berättar Lida-Pauliina.
Styrkan i det sakkunniga och empatiska teamet är en bärande kraft i arbetet
På Hjärt- och lungcentrums olika avdelningar utför man tidvis ett mycket ansträngande och tungt arbete för patienternas bästa. En bra arbetsgemenskap och stöd från kollegor är oerhört viktigt för att orka med arbetet.
Lida-Pauliina berättar också att arbetsgemenskapen var en av de främsta anledningarna till varför hon efter sitt karriärsbyte ville gå tillbaka just till avdelningen för lungsjukdomar och kardiologi.
“Vi arbetskamrater stöttar varandra, och man vågar fråga alla om råd. Det känns aldrig som att man måste jobba ensam, utan som att man alltid arbetar tillsammans med andra. Vi möter saker med humor och positivitet, vilket är viktigt i det tidvis ansträngande arbetet.”
Även Kirsi beskriver att det sakkunniga teamet är en av de bärande krafterna i arbetet.
“Vi pratar mycket med kollegorna om patienterna och hur de mår. Vår avdelning har också en väldigt bra ledning för vårdarbetet. De ser noga till att vi alla kommer och pratar med dem om vi behöver lätta på trycket”, berättar Kirsi.
Hjärtintensivens personal består av 80 personer i olika stadier av sina karriärer, och som en veteran på avdelningen tycker Kirsi om de friska fläktar som de yngre kommer med.
Kirsi uppskattar också introduktionen av nyanställda, som HUS fokuserar mycket på. På hjärtintensiven är introduktionsperioden för nya vårdare hela sex veckor.
“En heltäckande introduktion ger en känsla av trygghet både för de nya vårdarna och för de äldre experterna. Tack vare den kan alla samma saker, och man behöver aldrig vara orolig för att någon inte gör det den ska”, säger hon.
“Vi har överlag ett oerhört kompetent team. Man kan alltid lita på sina arbetskamrater och deras kompetens.”
Varför rekommenderar Kirsi och Lida-Pauliina sjukskötare att jobba inom HUS?
Inom HUS får man göra intressanta uppgifter där man lär sig nya saker hela tiden – det gör även jag och andra kollegor som har arbetat här i flera år. Man blir aldrig färdiglärd i det här arbetet. Hos oss kan vi erbjuda så bra och högkvalitativ vård som möjligt för våra patienter. Det är vår högsta prioritet.
Kirsi
Inom HUS får man ett oerhört intressant och varierande jobb med toppexperter och trevliga arbetskamrater, och samtidigt får man vara med och göra patientvården ännu bättre än tidigare.
Lida-Pauliina
Text och foton: Janita Lindström
Artikeln publicerades första gången på Duunitoris webbplats den 1.7.2020