Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 30.5.2024 09.16

Työnohjaus toi pidempiaikaisen ratkaisun kuormitukseen

Asiasanat:
  • Husari
  • työnohjaus
  • työssä oppiminen
Varja Siirtola työnohjauksessa

Työnohjaus on auttanut Varja Siirtolaa vähentämään kuormitusta sekä työssä että yksityiselämässä.

Viestintäasiantuntija Varja Siirtola aloitti työnohjauksessa maaliskuussa. Taustalla oli kuormitus sekä työssä että kotona.

”Töitä oli paljon ja asun yksin lapsen kanssa. Tuntui, että kaikki vaativat koko ajan jotain ja palan kohta loppuun. Kotoa ei voi olla poissa, joten ainoa mahdollisuus olisi ollut jäädä pois töistä. Sekään ei olisi kuitenkaan ratkaissut kuormitusta kotona”, Siirtola kertoo.

Ratkaisu löytyi työnohjauksesta. Siirtola oli ottanut kuormituksen puheeksi esihenkilönsä kanssa ja tämä ehdotti Siirtolalle sairasloman sijaan työnohjausta.

”Ilman esihenkilöäni en olisi edes tiennyt, että HUS tarjoaa tällaisen mahdollisuuden”, Siirtola kiittelee.

Työnohjaus voi auttaa muutostilanteissa ja työssä jaksamisessa

Mahdollisuus työnohjaukseen on HUSissa kaikkien ammattiryhmien saatavilla ja psykiatriassa se on lakisääteistä. Työnohjauksen muoto valitaan ohjattavan tarpeen ja tavoitteiden mukaan.

”Muutostilanteissa käytetään usein ryhmäohjausta. Työyhteisön ohjauksessa jo kuuntelemalla oppii toisilta ja näkee eri ammattiryhmiä yhdistäviä tekijöitä. Yksilöohjaus voi liittyä esimerkiksi uuteen työnkuvaan tai töihin paluuseen pidemmän poissaolon jälkeen”, työnohjauskoordinaattori Kukkamaaria Nurmi kertoo.

Aina työnohjauksen taustalla ei ole työn kuormittavuus, vaan parhaimmillaan se voi ehkäistä sitä.

”Työnohjaus auttaa tunnistamaan omia voimavaroja ja on paikka pysähtyä pohtimaan vaihtoehtoja. Oivallukset löytyvät dialogin ja reflektoinnin kautta. Ohjattavat osaavat kyllä työnsä, mutta työnohjaus voi tuoda siihen lisää energiaa ja auttaa vahvistamaan esimerkiksi itsenä johtamista”, Nurmi sanoo.

Työnohjauskoordinaattori Kukkamaaria Nurmi
Kukkamaaria Nurmi koordinoi työnohjausta HUSissa.

Keskustelut työnohjaajan kanssa ovat tuoneet ratkaisuja arkeen

Siirtola on haastatteluhetkellä keskustellut työnohjaajansa kanssa kolme kertaa ja tarkoituksena on jatkaa vielä noin puolen vuoden ajan. Jo ensimmäiset keskustelut ovat auttaneet ja tuoneet uusia rutiineja.

”En enää selaa jatkuvasti kännykkää, mikä on lisännyt paljon omaa hyvinvointiani. Laitan myös työpuhelimen kokonaan pois työpäivän jälkeen. Muistilistat kirjoitan paperille. Aamuisin kirjoitan paperille sen päivän työt ennen kuin avaan koneen. Pidän myös työpäivän aikana muutaman minuutin taukoja, jolloin en tee yhtään mitään”, Siirtola kertoo.

Yksi työnohjauksen tuoma tärkeä oppi on ollut se, että on hyvä tunnistaa, mistä paineet oikeasti tulevat: omasta itsestään vai ulkopuolisilta. Itseltään ei tarvitse vaatia liikoja.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Hanna Raijas-Turva

Husari 2/2024

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.