Nettiterapiat – mielen hyvinvointia kotisohvalta
Asiasanat:Nettiterapia on hoitomuoto, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistä, ja siihen voi osallistua kätevästi omalta tietokoneelta tai älylaitteelta. Tule mukaan nettiterapeutti Eero-Matti Gummeruksen vastaanotolle kuulemaan lisää nettiterapioista.
Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa. Terapia kohdentuu johonkin tiettyyn vaikeuteen, esimerkiksi masennukseen, unettomuuteen tai johonkin ahdistuneisuushäiriöön. Nettiterapiat ovat tarjolla myös ruotsin kielellä.
”Nettiterapian otetaan täysi-ikäisten lisäksi 16 vuotta täyttäneitä, kun lääkäri on arvioinut, että potilas hyötyy siitä”, kertoo psykologi ja nettiterapeutti Eero-Matti Gummerus HUSista.
Hoito alkaa noin viikon kuluttua lähetteen saapumisesta. Terapia kestää 2–4 kuukautta.
Nettiterapiat ovat HUSin tuottamia ja potilaalle ilmaisia. Terapiaan voi hakeutua mistä päin Suomea tahansa.
Nettiterapia etenee oman aikataulun mukaisesti
Gummeruksen mukaan nettiterapia perustuu itsenäiseen työskentelyyn, jota voi tehdä itselleen sopivaan aikaan missä vain. Omalla aikataululla etenevä työskentely lisää yleensä potilaan aktiivisuutta ja hallinnan tunnetta elämässä. Nettiterapiaa HUSissa toteuttavat erilaisiin psyykkisiin häiriöihin erikoistuneet psykologit tai sairaanhoitajat.
”Nettiterapiassa edetään osio kerrallaan oppien uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla”, sanoo Gummerus.
Jokaiselle viikolle on rakennettu noin tunnin kestävä itsenäisesti tehtävä istunto. Niiden aikana hoidossa oleva potilas pääsee pohtimaan tarkemmin tilannettaan ja hankaluuksia sekä niiden suhdetta omiin ajatuksiin, tunteisiin ja toimintaan. Näiden istuntojen välissä tehdään myös arjen harjoitteita, esimerkiksi päiväkirjaa hyödyntäen. Nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksista ja vastaa kysymyksiin istuntojen välissä.
Gummeruksen mukaan onnistunut nettiterapia edellyttää potilaalta rohkeutta kokeilla uusia toimintatapoja ja sitoutumista itsenäiseen työskentelyyn.
Nettiterapia on näyttöön perustuvaa hoitoa
Helppokäyttöiset nettiterapiat pohjautuvat kognitiivisiin ja käyttäytymisterapeuttisiin menetelmiin. Ne täydentävät tarjolla olevia julkisia terapiapalveluita eivätkä sellaisenaan korvaa muita hoitomuotoja.
”Nettiterapiat ovat laajan tutkimusnäytön perusteella tehokkaita ja käytännössä hyvin toimivia hoitoja”, kertoo Gummerus.
Jo kaksikymmentätuhatta ihmistä vuodessa käy nettiterapiaa ja palaute niistä on positiivista.