Endoproteesihankinta toteutettiin aiempaa vastuullisemmin
Asiasanat:Mitä vastuulliset hankinnat tarkoittavat käytännössä? Selvitimme tätä ortopedisten endoproteesien ja kudospesurien kilpailutuksen kautta.
Vastuullisuus on nostettu HUSin hankintojen uusissa strategisissa linjauksissa yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista, koska hankinnat ovat tärkeä keino edistää ympäristö-, sosiaalista ja taloudellista vastuullisuutta.
Äskettäin valmistuneessa endoproteesihankinnassa vastuullisuuteen kiinnitettiin aiempaa enemmän huomiota. Hankinta piti sisällään tekonivelkirurgiassa käytettävät implantit sekä niiden asennustarvikkeet.
Paras tuki tuli kollegoilta, toimittajilta ja kirurgian asiantuntijoilta
Vastuullisuuden huomiointi tuntui hankinnan erityisasiantuntijasta Heidi Hoikkalasta aluksi vaikealta.
“Onneksi olin mukana hankintojen vastuullisuuden kehittämisprojektissa.”
Projektin tuottamat tukimateriaalit antoivat selkeitä työkaluja kilpailutuksen valmisteluvaiheeseen.
“Konkreettisin tuki tuli ihmisiltä; kollegaltani hankinnoissa, toimittajilta sekä kirurgeilta ja hoitajilta.”
Vähemmän tarvikkeita hukkaan
Suurin osa kilpailutuksen vastuullisuuskriteereistä pyrki vähentämään syntyvää hukkaa. Toimittajia vaadittiin myös sitoutumaan malliin, jossa vain niistä tuotteista maksetaan, jotka aidosti otetaan käyttöön - siihen asti ne ovat toimittajan omaisuutta.
“Annoimme toimittajille lisäpisteitä, mikäli kudospesurien valikoimasta löytyy yhden pesukärjen mahdollisuus – lähes puolessa toimenpiteistä toinen settien pesukärjistä joudutaan nimittäin heittämään tarpeettomana roskiin. Tämä vinkki tuli asiantuntijaryhmässä toimineelta tekonivelkoordinaattorilta”, Hoikkala kiittää.
Vastuullisemmin tuotetut tuotteet
Ympäristöystävällisyyttä korostettiin antamalla lisäpisteitä, jos kuljetuspakkaukset oli valmistettu kierrätettävistä tai uusiutuvista materiaaleista tai jos ne ovat useaan kertaan käytettäviä. Tarjouksiin tuli myös merkitä, sisältävätkö tarjotut tuotteet tai niiden pakkaus halogeenisia muoveja, esimerkiksi PVC:tä.
Tarjouspyynnön liitteenä oli HUSin ilmastotiekartta, jonka mukaisesti toimittajan oli sitouduttava kehittämään toimintaansa. Lisäksi toimittajilla tuli olla käytössään toimintaa ohjaava ympäristöasioiden hallintajärjestelmä.
”Toimittajien tuli myös varmistaa, että määrittelemämme ihmis- ja työoikeuksiin liittyvät vaatimukset täyttyvät heidän omassa toiminnassaan sekä toimitusketjussaan”, Hoikkala kertoo.
Teksti: Tiina Henttonen
Kuva: Mikko Hinkkanen
Husari 1/2024