Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 11.10.2024 12.39

Vaikuttavin hoito on korkeatasoisen tutkimuksen hedelmä

Asiasanat:

Edistysaskeleet Parkinsonin taudin hoidossa, löydös toistuvien keskenmenojen taustalla, munuaisten vajaatoiminnan hoidon kehittäminen ja monet muut nopeasti potilasta hyödyttävät tutkimuslöydökset ovat mahdollisia valtion jakaman tutkimusrahan ansiosta.

Nainen valkoisessa työasussa tarkastelee näyteputkea arkistossa

Vuonna 2024 HUS sai terveydentutkimuksen tutkimustoimikunnalta valtion tutkimusrahaa 9,9 miljoonaa euroa, jonka HUS on jakanut 115 tutkijalleen. Aiempien vuosien tutkimushankkeista voit lukea verkkosivuiltamme.

HUSissa valtion tutkimusrahoitusta käytetään kliiniseen eli potilaisiin kohdistuvaan tutkimukseen, joka parantaa hoitokäytäntöjä ja tukee tieteelliseen näyttöön perustuvaa hoidon kehittymistä. Lisäksi perustutkimuksen ja kliinisen tutkimuksen yhdistäminen on tuonut välittömiä parannuksia tautien diagnostiikkaan ja potilashoitoon. Yhtenä esimerkkinä tästä on suolistosyöpien pikadiagnosointimenetelmän käyttöönotto ja kehittäminen HUSin Diagnostiikkakeskuksessa.

"Valtion tutkimusrahoitus on erityisen tärkeä aloitteleville tutkijoille, sillä sen tuella voi irrottautua hetkeksi potilastyöstä ja järjestää tutkimuskuukausien rahoituksen. Tämä tukee tutkijaa uran alkuvaiheessa. Kokeneemmille tutkijoille valtion tutkimusraha toimii siltarahoituksena tai osana laajempaa rahoituskokonaisuutta, mikä taas varmistaa tutkimustyön jatkuvuuden erityisesti silloin, kun muun rahoituksen saaminen viivästyy", sanoo Parkinsonin tautia pitkään tutkinut neurologi ja tutkija Filip Scheperjans HUSin Neurokeskuksesta.

Tutkimuksen rahoituspohjaa laajennettu

VTR eli Valtion yliopistotasoinen terveyden tutkimuksen rahoitus on rahoituslähteenä poikkeava, sillä sitä ei jaeta suoraan tutkijalle, vaan organisaatioiden pitää hakea sitä ensin yhteistyöalueen tutkimustoimikunnalta. Sillä on tarkat painopisteet ja tavoitteet, joita sosiaali- ja terveysministeriö seuraa.

”Tutkimustyö edellyttää rahoitusta ja siihen pitää panostaa vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Muuten mahdollisuus tehdä tutkimusta yliopistosairaalassa ei käytännössä enää onnistu”, HUSin tutkimusjohtaja Taneli Raivio sanoo.

HUSin tutkimusjohto on osaltaan pyrkinyt monipuolistamaan HUSin tutkimusrahoituspohjaa etsimällä uusia kansallisia ja kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia. Tavoitteena on, että riippuvuus yksittäisestä rahoituslähteestä, kuten valtion tutkimusrahasta vähenisi. Tutkimusjohto esimerkiksi koordinoi järjestelmällistä EU-hankerahoitusten hakua sekä auttaa säätiöiden rahoituksen hakemisessa ja hallinnoinnissa, tutkimussopimus- ja lupa-asioissa. 

Tutkimukseen sijoitetusta rahasta hyötyy lopulta potilas

”Valtion tutkimusraha terveyden tutkimukselle on elintärkeä, sillä tällä hetkellä vain sen avulla meidän yliopistosairaaloissamme tehdään vaikuttavaa lääketieteellistä tutkimusta, joka tuo uusia hoitokäytänteitä, kustannustehokkuutta ja parantaa potilaiden elämänlaatua”, sanoo Raivio.

Vuonna 2024 HUS sai terveyden tutkimuksen tutkimustoimikunnan myöntämänä 9,9 miljoonaa euroa valtion tutkimusrahaa, joka on jaettu 115 tutkijalle. Valtion tutkimusrahaa saaneet tutkijat tekevät tutkimushankkeen päätyttyä raportin tutkimuksestaan. Olemme koostaneet näistä raporteista kuvaukset tutkimuksista, joita HUSissa on tehty vuosina 2021–2022 valtion tutkimusrahoituksen turvin. 

Lue, mitä valtion tutkimusrahalla on HUSissa tutkittu 2021–2022

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.