Kvinnokliniken fyller 90 år
Nyckelord:Kvinnokliniken var det första sjukhuset som förenade behandlingen av kvinnosjuk-domar och förlossningar under samma tak.
Kvinnokliniken invigdes 3.10.1934. När Kvinnokliniken stod färdig var den det första sjukhuset i Finland som förenade behandlingen av kvinnosjukdomar och förlossningar under samma tak. Kvinnoklinikens tjänster har alltid varit ett stöd i livets omvälvande stunder. På sjukhuset finns en jour och mottagningar för kvinnosjukdomar och gravida, förlossnings- och operationsenheter, en enhet för fosterundersökning samt Seri-stödcentret för offer för sexuellt våld. Som universitets-sjukhus har Kvinnokliniken ända från början också haft som uppgift att undervisa läkare.
"Idag utexamineras cirka 40 procent av alla gynekologiska specialister i vårt land från Kvinnoklini-ken", berättar professor i kvinnosjukdomar och förlossningar, överläkare Oskari Heikinheimo.
Sjukhus specialiserat på förlossningar
Vid invigningen av Kvinnokliniken 1934 presenterades nya, moderna förlossningsavdelningar. Förutom förlossningsrummen hade de mottagningsrum, badrum, eget rum för tångförlossningar samt en operationssal. Från början sköttes också svåra förlossningar från orter utanför Helsingfors på Kvinnokliniken. I och med den utvidgningsdel som färdigställdes 1975 blev förlossningsrummen enkelrum och en stödperson fick delta i förlossningen.
Till en början sov de nyfödda i separata barnrum, varifrån de fördes till mammorna för att ammas. När samvård blivit vanligare har tyngdpunkten i vårdpersonalens arbete flyttats från barnvård till stöd för hela familjen. År 2017 tog Mejlans i bruk Hotell Familjeboet, dit nyfödda i gott skick och deras familjer kan flytta från Kvinnokliniken. Barnmorskorna har haft en central roll i att införa mjuka förlossningssätt och främja familjevänlighet.
År 2023 föddes 7880 barn på Kvinnokliniken. I slutet av 2024 öppnas en ny förlossningsenhet i Kvinnoklinikens renoverade lokaler som erbjuder en individuell och mjuk miljö för föderskor som inte har på förhand konstaterade riskfaktorer. I fortsättningen har Kvinnokliniken två förloss-ningsenheter, varav den ena fortfarande sköter de svåraste riskgraviditeterna och mycket för tidiga förlossningar inom hela HUS område.
Föregångare inom kvinnosjukdomar
Kvinnokliniken har specialiserat sig på behandling av krävande kvinnosjukdomar, såsom cancer. Professor Seth Wichmann, som grundade Kvinnokliniken, skaffade landets första strålbehandlingsapparater till sjukhuset. Sedan 1995 har behandlingen av gynekologiska cancerformer i Nyland och Helsingfors centraliserats till Kvinnokliniken. Numera kan cancer i livmoderkroppen och svår endometrios opereras med en modern operationsrobot.
”Kvinnokliniken har varit en föregångare i utvecklingen av endoskopikirurgin och åtgärder som utförs under mottagningsbesök. Tack vare moderna behandlingsmetoder kan till exempel inkontinens eller mycket riklig menstruation numera behandlas utan stora öppna operationer", berättar Heikinheimo.
Till en början behandlades infertilitet kirurgiskt på Kvinnokliniken och hormonpreparaten togs i bruk först senare. Det största språnget gjordes 1983, då provrörsbefruktningen inleddes på försök. Redan följande vår föddes Finlands första provrörsbarn på Kvinnokliniken. Ensamstående mammor och kvinnliga par har fått fertilitetsbehandlingar på HUS sedan 2020.