Gå till huvudinnehåll

Året på HUS 2023: Utveckling av forskningstjänsterna

Vi erbjuder våra forskare tjänster för forsknings-, lärdomsprovs- och datatillstånd, forskningsfinansiering, forskningsavtal och kommunikation.

År 2023 beviljade vi: 

  • 825 forskningstillstånd  
  • 154 forskningstillstånd för lärdomsprov samt
  • 2 datatillstånd för HUS externa forskare och organisationer. 

År 2023 tog vi i bruk ett kvartalsrapporteringssystem för forsknings- och utbildningsledningen, vilket avsevärt har förbättrat enhetens informationshantering och rapportering. Vi förde över forskningsanvisningar till anvisningsbanken för att göra forskningen smidigare. 

Vi utvecklade forsknings- och datatillståndsprocessen så att den blev tydligare. Vi fortsatte utvecklingsarbetet med appen Forskarens skrivbord och började använda oss av PowerBi-rapportering för Forskarens skrivbord. Med hjälp av rapporteringen kan man smidigt och snabbt få fram nyckeltal gällande forskning, såsom antal pågående studier.  

Utredningen för klinisk läkemedelsprövning (SITRUS) blev klar, och antalet läkemedelsprövningar började öka. Vi startade en ansökan om finansieringsstöd för läkemedelsprövning samt ett utbildningsprogram för våra forskare.  

Under året gjorde vi en kartläggning av verksamheten vid de kliniska forskningsenheterna och av kontaktpersoner på kliniska forskningsenheter inom HUS. Vi fortsatte att kartlägga situationen för våra forskningsskötare och ordnade för första gången ett gemensamt evenemang för forskningsskötarna.  

I samband med att vi införde HUS nya intranät förbättrade vi tillgängligheten för kärntjänsterna inom forskning, den etiska kommitténs tjänster, forskningstillståndstjänsterna samt sökbarheten gällande forskningsrådgivning. År 2024 är syftet att med hjälp av tjänstedesign lyfta fram forskningstjänsterna så att de blir ännu synligare. 

I och med integreringen av Forskarens skrivbord i Informationstjänstens informationsportal förbättrades hanteringen av informationsförfrågningar. 

Informationstjänstens verksamhet fick mycket positiv respons. Vi har också identifierat förbättringsområden som vi kommer att satsa på under 2024 för att ytterligare förbättra serviceupplevelsen och genomloppstiden. 

Antalet användarmiljöer inom HUS Acamedic fördubblades under året. Sedan hösten 2023 har forskare kunnat beställa användarmiljön HUS Acamedic direkt från Forskarens skrivbord. 

Mängden forskningsfinansiering från flera källor ökade 

På finansieringssidan slog vi rekord när det gäller EU-finansiering. HUS egen forskningsfinansiering låg stabilt kvar på 17 miljoner euro. Allt fler av våra forskare ansökte också om forskningsfinansiering från Finlands Akademi, som under de senaste åren på ett lovande sätt stött HUS. I slutet av året ordnade vi ett pilotprojekt med en ansökningsklinik för forskare som sökte finansiering från Finlands Akademi under vintern 2024.   

Till stöd för beredningen av forskningsavtal införde vi en utredning av forskningsavtalen. Efter att forskaren har fyllt i en blankett om förhandsutredning skickas ärendet vidare till jurister för att handläggas av dem. De får på så sätt mer heltäckande information om forskningsprojektet än tidigare till stöd för avtalsberedningen. Dessutom får de en gemensam syn på det hela och tillgång till alla forskningsärenden de behandlar. Detta har underlättat och påskyndat avtalsberedningsprocessen. Samarbetet mellan forskningsledningen, dataskyddsombudet och de juridiska tjänsterna för forskning har varit tätt.   

I vår innovationsverksamhet skapade vi en lägesbild av innovationsprocessen och främjade användningen av innovationer. 

Partner med och utvecklar HUS forskningsverksamhet 

Det utmärkta samarbetet med Helsingfors universitet fortsatte under 2023. Vi uppdaterade ramavtalet mellan HUS och Helsingfors universitet, vilket har gjort att samarbetet mellan de båda organisationerna har fördjupats.  

Samarbetet med Aalto-universitetet har gett nya perspektiv och möjligheter. Träffarna mellan rektorn och HUS högsta ledning har varit viktiga för det strategiska samarbetet. Universitetssjukhusens forskningsdirektörer har varit centrala aktörer i det här nätverket, som har visat sig vara utmärkt och diskuterande. Intressentgruppssamarbetet intensifierades också nationellt, och ett samarbete med välfärdsområdena inleddes när det gäller verksamhet som rör forskning, utveckling, utbildning och innovationer. 

Under hösten 2023 bedrev vi ett pilotprojekt där en testgrupp fick använda den AI-baserade chattbotten Fråga om forskning. Denna chattbott väckte ett positivt intresse i testgruppen, och man testade programmet flitigt. Testerna med en uppdaterad version kommer att fortsätta under 2024. Man tror att chattbotten kan bidra positivt i det praktiska arbetet, först som ett internt verktyg i HUS forskningsledning och i fortsättningen kan den eventuellt användas av forskare. 

Vi ökade stödet för kommunikation och popularisering riktat till forskare genom att skapa en e-postadress för forskningskommunikation, dit forskare kan skicka förslag på sådan forskning som är värd att rapportera om. I samarbete med kommunikationen inom Medicinska fakulteten på Helsingfors universitet ordnade vi dessutom två gemensamma möten med media och forskare vid Terkko Health Hub. 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.