Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 11.10.2024 14.55

Tuorein tutkimustieto ja erityistilanteet esillä Elvytys 2024 -symposiumissa

Asiasanat:

Elvytys 2024 -symposium kokosi yhteen yli 300 elvytyksestä kiinnostunutta ammattilaista kaikkialta Suomesta. Toista kertaa järjestetyn tapahtuman teema johdatti elvytyksen erityistilanteisiin.

Elvytyssymposiumissa oli 300 osallistujaa samassa tilassa.

Helsingissä Clarion-hotellissa järjestetty Elvytys 2024-symposium kokosi yhteen yli 300 elvytyksestä kiinnostunutta ammattilaista.

HUSin Leikkaus- ja tehohoitokeskuksen ja Simulaatiokeskuksen järjestämä symposium laajeni tänä vuonna osallistujien palautteen perusteella kaksipäiväiseksi. Ohjelma tutustutti elvytyksen erityistilanteisiin, kuten raskaana olevan tai palovammapotilaan elvytykseen ja elvytykseen konflikti- ja sotatoimialueilla. 

Luentojen ja verkostoitumisen lisäksi olennainen osa ohjelmaa oli työpajat. Työpajat tarjosivat osallistujille mahdollisuuden kehittää käytännön taitoja, kuten lapsen elvytystä tai elvytyksen ei-teknisiä taitoja eli tilannetietoisuuden ylläpitämistä, laadukasta kommunikaatiota ja johtajan tukemista sokkouttamalla yhtä tiimin jäsentä. 

Elvytys kaikkien kansalaisten osaamispakkiin 

Elvytysosaaminen on yhteiskunnallinen kysymys, elvytysneuvoston puheenjohtaja, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Piritta Setälä Pirkanmaan hyvinvointialueelta painotti. 

”Elvytys on kansalaistaito, jonka tulee olla jokaisen osaamispakissa. Me ammattilaiset voimme tehdä kovin vähän, jos ensimmäiset minuutit äkkielottomuudessa eivät mene toivotunlaisesti. Elottomuus tapahtuu nykyään useimmin sairaalan ulkopuolella, sillä sairaalassa vaaran merkit havaitaan ajoissa.” 

Euroopan elvytysneuvosto tekee yhteiskunnallista vaikuttamista Euroopan parlamentissa eli ajaa esimerkiksi elvytysosaamisen sisällyttämistä ajokoulutukseen ja elvytyskoulutuksen ottamista peruskoulujen opetussuunnitelmaan EU:n alueella. 

elvytyssymposiumissa lavalla Piritta Setälä
Elvytysneuvoston puheenjohtaja, dosentti Piritta Setälä painotti maallikkoelvytyksen tärkeyttä ja kertoi uudesta tutkimustiedosta. 

Uudet elvytyssuositukset käyttöön 2025 

Uudet eurooppalaiset elvytyssuositukset julkaistaan lokakuussa 2025, jonka jälkeen ne päivittyvät myös Suomen Käypä hoito -suosituksiin. 

“Uutta tai entistä vahvempaa näyttöä on saatu muun muassa kahden defibrillaattorin eli ns. tupla-deffan käytöstä värinäkierteessä olevalle potilaalle ja suojavarusteissa elvyttämisestä. Uutta tietoa on karttunut myös hukuksiin joutuneen elvytyksen aloittamisesta jo veneessä tai jopa vedessä”, hän kertoi. 

Suojavarusteissa elvyttäessä elvytyksen laatu heikkenee ja painajan tulee vaihtua kahden minuutin välein.  

"Elvytys on kansalaistaito, jonka tulee olla jokaisen osaamispakissa. Me ammattilaiset voimme tehdä kovin vähän, jos ensimmäiset minuutit äkkielottomuudessa eivät mene toivotunlaisesti."

Tunnustusta elvytystoiminnan kehittäjälle  

Symposiumissa palkitaan perinteisesti myös elvytystoiminnan kehittämisessä ansioitunut henkilö. Kunniakirjan sai koulutussuunnittelija, elvytyskoordinaattori Leila Saari HUSista. 

Skip video

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.