HUS aloittaa suolistosyövän seulonnat
Asiasanat:HUS kutsuu suolistosyövän seulontoihin 60–68-vuotiaat Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen kuntien asukkaat. Seulonta on kutsuttavalle hänen kotikuntansa tarjoama ilmainen palvelu.
Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä, ja siihen sairastuu vuosittain yli 3500 suomalaista. Suolistosyövän oireita voi olla vaikea tunnistaa tai ne saattavat puuttua alkuvaiheessa kokonaan, mikä antaa syövälle aikaa kehittyä potilaan tietämättä. Suolistosyövän mahdollisia oireita ovat muun muassa erilaiset muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakivut, ummetus ja ripuli.
”Seulontojen tarkoituksena on mahdollistaa syövän aikainen havaitseminen ja tätä kautta parantaa hoidon onnistumista, sekä vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia”, kertoo HUS Diagnostiikkakeskuksen Kliinisen kemian osastonlääkäri Tuomas Mäntylä.
Suolistosyöpä on yhteisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Syöpä syntyy, kun suolen seinämän solut muuttuvat pahalaatuisiksi ja alkavat jakautua hallitsemattomasti. Seulonnassa mahdollinen syöpäkasvain voidaan löytää jo oireettomassa alkuvaiheessa ja se päästään hoitamaan tehokkaasti. Seulonta voi paljastaa myös syövän esiasteen.
Suolistosyövän seulonnassa etsitään ulostenäytteessä piilevää verta
HUS kutsuu vuonna 2022 maksuttomaan suolistosyövän seulontaan ne Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueen kuntien 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat asukkaat, joiden kotikunta on tehnyt sopimuksen HUS Diagnostiikkakeskuksen kanssa suolistosyövän seulontapalvelusta.
Syöpäkasvain saattaa syövän alkuvaiheessa vuotaa hieman verta. Määrä on kuitenkin niin pieni, että sitä ei voi paljain silmin havaita.
”Seulonnassa etsitään ulostenäytteessä piilevää verta. Seulontaan käytetään immunokemiallista veritestiä (FIT), joka on käytössä muuallakin Euroopassa”, kertoo Mäntylä ja lisää, että seulontapalvelu on edellyttänyt laajaa kehittämistä ja eri toimintojen yhteensovittamista. ”Veren löytyminen ulostenäytteestä ei kuitenkaan välttämättä aina ole oire syövästä, mutta syyn selvittämiseksi tarvitaan useimmiten jatkotutkimuksia”, huomauttaa Mäntylä.
Postitse saapuva seulontakutsu sisältää muun muassa näytteenotto-ohjeen, -välineen ja palautuskuoren, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Näytteen voi ottaa itselleen sopivana ajankohtana eikä se edellytä esivalmisteluja, kuten paastoa tai taukoa lääkityksistä. Mikään sairaus ei ole este seulontaan osallistumiselle.
Näyte voidaan palauttaa tutkittavaksi HUSin seulontakeskukseen jättämällä palautuskuoreen suljettu näyte joko HUSin laboratorion palautuslaatikkoon tai postittamalla. Seulontaan osallistuja saa seulontavastauksen kirjeitse kotiin. Jos näytteestä löytyy verta, ohjataan osallistuja jatkotutkimuksiin oman kotikunnan seulontahoitajan kautta. Jos tulos on normaali, jatkuu seulonta kahden vuoden välein.
Lisätietoja medialle: