Paikallisen peräsuolisyövän hoito
Tutkimusten perusteella suunnittelemme hoitosi moniammatillisessa hoitokokouksessa, johon osallistuvat kirurgien lisäksi röntgenlääkäri, patologi, syöpälääkäri sekä hoitoasi koordinoiva sairaanhoitaja. Hoitokokouksen jälkeisenä päivänä sairaanhoitaja ottaa sinuun yhteyttä ja varmistaa tehdyn suunnitelman.
Hoidon valintaan vaikuttavat kasvaimen tyyppi, paikallinen leviäminen sekä mahdolliset etäpesäkkeet. Tarpeen mukaan saat sädehoitoa tai sädehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistelmää ennen leikkausta.
Paikallisen peräsuolisyövän leikkaushoito
HUSissa peräsuolisyöpä leikataan Meilahden tornisairaalassa. Tulet sairaalaan yleensä leikkausta edeltävänä päivänä, jolloin tapaat anestesialääkärin, leikkaavan lääkärin, osaston sairaanhoitajan sekä fysioterapeutin. Suolen tyhjennys tapahtuu juomalla tyhjennysliuosta leikkausta edeltävänä päivänä ohjeen mukaan. Saat kivunhoitoon käytettävän epiduraalipuudutuksen tarvittaessa jo leikkausta edeltävänä päivänä.
Leikkauksessa poistamme kasvainalueen sijainnista riippuen joko osan peräsuolta tai peräsuolen kokonaan, peräsuolen suoliliepeen ja läheiset imusolmukkeet. Leikkaus on joko avoleikkaus alavatsalle tehtävästä ihoviillosta tai tähystysleikkaus. Jos voimme säästää peräsuolen loppuosan, teemme suoliliitoksen paksusuolen loppuosan ja peräsuolen loppuosan välille. Usein teemme suoliliitosta suojaavan väliaikaisen avanteen. Jos joudumme leikkauksessa poistamaan koko peräsuolen ja peräaukon, teemme pysyvän pääteavanteen.
Leikkaussalista siirryt heräämön kautta toipumaan Meilahden tornisairaalan vuodeosastolle. Vuodeosastolla saat ensimmäisinä päivinä suonensisäistä nesteytystä, kivunhoitoa ja tarvittaessa antibioottihoitoa. Leikkauksesta toipumista nopeuttaa aktiivinen liikkeellelähtö hoitajien ja fysioterapeutin avustamana sekä suun kautta otettavan ravitsemuksen aloittaminen heti leikkausta seuraavana päivänä.
Kotiutumisen edellytyksenä on riittävä ravinnonsaanti, suolen toiminnan käynnistyminen ja virtsaamisen onnistuminen. Kivunhoidon riittävyys suun kautta otettavilla lääkkeillä on tärkeää kotiutumisen kannalta. Myös leikkauksen jälkeen aloitettavan verenohennuslääkityksen pistämisen tulee onnistua itse. Avanteen hoidon osaaminen on myös tärkeää kotiutumisen kannalta.
Paikallisen peräsuolisyövän sädehoito
Peräsuolisyövässä sädehoito pienentää syövän paikallisen uusiutumisen riskiä, joten arvio sädehoidon tarpeellisuudesta on oleellinen osa hoitoa. Jos paikallisen uusiutumisen riski on kohonnut, saat sädehoitoa viitenä peräkkäisenä päivänä ennen leikkaustasi.
Joskus kasvainta joudutaan pienentämään ennen leikkausta. Tällöin saat solunsalpaajan ja sädehoidon yhdistelmähoitoa eli kemosädehoitoa, jolloin hoidon kesto on noin viisi viikkoa.
Jos säde- tai kemosädehoito katsotaan tarpeelliseksi ennen peräsuolisyöpäleikkausta, varaamme sinulle ensikäynnin Syöpäkeskuksen sädehoito-osastolle. Vastaanotolla sädehoitolääkäri arvioi soveltuvuutesi säde- tai kemosädehoitoon, kertoo hoidosta saatavat hyödyt ja mahdolliset haitat sekä sädehoitosi toteutustavan.
Vastaanoton jälkeen hoitaja varaa sinulle ajat sädehoidon annossuunnittelukuvaukseen sekä ensimmäiselle sädehoitokäynnille. Tarvittaessa varaamme ajan sairaanhoitajalle solunsalpaajalääkeohjaukseen, jos hoidossasi on päädytty kemosädehoitoon. Kemosädehoitojakson aikana kontrolloimme verikokeita ja arvioimme hoidon etenemistä sädehoitolääkärin vastaanotolla.
Röntgenhoitajalta saat ohjeen annossuunnittelu- eli simulointitutkimuksiin. Teemme tietokonepohjaisen suunnittelukuvauksen ja tarvittaessa magneettikuvauksen sädehoitosi suunnittelun avuksi. Tutkimus tehdään samassa asennossa, jossa tulet saamaan sädehoitoa. Tutkimuksen lopuksi pistämme ihoosi kolme tatuointipistettä, joiden avulla asentosi määritetään samanlaiseksi jokaisella sädehoitokäynnillä.
Röntgenhoitaja esittelee sinulle sädehoito-osastoa ja kertoo hoitosi kulusta sekä sädehoidon sivuvaikutuksista. Hän antaa sinulle ensimmäisen sädehoitoaikasi ja kertoo laboratoriokäynneistä sekä muista mahdollisista tutkimuksista. Tällä käynnillä saat lisäksi tietoa Kelan matkakorvauksista ja sosiaaliturvajärjestelmästä sekä sosiaalityöntekijän yhteystiedot.
Ensimmäisellä sädehoitokerralla saat sädehoitokäyntiesi aikataulun. Samalla kerromme sinulle sädehoidon sivuvaikutuksista ja siitä, miten hoidat itseäsi kotona. Jokaisen sädehoitokäynnin yhteydessä sinun on mahdollista keskustella hoitajan kanssa mieltäsi askarruttavista asioista.
Sädehoidon haittavaikutuksiin kuuluvat ihon ja limakalvojen ärtyminen sekä mahdollisesti ripuli. Ongelmatilanteessa voit ottaa yhteyttä omalla hoitokoneellasi työskenteleviin röntgenhoitajiin puhelimitse.
Suunnittelemme sädehoitokertojen määrän yksilöllisesti. Sädehoito toteutetaan peräkkäisinä arkipäivinä. Sädehoito kestää vain noin 15 minuuttia kerrallaan, mutta sinun on hyvä varata riittävästi aikaa jokaiselle sädehoitokäynnillesi. Viimeisellä hoitokerralla käymme kanssasi läpi jatkohoitosi. Jos sinulla on kysyttävää sädehoitosi päätyttyä, voit kuukauden ajan olla yhteydessä hoitokoneellasi työskenteleviin röntgenhoitajiin.
Paikallisen peräsuolisyövän solunsalpaajahoito
Ennen ensimmäistä käyntiäsi Syöpäkeskuksessa vastaamme kirurgisessa yksikössä mahdollisiin kysymyksiisi solunsalpaajahoidosta. Solunsalpaajahoitoa varten sinulle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma, joka pohjautuu viimeisimpään tutkimustietoon sekä kansainvälisiin ja kansallisiin hoitosuosituksiin.
Hoitosi suunnitellaan aina yhteistyönä useiden erikoisalojen lääkärien kesken. Tiivis yhteistyö eri erikoisalojen kesken jatkuu tarvittaessa koko hoitosi ajan mahdollisimman hyvän hoitotuloksen takaamiseksi.
Laadimme sinulle tarvittavat lausunnot Kelan pitkäaikaisia etuuksia varten ensimmäisellä syöpälääkärin vastaanotolla, kuten erityiskorvattavia lääkkeitä ja sairaslomaa varten. Ennen ensimmäistä hoitoasi käyt sairaanhoitajan kanssa läpi hoitosuunnitelmasi sekä solunsalpaajien sivuvaikutuksia. Saat myös kirjalliset ohjeet hoitoosi liittyen.
Suolistosyövän solunsalpaajahoitoa annamme Syöpäkeskuksen lääkehoitoyksiköissä. Sinua hoitaa sairaanhoitaja, joka on yleensä omahoitajasi. Saat omahoitajan yhteystiedot ensimmäisen hoitokertasi yhteydessä. Voit olla yhteydessä omahoitajaasi myös Maisan kautta tai Noona-sovelluksella, johon saat meiltä tunnukset.
Solunsalpaajahoito annetaan suun kautta otettavalla solunsalpaajalla, johon saatetaan liittää suoneen annettava lääkitys.
Ennen solunsalpaajahoitoa otat esilääkkeet tuntia ennen hoitoa. Solunsalpaajahoito kestää 1–4 tuntia kerrallaan ja hoidot annetaan 2–3 viikon välein.
Tavoitteena on, että solunsalpaajahoidoista huolimatta voit elää mahdollisimman normaalia elämää. Yhdestä hoitokerrasta toipuminen kestää 3–7 päivää, minkä jälkeen vointisi kohenee. Voit ulkoilla ja harrastaa kevyttä liikuntaa vointisi mukaan.
Tavallisimpia solunsalpaajahoidon haittavaikutuksia ovat suun limakalvojen kipeytyminen, ripuli, väsymys, ihohaitat ja pahoinvointi. Sinun tulee huolehtia riittävästä nesteiden ja monipuolisen ravinnon saannista, vatsan toiminnasta sekä suuhygieniasta. Luontaistuotteet ovat kiellettyjä ja alkoholia tulee välttää.
Leikkauksen jälkeen arvioimme tarvetta liitännäishoidolle. Liitännäishoidon tavoitteena on pienentää syövän uusiutumisen riskiä. Eniten päätökseen vaikuttavat mahdolliset imusolmuke-etäpesäkkeet ja se, miten syvällä suolen seinämässä kasvain sijaitsee.
Solunsalpaajahoito kestää 3–6 kuukautta riippuen taudin ominaisuuksista. Hoito toteutetaan yleensä suun kautta otettavalla solunsalpaajalla, johon saatetaan liittää myös suoneen annettava lääkitys.