Behandling av cancerformer i huvud- och halsområdet
Valet av behandling beror inte bara på var sjukdomen finns och dess utbredning, utan också på ditt allmäntillstånd. Vi strävar efter att i första hand behandla lokala sjukdomar med målet att bota dem. Behandlingsalternativen är operation eller strålbehandling, och vid behov samtidigt kombinerat med kemoterapi. Vi kan också använda kombinationer av alla dessa behandlingar.
Förutom bästa möjliga sjukdomskontroll är målet med behandlingarna att upprätthålla bästa möjliga funktionella och kosmetiska resultat. Metastasernas sjukdomsförlopp kan kontrolleras med hjälp av läkemedelsbehandlingar.
De vanligaste cancerformerna i huvud- och halsområdet som behandlas med operativ behandling är cancer i munhålan, såsom cancer i tungan eller tandköttets slemhinnor, cancer i näsan och bihålorna samt cancer i svalget som inte är relaterad till papillomvirusinfektion hos patienter som har rökt länge. Operationens omfattning beror på den lokala spridningen av sjukdomen. Vid omfattande operationer korrigerar vi ofta avsaknad vävnad med olika flikar. Vid behov kan vi säkra dina luftvägar med en trakeostomi och ditt näringsintag antingen med en gastrostomi som installeras genom bukväggen eller med en näsmagslang.
Efter operationen följer vi upp din återhämtning först på intensivvårdsavdelningen om det behövs och därefter på den kirurgiska vårdavdelningen. Om vi efter operationen upptäcker faktorer i din sjukdom som tyder på en hög risk för återfall rekommenderar vi strålbehandling i kombination med samtidig cytostatikabehandling för att säkerställa behandlingsresultatet.
Vi kan använda enbart strålbehandling som en behandlingsform som syftar till att bota sjukdomen eller efter operation för att förhindra att cancern återkommer lokalt.
De vanligaste cancerformerna i huvud- och halsområdet som behandlas med enbart strålbehandling är cancer i svalget kopplat till papillomvirusinfektion, cancer i nedre svalget, cancer i nässvalget och många cancerformer i struphuvudet. Om vi inte kan bota cancern med behandlingarna använder vi strålbehandling som symtomlindrande behandling.
Vid behandling som syftar till att bota sjukdomen ger vi vanligtvis strålbehandling på vardagar fem dagar i veckan i sammanlagt cirka sju veckor. Vid behov kombinerar vi strålbehandlingen med samtidig cytostatikabehandling, som vi vanligtvis ger intravenöst en gång i veckan.
Innan strålbehandlingen inleds bedömer vi munnens och tändernas hälsa vid enheten för mun- och käksjukdomar. Vid behov tar vi bort tänder som är i dåligt skick. Innan strålbehandlingen påbörjas installerar vi vid behov en gastrostomi för att trygga ditt näringsintag.
Som grund för planeringen av strålbehandlingens målområde utför vi datortomografiundersökningar av halsområdet och vid behov andra bilddiagnostiska undersökningar. Läkaren fastställer målområdet för strålbehandlingen utifrån planeringsavbildningarna. Strålbehandlingsplanen utarbetas av en fysiker som är specialiserad på strålbehandling. Ställningens repeterbarhet säkerställs med hjälp av en speciell mask, vars uppgift är att hålla huvudet och axlarna i en oförändrad position under strålbehandlingen.
Typiska biverkningar av strålbehandling av huvud och hals är torrhet, irritation och sårbildning i slemhinnorna, smärta och förändringar av smaksinnet. Symtom i slemhinnorna kan göra dig mer mottaglig för infektioner och göra det svårt för dig att äta. Vanligtvis är besvären som värst mot slutet av strålbehandlingsperioden. Efter avslutad strålbehandling försvinner skadorna i slemhinnorna och smärtsymtomen vanligtvis inom några veckor. Förändringar av smaksinnet och muntorrhet kan ta till och med flera månader att försvinna och i vissa fall kan dessa biverkningar vara permanenta. Cytostatikabehandling som ges samtidigt med strålbehandlingen kan försvåra akuta lokala symtom och orsaka illamående, förhöjda njurvärden och förändringar i blodstatusen.
Under strålbehandlingen är det särskilt viktigt att sköta om god munhygien, tillräcklig näring och vid behov regelbunden användning av smärtstillande läkemedel.
Under strålbehandlingsperioden träffar du dagligen röntgenskötare som arbetar med strålbehandlingsmaskinen och vid behov den läkare som ansvarar för din vård. Under strålbehandlingsperioden får du vid behov också tillgång till en smärtskötares och näringsterapeuts tjänster.