Levinneen eturauhassyövän hoito
Levinneen eturauhassyövän hoidosta HUSissa vastaavat urologi ja syöpälääkäri yhteistyössä. Hoitovastuu siirtyy yleensä Syöpäkeskuksen syöpälääkärille, jos taudin laajan levinneisyyden vuoksi tarvitset solunsalpaajahoitoa jo taudin alkuvaiheessa, jos perinteinen hormonaalinen hoito menettää tehonsa tai jos oireidesi lievitys vaatii sädehoitoa.
Levinneen eturauhassyövän hoito perustuu mieshormonien vaikutuksen estoon joko estämällä niiden erittymistä tai estämällä niiden vaikutusta syöpäpesäkkeisiin. Saat hormonihoitoa pistoshoitona tai tablettihoitona. Hormonihoitoihin voidaan yhdistää oireita lievittävää sädehoitoa, luustolääkettä, solunsalpaajalääkettä tai radioisotooppilääkettä.
Sädehoito on erittäin tehokas keino lievittää monia levinneen eturauhassyövän oireita. Voimme käyttää sädehoitoa lievittämään luustokipuja tai esimerkiksi eturauhassyövän paikallisesta kasvusta johtuvia virtsankulun tukosoireita sekä verivirtsaisuutta. Tavallisin syy sädehoidolle levinneessä eturauhassyövässä on kivuliaiden tai selkäytimen hermoja puristavien etäpesäkkeiden hoito. Saat oireita lievittävää sädehoitoa yleensä 1–10 kerran hoitosarjoina.
Solunsalpaajahoito on syövän hoitoon käytettävä lääkehoito, joka estää syöpäsolujen kasvamista ja jakaantumista. Solunsalpaajahoitoa on tyypillisesti annettu vaiheessa, jossa hormonaalinen pistoshoito on menettänyt tehonsa. Viime vuosina solunsalpaajia on kuitenkin alettu antaa myös potilaille, joilla jo syövän toteamisen hetkellä todetaan laajalti luustoon levinnyt tauti tai joilla todetaan etäispesäkkeitä sisäelimissä.
Luustolääkityksen tarkoituksena on vahvistaa luustoa ja estää luunmurtumia, kun perinteinen hormonaalinen pistoshormonihoito ei enää tehoa ja tauti on lähettänyt lukuisia luuston etäpesäkkeitä.