Siirry pääsisältöön

HUSin vuosi 2023: Tutkimuspalvelujen kehittäminen

Tarjoamme tutkijoillemme palveluita tutkimus-, opinnäyte- ja tietolupiin, tutkimusrahoitukseen, tutkimussopimuksiin ja viestintään.

Vuonna 2023 myönsimme: 

  • 825 tutkimuslupaa,  
  • 154 opinnäytetyön tutkimuslupaa sekä  
  • 2 tietolupaa HUSin ulkopuoliselle tutkijalle ja organisaatiolle.

Vuonna 2023 otimme tutkimus- ja opetusjohdossa käyttöön kvartaaliraportointijärjestelmän, joka on parantanut merkittävästi yksikön tiedonhallintaa ja raportointia. Siirsimme tutkimuksen ohjeet ohjepankkiin tutkimuksen sujuvuuden lisäämiseksi. 

Kehitimme tutkimus- ja tietolupaprosessia selkeämmäksi. Jatkoimme Tutkijan työpöytä -sovelluksen kehittämistyötä, ja otimme käyttöön Tutkijan työpöydän PowerBi-raportoinnin. Raportoinnin avulla tutkimuksen tunnuslukuja, kuten meneillään olevien tutkimusten määrä, saadaan vaivattomasti ja nopeasti.  

Kliinisen lääketutkimuksen selvitys (SITRUS) valmistui, ja lääketutkimusten määrä lähti kasvuun.  Avasimme tutkimusryhmille haettavaksi lääketutkimukseen kohdennetun tukirahoituksen, johon sisältyy lääketutkimusten tekemisen täydennyskoulutusta.

Teimme vuoden aikana kartoituksen HUSissa toimivien kliinisten tutkimusyksiköiden yhteyshenkilöistä ja kliinisten tutkimusyksiköiden toiminnasta. Jatkoimme tutkimushoitajatilanteen kartoitusta, ja järjestimme ensimmäistä kertaa yhteisen tutkimushoitajien tapahtuman.  

Paransimme HUSin uuden intran avaamisen yhteydessä tutkimuksen ydinpalveluiden, eettisen toimikunnan palvelun, tutkimuslupapalvelun sekä tutkimusneuvonnan löydettävyyttä. Vuonna 2024 tutkimuksen palveluja on tarkoitus tuoda entistä paremmin esiin palvelumuotoilun keinoin. 

Tutkijan työpöydän integraatio Tietopalvelun tietoportaaliin tehosti tietopyyntöjen käsittelyä. 

Tietopalvelun toiminta sai paljon positiivista palautetta. Olemme tunnistaneet myös parannuskohteita, joihin panostetaan 2024, jotta voimme entisestään parantaa palvelukokemusta ja läpimenoaikaa. 

HUS Acamedic -käyttöympäristöjen määrä kasvoi kaksinkertaiseksi vuoden aikana. Tutkija on voinut tilata HUS Acamedic -käyttöympäristön suoraan Tutkijan työpöydältä syksystä 2023 lähtien. 

Useista lähteistä tulevan tutkimusrahoituksen määrä kasvoi 

Rahoituspuolella saavutimme kaikkien aikojen ennätyksen EU-rahoituksessa. HUSin oma tutkimusrahoitus pysyi vakaana 17 miljoonan euron tasolla. Yhä useampi tutkijamme haki myös Suomen Akatemian tutkimusrahaa, jota on viime vuosina tullut kiitettävästi HUSiin. Loppuvuodesta järjestimme pilottina hakuklinikan Suomen Akatemian talvihaussa 2024 rahoitusta hakeville tutkijoille.   

Otimme käyttöön tutkimussopimusten valmistelun tueksi tutkimussopimusselvityksen. Tutkijan täyttämän esiselvityslomakkeen kautta asia siirtyy juristien käsiteltäväksi. He saavat tutkimusprojektista aiempaa kattavammin tarvittavat tiedot sopimusvalmistelun tueksi sekä yhteisen näkymän ja pääsyn kaikkiin heillä käsittelyssä oleviin tutkimusasioihin. Tämä on helpottanut ja nopeuttanut sopimusten valmisteluprosessia. Yhteistyö tutkimusjohdon, tietosuojavastaavan ja tutkimuslakipalvelujen välillä on ollut tiivistä.   

Innovaatiotoiminnassa loimme innovaatioprosessin tilannekuvan ja edistimme innovaatioiden hyötykäyttöä. 

Kumppanit mukana HUSin tutkimustoiminnan kehittämisessä 

Erinomainen yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa jatkui vuonna 2023. Päivitimme HUSin ja Helsingin yliopiston välisen puitesopimuksen, joka on syventänyt molempien organisaatioiden välistä yhteistyötä.  

Aalto-yliopiston kanssa tehty yhteistyö on tuonut uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia. Rehtorin ja HUSin ylimmän johdon tapaamiset ovat olleet tärkeitä strategisen yhteistyön kannalta. Yliopistosairaaloiden tutkimusjohtajat ovat olleet keskeisiä toimijoita tässä verkostossa, joka on osoittautunut erinomaiseksi ja keskustelevaksi. Sidosryhmäyhteistyö tiivistyi myös kansallisesti ja hyvinvointialueyhteistyö alkoi tutkimus-, kehitys-, koulutus- ja innovaatiotoiminnassa. 

Pilotoimme koeryhmän käyttöön tekoälyavusteisen Kysy tutkimuksesta -botin syksyn 2023 aikana. Botti herätti positiivista kiinnostusta koeryhmässä, ja ohjelmaa testattiin ahkerasti. Päivitetyn version kokeilu jatkuu vuonna 2024. Botin uskotaan tuovan apua käytännön työhön ensin HUSin tutkimusjohdon sisäisenä työkaluna ja jatkossa mahdollisesti esimerkiksi tutkijoiden käytössä. 

Lisäsimme tutkijoille suunnatun viestinnän ja popularisoinnin tukea perustamalla tutkimusviestinnän sähköpostin, johon tutkijat saavat laittaa ehdotuksia uutisoitavista tutkimuksista. Lisäksi järjestimme yhteistyössä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan viestinnän kanssa kaksi median ja tutkijoiden yhteistä tapaamista Terkko Health Hubissa. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.