Året på HUS 2022: Infrastrukturer för forskning och internationellt samarbete
Tillgång till data via HUS Acamedici
HUS Acamedic är en distansdriftsmiljö enligt sekundärlagen som utvecklats i samarbete med TietoEvry. Det är en auditerad och informationssäker skalbar användarmiljö som fungerar på internet över hela världen, vilket gör det möjligt att bedriva internationell forskning. Det finns nio auditerade distansdriftsmiljöer i Finland, varav HUS Acamedic var den första.
Under 2022 ökade användningen av HUS Acamedic stadigt. I början av året fanns det 15 användarmiljöer, och i slutet av året 116.
I HUS Acamedic forskar såväl stora som små forskningsgrupper, såsom iCAN, Finnprostata och AICCELERATE. HUS Acamedic har fått beröm av sina kunder för sin tillgänglighet och omfattande funktionalitet.
Det internationella samarbetet inom forsknings- och utvecklingsprojekt ökade
Som samordnare beredde vi fyra ansökningar till EU-konsortieprojekt, varav två fick finansiering och en kom på reservplats. Vi ledde finansierings- och konsortieavtalsförhandlingarna för projekten Long covid, ONCOVALUE och ENDOTARGET som fått finansiering. Vi lanserade projektet Long covid som vi samordnade och deltog i fjorton pågående äldre EU-projekt, varav två samordnades av oss (AICCELERATE och BOUNCE).
Helsingfors biobank för forskare och patienter
Biobankerna förser forskare med tillförlitliga och högkvalitativa prover och relaterade kliniska data. Genom forskning kan nya behandlingar utvecklas som kan förbättra livskvaliteten för patienterna och vårdresultaten beträffande sjukdomarna. För patienterna erbjuder biobankerna möjlighet att delta i undersökningar och därmed eventuellt också främja sin egen hälsa.
Under 2022 har Helsingfors Biobank haft två pågående projekt, Rare3k och Genomiterveys, som har som mål att skapa hälsofördelar.
I projektet Rare3k diagnostiserar vi sällsynta sjukdomar hos patienter som varit kunder hos hälso- och sjukvården, men saknar en exakt diagnos. I pilotprojektet har vi tillsammans med HUS läkare som behandlar sällsynta sjukdomar undersökt två ansamlande sjukdomar, dvs. Wilsons sjukdom och TTR-amyloidos, samt ärftliga tillväxtstörningar och idiopatisk retinal dystrofi. För de två sistnämnda sjukdomsgrupperna har vi kunnat ge flera biobanksprovgivare en exakt diagnos på molekylär nivå och således en intensifierad vård.
I projektet Genomiterveys identifierar vi personer med en hög risk att insjukna i bröstcancer på grund av en mutation i vissa genom. Genotypanalyser i FinnGen-undersökningen som återförts till biobanken möjliggör identifieringen av dessa personer. I projektet har vi utvecklat ett tillvägagångssätt för den första screeningen av mutationsbärare.
Forskarna piloterar också en proaktiv vårdväg där provgivarna informeras om sin sjukdomsrisk och leds in i intensifierad uppföljning eller förebyggande vård i enlighet med klinisk praxis. I projektet Genomiterveys deltar förutom Helsingfors Biobank även enheten för klinisk genetik vid HUS Diagnostikcentrum samt experter som behandlar bröstcancer.
Du kan läsa om verksamheten vid centret för forskning i vård- och hälsovetenskaper NRC i Årsberättelsen för vårdarbetet.