Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 28.3.2024 10.01

Pakko-oireiseen häiriöön apua norjalaiseen malliin

Asiasanat:
  • Husari
  • pakko-oireet
  • ocd

Bergenin neljän päivän intensiivialtistushoito pakko-oireiseen häiriöön (OCD) on otettu käyttöön HUSin Psykiatrialla. Hoitotulokset ovat osoittautuneet hyviksi ja potilaiden elämänlaatu on parantunut merkittävästi.

Intensiivialtistushoidon psykologitiimi Bergenissä

Huslaiset kävivät syksyllä 2023 Bergenissä oppimassa intensiivialtistushoitoa. Kuvassa johtava psykologi Hannamari Heino (vas.), Suoma Saarni sekä psykologit Niina Luhtala ja Elli Silver. 

Keväällä 2022 aloitettu hoitomuoto on herättänyt suurta kiinnostusta, ja yhteydenottoja on tullut ympäri Suomen. Siitä ovat kiinnostuneet niin psykiatrian ammattilaiset kuin OCD-potilaatkin.

Suomessa pakko-oireinen häiriö on tähän saakka ollut alihoidettu. HUSissa toteutettuun pilottitutkimukseen valikoituneet potilaat olivat sairastaneet 7–17 vuotta, saamatta aiemmista terapioista tai lääkityksestä riittävää hyötyä. Uudelle hoitomuodolle on siis selkeästi ollut tarvetta.

”Meillä HUSissa on pieni psykologitiimi, joka on opetellut uuden menetelmän käytön. Tähän mennessä olemme hoitaneet noin 60 vaikeaoireista OCD-potilasta”, kertoo ylilääkäri Suoma Saarni HUSin Psykiatriasta.

Norjassa hoitomenetelmä on ollut käytössä yli kymmenen vuotta ja muuttanut pakko-oireisen häiriön koko hoitoketjua.

Bergenin malli: intensiivistä hoitoa pienryhmissä

Pakko-oireiden neljän päivän hoito eroaa aiemmin käytössä olleista kognitiivisten ja käyttäytymisterapeuttisten sekä altistusterapian menetelmistä kolmella oleellisella tavalla.

Ensimmäinen on intensiivisyys; altistusmenetelmä opetellaan tiiviisti neljässä päivässä. Toinen on ryhmä- ja yksilöhoidon kekseliäs yhdistäminen; hoito tehdään potilas-terapeuttipareina välillä kuuden hengen pienryhmää hyödyntäen. Kolmas tekijä on itse menetelmä.

”Hoidossa käytetään niin sanottua kohti ahdistusta nojautuvaa menetelmää, Lean into the Anxiety, joka eroaa aiemmista altistusterapioissa käytetyistä menetelmistä”, Saarni kertoo.

Hoitojaksoon kuuluvat lisäksi haastattelu, muutama valmennuskäynti sekä seurantakäynnit 10 päivää ja kolme kuukautta intensiivijakson jälkeen.

Neuvottelut Bergenin hoitomuodon laajentamisesta muualle ovat käynnissä

Hoitotulokset ovat seurannassa pysyneet hyvinä ja jopa parantuneet. Tavoitteena on, että Bergenin hoitomallia voidaan tarjota potilaille myös muualla Suomessa.

”Neuvottelut kaikkien maamme yliopistosairaaloiden kanssa ovat käynnissä. Resurssit sekä koulutus toki vaikuttavat tähän”, Saarni sanoo.

Pitkäaikaisen ja jopa parantumattomana pidetyn sairauden uusi hoitomenetelmä antaa toivoa potilaille ja parantaa todistetusti heidän elämänlaatuaan. Kun oireet helpottuvat tai väistyvät kokonaan, he ovat voineet palata esimerkiksi takaisin työelämään, harrastuksiin tai osallistua perhe-elämään tavalla, joka ei ole aiemmin ollut mahdollista.

Teksti: Jukka Peltola
Kuva: Suoma Saarnin kotialbumi

Husari 1/2024

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.