Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 3.7.2024 08.26

Patologian laboratoriossa sairaudelle saadaan nimi

Asiasanat:
  • patologia
  • laboratorio
  • HUS Diagnostiikkakeskus

Patologian laboratorio on usein avainasemassa, kun selvitetään mahdollista sairautta ja siihen sopivaa hoitoa.

Laboratoriohoitaja asettaa näytteitä laitteeseen.

Patologian laboratoriossa näytteet käyvät läpi monivaiheisen laboratorioprosessin. Yleensä näytteen valmistelu vie muutaman päivän. 

Kun ihmisellä epäillään esimerkiksi syöpää, hoitojen aloittaminen edellyttää diagnoosia. Usein potilaat mieltävät, että he saavat diagnoosin hoitavalta lääkäriltä. Patologian laboratorio on kuitenkin merkittävässä roolissa potilaan diagnoosin tekemisessä. 

”On ihan luonnollista, että ihmiset ajattelevat hoitavien lääkäreiden tekevän diagnoosit, sillä patologian laboratoriossa tehtävä työ ei heille näy. Myös osa alan ammattilaisista yhdistää patologian ensisijaisesti ruumiinavauksiin”, sairaalasolubiologi ja laboratoriopäällikkö Olayinka Raheem Meilahden patologian laboratoriosta kertoo.  

Todellisuudessa patologian laboratoriossa tehtävästä työstä valtaosa on elävien potilaiden näytteiden tutkimista. HUSin patologian laboratorioissa näytteistä tehdään vuosittain noin 400 000 tutkimusta. Lääketieteellisiä ruumiinavauksia tehdään noin 1000. 

Hoitojen kehittyminen edellyttää entistä tarkempaa diagnostiikkaa

Huomattava osa patologian laboratoriossa tutkittavista näytteistä liittyy syöpään ja syöpäepäilyihin. Potilaalle on voitu tehdä esimerkiksi kuvantamistutkimuksia, joissa on havaittu epäselvä löydös. Epäilty diagnoosi voidaan varmentaa patologian laboratoriossa. 

”Eri syöpätyyppien täsmähoidot myös lisääntyvät jatkuvasti, joten syövän tyypin ja etenemisasteen entistä tarkempi määrittäminen on yhä tärkeämpää hoitojen suunnittelun kannalta. Patologia on tässä aivan avainasemassa. Jotta voidaan hoitaa, pitää tietää, mitä hoidetaan”, Raheem sanoo. 

Lääkkeiden ja hoitojen kehittyessä vanhojakin näytteitä voidaan tutkia uudelleen ja selvittää, sopisivatko uudet lääkkeet ja hoidot tietylle potilaalle. 

Syöpäepäilyjen lisäksi patologian laboratoriossa tutkitaan muitakin sairauksia, kuten tulehduksellisia sairauksia ja hermostosairauksia sekä elinsiirtoihin liittyviä näytteitä ja kohdunkaulasyövän seulontanäytteitä. 

Laboratoriossa työskentelee useita eri ammattiryhmiä 

Patologian laboratoriossa käsitellään solu- ja kudosnäytteitä. Solunäytteitä voidaan tutkia eri elimistä. Suuret kudosnäytteet tutkitaan kokonaisuudessaan, mutta tilanteesta riippuen niistä voidaan ottaa vain osa jatkokäsittelyyn. Pienet koepalat käsitellään kokonaisuudessaan.  

”Patologian laboratorion työvaiheet ovat pitkälti käsityötä ja työtä tehdään moniammatillisesti. Patologien ja laboratoriohoitajien lisäksi meillä työskentelee esimerkiksi osastosihteereitä, sairaalasolubiologeja ja obduktiopreparaattoreita”, laboratoriohoitaja Noora Jussila kertoo. 

Monivaiheisen laboratorioprosessin jälkeen näytteistä saadaan noin kolmen mikrometrin paksuisia värjättäviä leikkeitä näytelasille. Yhdestä näytteestä voidaan sen tutkimista varten tarvita useita näytelaseja. Näytteen valmistelu vie useimmiten muutaman päivän. Poikkeuksen muodostavat suoraan leikkausaleista tulevat jääleikkeinä tehtävät pikaleiketutkimukset, jotka lausutaan kiireellisinä. 

”Tällaisissa tapauksissa kirurgi tarvitsee patologin tulkinnan ennen kuin voi jatkaa leikkausta. Kyse voi olla esimerkiksi sen selvittämisestä, onko rintasyöpä levinnyt kainalon imusolmukkeisiin. Jääleikkeet voidaan nopeimmillaan lausua muutamassa kymmenessä minuutissa”, Jussila kertoo. 

HUSissa kansainvälisen tason osaamista useilla patologian erikoisaloilla 

Patologian laboratoriossa on viime vuosien aikana aloitettu näytteiden digitalisaatiota. Siinä näytelasit skannataan, jotta ne voidaan tutkia ilman mikroskooppia tietokoneen kuvaruudulta. Digitaaliset näytteet voidaan tutkia paikasta riippumatta. 

”Tämä helpottaa konsultaatioiden tekemistä merkittävästi, kun näytelaseja ei tarvitse enää postittaa”, Olayinka Raheem sanoo 

Suuressa yliopistosairaalassa patologit voivat erikoistua tietyn elimen tai elinryhmän patologiaan, ja osaaminen on HUSissa useilla patologian erikoisaloilla kansainvälistä huippua. Konsultaatiopyyntöjä tulee sekä Suomesta että ulkomailta.  

”Vastavuoroisesti lähetämme itse tarvittaessa konsultointipyyntöjä ulkomaille". 

Patologian laboratorio tekee tiivistä yhteistyötä Biopankin kanssa. Potilaan luvalla esimerkiksi erilaisista syövistä kerätään tuorenäytepankkia, jota voidaan hyödyntää sekä tieteellisessä tutkimuksessa että potilastyössä. Tavoitteena on kehittää syöpäpotilaiden saamaa hoitoa ja taudin ennustetta. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.