Behandling av hjärncancer
Hjärntumörer varierar när det kommer till hur snabbt de växer och hur elakartade de är. Vanligtvis sprids de inte utanför det centrala nervsystemet. Det finns inte plats för en tumör i skallen. Även en godartad, långsamt växande tumör orsakar problem med tiden eftersom det ökar trycket i hjärnan och trycker ihop frisk hjärnvävnad.
Vi planerar alltid behandlingen av hjärntumörer individuellt. Behandlingen beror på typen av tumör, hur malign den är, var den sitter samt på vilket sätt och hur snabbt den växer. Valet av behandling beror även på din ålder och hur du mår generellt samt dina övriga sjukdomar och vad du själv tycker. Vi utvecklar en vårdplan i HUS mångprofessionella arbetsgrupp som har erfarenhet av att behandla hjärntumörer.
När det gäller hjärntumörer överväger vi alltid att ta bort hela eller delar av tumören. Ibland måste vi nöja oss med att ta ett vävnadsprov, alltså en biopsi. Vilka andra behandlingar som krävs beror på tumörens kvalitet och hur omfattande operationen för att ta bort tumören är.
Det kan räcka med att ta bort hjärntumören. Baserat på tumörens kvalitet bedömer vi om du behöver fortsatt vård. Efter operationen eller biopsin kan vi använda strålbehandling eller cytostatikabehandling eller kombinationer av dessa. När det gäller godartade och skarpt avgränsade tumörer är ofta borttagning av hela tumören en botande behandling.
En del hjärntumörer växer inuti hjärnvävnaden, vilket gör att de inte är skarpt avgränsade. Sådana tumörer går inte att ta bort helt och hållet. Men under operationen försöker vi ta bort så mycket som möjligt av det område som tolkas som en tumör. Ju mindre resttumör, desto enklare är det att behandla den med strålbehandling och/eller cytostatika.
Vi kan ge strålbehandling inom ett exakt och jämnt område. Målet med strålbehandlingen är att eliminera eller minska tumören och minska dess tendens till att växa. Vi ger ofta strålbehandling i små dagsdoser i några veckor för att skydda den friska hjärnvävnaden. Med hjälp av magnetkamerabilder anpassar vi strålbehandlingen tredimensionellt utifrån tumörens form. Strålbehandlingen riktas ofta också mot det område som omger tumören och som eventuellt innehåller enstaka tumörceller.
Många drabbas av biverkningar vid strålbehandling i huvudområdet. Den omedelbara biverkningen är huvudvärk på grund av att hjärnan sväller upp, vilket förebyggs med kortisonmedicinering. Strålbehandling kan även göra att hår lossnar från behandlingsområdena.
Det finns endast ett fåtal cytostatika som kan transporteras från blodomloppet till hjärnvävnaden, alltså genom den så kallade blod-hjärnbarriären. Därför finns det bara några cytostatika som passar för att behandla hjärntumörer.