Skip to main content

Article Published on 14.6.2023, 12:48

Bakteriofageista ratkaisu antibioottiresistenssiin

Keywords:

Suomessa kuolee joka vuosi noin 90 henkilöä infektioihin, joihin antibiootit eivät enää vaikuta. Faagihoidolla eli bakteriofageilla voitaisiin estää monen potilaan tehohoito ja kuolema, mutta hoito on tällä hetkellä kokeellista.

Bakteriofageja mikroskoopilla kuvattuna

Hännällisiä bakteriofageja kuvattuna elektronimikroskoopilla. Kuvassa olevien faagien päiden halkaisija on noin 70 - 80 nanometriä ja hännän pituus noin 150 nanometriä. Kuva: Sophio Gholadze.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on yhä enemmän. Niiden aiheuttamat sairaudet ovat useimmiten lasten ripuleita ja palovammainfektioita, joita hoidetaan lähes aina tehohoidossa.

Suomessa kuolee vuosittain noin 90 henkilöä infektioihin, joihin antibiootit eivät enää vaikuta. Faagihoidolla voitaisiin estää monen potilaan tehohoito ja kuolema, mutta hoito on tällä hetkellä kokeellista. Sitä voivat antaa infektiolääkärit, kun antibiootit ja muu tavanomainen hoito eivät ole auttaneet.

Helsingin faagilaboratorio tarvitsee lisää bakteriofageja

Faagihoito etenee niin, että ensin potilasnäytteestä eristetään antibiooteille resistentti taudinaiheuttajabakteeri, jolle tehdään faagityypitys laboratoriossa. Tulos saadaan parhaimmillaan samana päivänä, ja hoito voidaan aloittaa välittömästi, jos sopivaa bakteriofagia on kokoelmassa.

Helsingin faagilaboratorion kokoelmassa on tällä hetkellä erilaisia bakteriofageja noin 500, mutta niitä tarvitaan arviolta 2000, jotta ne kattaisivat suurimman osan potilaille infektioita aiheuttavista bakteereista. Ellei sopivia faageja löydy kokoelmasta, voidaan ne eristää ympäristönäytteistä. Aikaa kuluu kuitenkin faagien puhdistamiseen ja kasvattamiseen isäntäbakteerissa ja niiden genomien sekvensoimiseen riskitekijöiden poissulkemiseksi.

Bakteriofagit tuhoavat vain tulehduksen aiheuttajat

Bakteriofagit ovat viruksia, jotka ovat erikoistuneet bakteerien tuhoamiseen. Ne eliminoivat vain infektion aiheuttaneet bakteerit, elimistölle hyödylliset mikrobit jäävät ennalleen.

Bakteriofageja voidaan annostella suonensisäisesti, suun kautta tai esimerkiksi sumutteina tai voiteina diabetes- ja palovammapotilaiden haavoihin. Leikkauksen yhteydessä leikkausalue voidaan huuhdella bakteriofageilla.

Faagi ruiskuttaa perintöaineksensa bakteerisolun sisälle, jossa se tappaa bakteerin hajottamalla, ja syntyneet uudet bakteriofagit vapautuvat siirtyäkseen seuraavaan bakteeriin. Tähän perustuu faagihoidon teho. Vaikka faagihoito sopii periaatteessa minkä tahansa bakteeri-infektion hoitoon, jokaiselle taudinaiheuttajabakteerille on löydettävä omat faaginsa.

Suomessa faagihoito vaatii tällä hetkellä lääkeviranomaisen luvan

Faagihoitoa ei ole tällä hetkellä hyväksytty Suomen lääkelainsäädännössä. Jotta bakteriofagihoitoa voidaan antaa muutenkin kuin kokeellisesti, tarvitaan lääkeviranomaisilta selkeät toimintaohjeet ja luvat sekä lääkäreiden koulutusta. Faagihoitoja on annettu Venäjällä jo 100 vuoden ajan, ja siellä tehty laaja tutkimus osoitti, että alokkaille annetut streptokokkifaagit vähensivät heidän hengitysinfektioitaan.

Faagihoidon kehittäminen HUSissa ja Helsingin yliopistossa

HUSin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä on edistetty faagien käyttöä menestyksekkäästi antibioottiresistenttien bakteerien aiheuttamien infektioiden, kuten palohaavojen hoidossa.

  • Potilaasta eristetään infektion aiheuttanut antibiooteille vastustuskykyinen bakteerikanta.
  • Etsitään potilaalle sopivat bakteriofagit faagilaboratorion kokoelmasta.
  • Bakteriofagit toimitetaan HUS Apteekin kautta potilasta hoitavaan yksikköön.
  • Tavoitteena faagihoito osaksi julkista terveydenhuoltoa.

Faagilaboratorion ylläpitoon, jatkojalostamiseen ja käyttöönottoon ei ole tällä hetkellä rahoitusta.

HUSin ja Helsingin yliopiston faagilaboratorion tutkimusjohtaja, bakteriologian professori (emeritus) Mikael Skurnik on tutkinut bakteriofageja sekä ollut perustamassa faagihoitolaboratoriota ja edesauttamassa faagihoidon aloittamista Suomessa.

Julkaisuja aiheesta

Can Bacteriophages Replace Antibiotics?

Rapid hydrogel-based phage susceptibility test for pathogenic bacteria

Phage Therapy of Mycobacterium Infections:  Compassionate Use of Phages in 20 Patients With Drug-Resistant Mycobacterial Diseas

Feedback

Did you find what you were looking for?

Thank you for your feedback!

Thank you for your feedback!

Write your feedback on the website here.

Do not enter your personal information here. Please note that we do not respond to feedback sent via this form. Please visit our feedback site to give feedback on matters other than our website.

Write your feedback on the website here.

Do not enter your personal information here. Please note that we do not respond to feedback sent via this form. Please visit our feedback site to give feedback on matters other than our website.