Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 8.11.2022 12.51

HUS hittade lösningar för att förbättra tillgången till psykoterapi och utvecklade ett system för korttidsterapi

Nyckelord:

HUS har löst den växande bördan inom mentalvården bland annat genom att från och med 2020 samordna verksamhetsmodellen Första linjens terapier med statlig finansiering. Den nya verksamhetsmodellen omfattar digitala mentalvårdstjänster för medborgare och yrkesutbildade personer, terapiutbildning, snabb vårdhänvisning, en nivåindelad terapimodell samt en ny verksamhetsmodell för det riksomfattande nätverket av kompetenscenter.

Potilas selin ja hoitaja.

Det har varit nästan omöjligt att få tillgång till psykoterapi. Även om korttidsterapi ofta är en adekvat behandling, är det många som deltar i långtidsterapi i flera år. HUS har sökt och hittat lösningar för att förbättra tillgången till psykoterapi samt utvecklat ett system för korttidsterapi.

Det har varit nästan omöjligt att få tillgång till psykoterapi. De som oftast behöver terapi är personer som lider av lindrig och medelsvår depression, sömnlöshet, ångest eller en kris.

Psykosociala terapier måste allokeras på rätt sätt

Under de senaste årtiondena har terapierna inom mentalvården fokuserat på terapier som pågått i flera år: för närvarande får över 60 000 personer i åldern 15–64 år långvarig psykoterapi som stöds av FPA, och antalet har fyrdubblats på tio år. Det skulle dock finnas betydligt fler människor som behöver psykoterapi, och därför har köerna till psykoterapi blivit längre, och slutligen har det blivit nästan omöjligt att få tillgång till terapi.

Lågintensiva och av primärvården ordnade psykosociala terapiformer har inte tidigare funnits i Finland, vilket har bidragit till att det krisat till sig inom mentalvårdstjänsterna.

Korttidsterapi är effektiv terapi

De vanligaste psykiska problemen i Finland är lindrig och medelsvår depression, sömnlöshet, ångest eller krisrelaterade. Både internationell forskning och forskning som bedrivits vid HUS har visat att kognitiv korttidsterapi ofta är en adekvat terapi för dessa problem. Men många som skulle ha nytta av korttidsterapi blir utan behandling. Dessutom har det inte funnits några lågintensiva terapier inom primärvården, trots att första linjens korttidsterapi är kognitiv korttidsterapi som visat sig vara effektiv.

Patienten hänvisas till en fördelaktig terapiform

HUS har löst den växande bördan inom mentalvården bland annat genom att samordna verksamhetsmodellen Första linjens terapier med statlig finansiering sedan 2020. Den nya verksamhetsmodellen omfattar digitala mentalvårdstjänster för medborgare och yrkesutbildade personer, terapiutbildning, snabb vårdhänvisning, en nivåindelad terapimodell samt en ny verksamhetsmodell för det riksomfattande nätverket av kompetenscenter. Verksamhetsmodellen framskrider på bred front i hela landet, eftersom resultaten har varit utmärkta och tillgången till terapi har kunnat påskyndas.

Verksamhetsmodellen Första linjens terapier baserar sig på nationell gemensam utveckling samt forskningsdata, som tagits fram vid HUS, och internationella forskningsdata. Verksamhetsmodellen genererar också mer information som används för att undersöka terapiformernas genomslag och kostnadseffektivitet. 

Investeringar i terapihänvisningar och terapiformer med låg tröskel har gett fördelar

I projektet Första linjens terapier har man undersökt, utvecklat och implementerat bland annat olika lösningar som underlättar tillgången till psykoterapi och dess genomslagskraft. Till exempel terapihänvisningen har förbättrats med hjälp av Terapinavigatorn och servicesedeln. Dessutom har evidensbaserade terapier med låg tröskel utökats. Dessa inkluderar egenvård under handledning, första linjens korttidsterapi, webbterapi och tidig psykoterapi. Tack vare de nya lösningarna har patienterna snabbare fått tillgång till terapi, och mer än hälften av patienterna behöver inte eftervård.

Terapinavigatorn styr dig till en effektiv terapiform

I terapinavigatorn fyller den som söker hjälp anonymt i ett digitalt frågeformulär om symtom, bakgrundsinformation och terapiönskemål, och kan kontakta primärvården i sitt eget område om hen så önskar. Med hjälp av svaren kan yrkesutbildade som fått utbildning om verksamhetsmodellen Första linjens terapier identifiera personer som drar nytta av psykosociala terapier med start inom en kort tid.

Användningen av terapinavigatorn har förkortat tiden för tillgång till tjänster med låg tröskel från två månader till mindre än två veckor. Över 90 procent av de yrkesutbildade personer som deltog i pilotprojektet Terapinavigatorn vill att navigatorn ska tas i permanent användning.

Servicesedeln påskyndar tillgången till terapi

Processen påskyndas också med servicesedeln. Patienten får en lista över terapeuter vilka specialiserat sig på den metod som anses lämpligast för hen och vilka valts ut bland cirka 500 psykoterapeuter som tillhandahåller tjänster för HUS.

År 2022 påbörjade 50 procent av patienterna inom HUS område psykoterapi med servicesedel inom mindre än sex veckor, medan motsvarande siffra år 2020 var 30 procent.

Första linjens korttidsterapi och handledd egenvård hjälper patienten

Genom verksamhetsmodellen Första linjens terapier utbildades och skapades ett nätverk med medlemmar som utbildar tusentals yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården så att de kan producera dessa lågintensiva terapier, egenvård under handledning och första linjens korttidsterapi.

I år utexamineras 1 000 terapeuter för primärvården. För drygt 50 procent av patienterna är terapin som ges av dessa terapeuter tillräcklig, och de behöver ingen efterterapi.

Webbterapi är en genomslagskraftig och effektiv terapiform.

Det finns många vetenskapliga bevis för webbterapin och den kognitiva terapi som tillämpas i denna. Psykporten har nu 12 webbterapiprogram, vilka innefattar evidensbaserade terapiformer, och de flesta grundar sig på kognitiv terapi.

År 2022 skrevs inom HUS område 17 000 webbterapiremisser ut för lindriga och medelsvåra problem. År 2016 mottogs 2 100 remisser för webbterapi. Av exempelvis patienterna som fick webbterapi för sömnlöshet lindrades symtomen för 91 procent, och 34 procent hade blivit av med sömnlösheten.

Utvecklingsarbetet har grundat sig på HUS forskningsprojekt där man har undersökt tillgången till olika psykosociala metoder, det vill säga hur patienter kan få tillgång till psykosocial terapi. Genom kvalitetsuppföljning säkerställs deras säkerhet och förhindras negativa händelser. Dessutom har deras genomslagskraft undersökts. Indikatorerna har då varit hur symtomen lindrats och hur behovet av stöd minskat samt hur funktionsförmågan förbättrats.

Lösningar som baserar sig på HUS forskning

Terapiköerna avvecklas genom att med hjälp av Terapinavigatorn och handledning hänvisa patienterna till en terapiform som är effektiv och lindrar just deras symtom.

Kognitiv korttidsterapi, det vill säga terapiperioder med cirka 7 sessioner, rekommenderas för personer som lider av mild och medelsvår depression, sömnlöshet, ångest eller kris, eftersom den har visat sig vara effektiv.

Tillgången till psykoterapi har underlättats med servicesedlar. Den riksomfattande, av HUS samordnade verksamhetsmodellen Första linjens terapier gör det möjligt att snabbt få tillgång till effektiva terapier.

Verksamhetsmodellen Första linjens terapier utbildar terapeuter: i år utexamineras 1 000 terapeuter för primärvården, eftersom just första linjens korttidsterapi är effektiv. Webbterapi är också genomslagskraftig.

Kontaktpersoner:

Vid HUS är ansvarspersonerna för forskningsprojekten för tillgången till psykoterapi, terapins genomslagskraft och kvalitet forskningsgruppens ledare, docent, överläkare Suoma Saarni, linjedirektör Jan-Henry Stenberg

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.