HUSin tutkijat menestyivät Sigrid Jusélius -apurahojen haussa
Asiasanat:Säätiön jakama yli 2 miljoonan apurahapotti neljälle kliiniselle tutkijalle tuli kokonaisuudessaan HUSiin.
Sigrid Juséliuksen Säätiö jakaa vuosittain miljoonia euroja apurahoja tutkijoille, tutkimusryhmille ja tutkimuslaitoksille, joiden työ keskittyy lääketieteellisten kysymysten ratkomiseen. Vuonna 2022 säätiö jakoi Varttuneen tutkijan toimi -apurahaa neljälle kliiniselle tutkijalle yhteensä 2 130 000 euroa. Kaikki neljä tutkijaa ovat HUSin tutkijoita.
HUSin Neurokeskuksesta apurahan saivat dosentit Jukka Putaala ja Filip Scheperjans. Vatsakeskukseen apuraha meni gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Hanna Seppäselle ja Diagnostiikkakeskukseen patologian erikoislääkäri, dosentti Tuomas Mirtille.
Putaalan tutkimusryhmä selvittää salasyntyisten ja varhain sattuvien aivoinfarktien geneettisiä tekijöitä. Geneettisillä tekijöillä on suurempi painoarvo nuorten kuin iäkkäämpien aivoinfarktin taustalla.
Scheperjansin tutkimusryhmässä puolestaan selvitetään, miten mikrobisto-suoli-aivoakseli vaikuttaa Parkinsonin taudin alatyyppeihin. Lisäksi tutkitaan mm. suoliston mikrobiston ja Parkinson-patologian syy-seuraussuhteita alatyyppikohtaisella ulosteensiirtotutkimuksella hiirimallien avulla.
Hanna Seppäsen tutkimusryhmän tavoitteena on viljellä haimasyövästä otetuista näytteistä organoideja eli minisyöpäkasvaimia ja selvittää, voiko niiden avulla parantaa haimasyövän diagnostiikkaa. Tutkimusryhmä selvittää myös hoitojen jälkeen verenkierrossa esiintyvien kantasolujen lääkeherkkyyttä. Tavoite on kehittää toistettavia herkkyysmäärityksiä niin, että haimasyövästä tulee krooninen, lääkkeillä hoidettava sairaus.
Tuomas Mirtin tutkimusryhmä tutkii potilaan elämään ja syövän hoitoon vaikuttavia eturauhassyövän ominaisuuksia syövän eri vaiheissa. Tällä hetkellä diagnostiikan ja hoidon haasteena on yksilöllistä hoitoa tukevien menetelmien puute. Mirtin tutkimuksessa yhdistetään erilaisia datamuotoja rekisteritutkimuksesta biomarkkereihin ja kuva-analytiikasta genomisiin analyyseihin. Tuloksia pyritään tuomaan moniammatillisen syöpätyöryhmän päätöksenteon tueksi, osana sairaalan muuta diagnostiikkaa.
“HUSin tutkijat menestyivät kliinisen tutkimuksen tuen haussa erinomaisesti, mikä kertoo Meilahden kampuksella tehtävän tutkimuksen korkeasta laadusta. Tutkimus tuo uusia hoitokäytänteitä ja ratkaisuja sairauksien hoitoon. On erittäin tärkeää, että pystymme jatkossakin tarjoamaan tutkijoillemme tutkimuksen mahdollistavat palvelut ja tutkimusinfran”, sanoo HUSin tutkimusjohtaja Taneli Raivio.