I Rusmedelspsykiatriska konsultationsteamet samarbetar vi med den psykiatriska specialiserade sjukvården, men också med kommunernas primärvård och psykiatri- och beroendeenheter samt med somatiska enheter inom den specialiserade sjukvården (bland annat HALSO-arbete).
Kontaktuppgifter
I verksamheten i beroendepsykiatriska konsultationsteamet ingår:
- att göra psykiatriska differentialdiagnostiska undersökningar, inklusive ADHD-diagnostik av aktiva rusmedelsanvändare
- systematiska drogkartläggningar
- strukturerade vårdinterventioner för rusmedels- och spelberoende
- motiverande arbete
- att delta i vårdplanerna tillsammans med den behandlande arbetsgruppen (bland annat att välja ett lämpligt vårdställe, behov av avvänjning/beroenderehabilitering)
- konsultationer av läkemedelsbehandling för beroende, ofta i form av papperskonsultationer.
Dessutom genomför vi beroendepsykiatriska utbildningar, arbetsgruppskonsultationer, case-konsultationer och arbetshandledning.
Handledning för beroendepsykiatrisk konsultation
Vi försöker vara ett stöd för vården i redan befintliga vårdrelationer. Vårdansvaret övergår inte till det beroendepsykiatriska konsultationsteamet i samband med konsultationen. Vårt mål är att den första träffen alltid (förutom vid papperskonsultationer) ordnas med din egen vårdgrupp och att vi där tillsammans kommer överens om mål och arbetssätt för den beroendepsykiatriska konsultationen, till exempel gemensamma träffar och tidsbestämda individuella vårdinterventioner.
Inför en beroendepsykiatrisk konsultation ska du registrera en konsultationsbegäran med frågeställningar i PSY-bladet (antingen i samband med mellanbedömningen eller som en separat punkt). Det bör noteras att bara ett beroendeprogram utan en mer ingående fråga eller önskemål inte är en grund för beroendepsykiatrisk konsultation. När din begäran har registrerats i PSY-bladet läggs det in på beroendepsykiatriska konsultationsteamets minneslista.
Enhetskod 1127035 och enhets-ID HYPPKT.