Gå till huvudinnehåll

Året på HUS 2023: Verksamhetsintäkter och verksamhetskostnader

Verksamhetsintäkter

Våra verksamhetsintäkter 2023 var 2 906,5 miljoner euro. De underskred budgeten med 1,7 procent, dvs. med 51,4 miljoner euro.

Den fasta ramen för medlemsfaktureringen var 2 101,4 miljoner euro, enligt vilket vi fakturerade våra medlemmar. Den slutliga användningen av tjänster inom ramen överskred ramen med 34,6 miljoner euro, vilket vi på grund av den fasta finansieringen inte kunde fakturera.

En viktig orsak till att verksamhetsintäkterna underskreds var en alltför hög uppskattning av försäljningen av corona- och provtagningsanalyser 2023.

Verksamhetskostnader

Våra verksamhetskostnader uppgick till sammanlagt 2 892,6 miljoner euro. Jämfört med budgeten överskreds kostnaderna med 2,1 procent, dvs. med 60,6 miljoner euro.  

Personalkostnader

Den viktigaste kostnadsposten som orsakade överskridningen var personalkostnaderna, som överskreds med 3,5 procent, dvs. med 54 miljoner euro. Personalkostnaderna uppgick till 1 604,8 euro. Nivån på löneförhöjningarna inom social- och hälsovården för 2023 var ännu inte känd i budgetskedet, vilket orsakade en extra kostnadsbelastning på cirka 48,5 miljoner euro.

Köp av tjänster

Köp av tjänster överskred budgeten med totalt 1,4 procent, dvs. med 8,6 miljoner euro.  

Till överskridningen bidrog bl.a. köp med servicesedlar samt öppenvårds- och vårdavdelningstjänster som köpts från andra välfärdsområden och som var större än planerat.

Å andra sidan underskreds köpen av externa laboratorietjänster med 45,2 procent, dvs. med 13,6 miljoner euro i och med att coronatestningarna och coronaprovtagningarna var färre än väntat.  

Inköp av material, förnödenheter och läkemedel

Köp av material och förnödenheter underskred budgeten med en procent, dvs. 5,6 miljoner euro. Underskridningen berodde främst på att Diagnostikcentrum behövde mindre undersöknings- och vårdmaterial än beräknat. 

Köp av läkemedel och apoteksartiklar överskred budgeten med 9 procent, dvs. 15,4 miljoner euro, och ökade med 1,6 procent, dvs. 3 miljoner euro, från året innan. Läkemedelsinköpen överskred den beräknade nivån, särskilt i fråga om ögoninjektioner och cancerläkemedel. Kostnadsökningen jämfört med året innan påverkades av att läkemedlet mot coronainfektion blev avgiftsbelagt i november 2023.

Övriga verksamhetskostnader

De övriga verksamhetskostnaderna överskreds med 2,6 procent, dvs. 3,3 miljoner euro, på grund av högre hyreskostnader än beräknat och kreditförluster. 

Avskrivningar och nedskrivningar

Avskrivningarna och nedskrivningarna ökade med 0,3 procent, dvs. 0,4 miljoner euro, på grund av förluster vid försäljning av anläggningstillgångar. 
 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.