Potilas jalkeille mahdollisimman nopeasti
Asiasanat:Jorvissa potilaat koitetaan saada liikkeelle mahdollisimman pian paksusuolileikkauksen jälkeen. Taustalla on ERAS-ohjelma, jota voi hyödyntää muissakin suurissa leikkauksissa.
ERAS-ohjelman (Enhanced recovery after surgery) tavoitteena on potilaan mahdollisimman hyvä toipuminen leikkauksen jälkeen. Keskeisintä on potilaan hyvä ohjeistus ennen leikkausta ja asianmukainen kivunhoito leikkauksen jälkeen.
Alun perin ERAS-malli juontaa juurensa Tanskasta, jossa sitä kokeiltiin paksusuolileikkauksien avokirurgiassa.
"Aikaisemmin potilaat kotiutuivat 2-3 viikkoa leikkauksen jälkeen. Nyt potilaat kotiutuvat keskimäärin kolmessa päivässä. Aika ei ole ratkaiseva asia, vaan hyvä ja ongelmaton toipuminen. Emme laita turhia letkuja leikkauksessa ja leikkauksen jälkeen virtsakatetri ja tipat poistetaan mahdollisimman pian. Toisin sanoen kaikki mikä sitoo potilaan sänkyyn, poistetaan, jotta potilas pääsee mahdollisimman pian liikkeelle", kertoo vatsaelinkirurgian osastonylilääkäri Tom Scheinin.
Leikkauksen jälkeen pyritään välttämään kaikkea, mikä estää tai hidastaa potilaan toipumista. Tämä on mahdollista vain, kun koko hoitotiimi puhaltaa yhteen hiileen ja sitoutuu ERAS-ohjelmaan.
Jorvin sairaalassa on toiminut vuodesta 2018 moniammatillinen ERAS-työryhmä, jossa on mukana vuodeosastohoitajia, heräämöhoitajia, poliklinikkahoitajia, lääkintävoimistelijoita, nukutuslääkäreitä ja kirurgeja. Työryhmä pyrkii kehittämään ja parantamaan Jorvissa jo pitkään käytössä ollutta ERAS-ohjelmaa.
Seisomaan jo heräämössä
Kivunhoito on ERAS-ohjelmassa hyvin tärkeää, sillä se auttaa potilasta pääsemään aikaisemmin liikkeelle. Ennen potilaalle annettiin runsaasti opiaatteja, jotka lamasivat suolta ja aiheuttivat pahaa oloa. Potilas oksensi herkästi, ja pahimmassa tapauksessa potilas sai keuhkokuumeen, jäi sänkyyn makaamaan ja sai keuhkoveritulpan.
Nyt potilas nostetaan jo heräämössä istumaan ja seisomaan. Nenä-mahaletku laitetaan leikkauksessa vain tarvittaessa ja poistetaan ennen heräämöön siirtymistä, jossa potilas saa vettä juotavaksi. Paksusuolipotilaan ERAS-ohjelma sisältää 20 eri osatekijää, joista muun muassa tähystyskirurginen tekniikka on Jorvissa laajasti käytössä.
ERAS-ohjelmaa voi paksusuolikirurgian lisäksi käyttää myös kaikessa muussa isossa kirurgiassa, maksakirurgiassa, haimakirurgiassa, ortopediassa ja urologiassa. Scheinin kertoo, että seuraavaksi Jorviin on kehitteillä oma ohjelma isojen tyrien hoitoon.
Potilas lahjoitti juoksumatot osastolle
ERAS-ohjelma on poikinut kehitysideoita myös potilailta. Scheinin kertoo paksusuolileikkauksessa olleesta potilaasta, joka oli ohjeiden mukaisesti jalkeilla leikkauksen jälkeisenä päivänä kuusi tuntia, jottei hänelle tulisi veritulppia ja suoli lähtisi paremmin toimimaan. Hän käveli tunnollisesti ympäri osastoa ja laski lattialaattoja, joita oli 144.
”Kotiuduttuaan potilas otti yhteyttä osastoomme, sillä hän halusi lahjoittaa juoksumatot Jorvin vatsaelinkirurgian osastoille kuusi ja seitsemän. Otimme ne ilolla vastaan”, Scheinin kertoo.
Matoilla on myös turvallisempi kävellä, kun pelkällä lattialla, sillä niissä on kaiteet ympärillä.
Jorvissa toimii yksi Euroopan suurimmista paksusuolikirurgisista yksiköistä, jossa leikataan reilusti yli 400 paksusuolisyöpää vuodessa. Valtaosa tehdään tähystyskirurgisesti. Jorvissa tehdään myös paljon tyräkirurgiaa, ja siellä on otettu käyttöön uusia tyräkirurgisia tekniikoita.
Teksti: Lotta Laine
Kuva: Selma Paavola
Husari 5/2020