Harjoitteluympäristöt opiskelijaryhmittäin
Eri toimipisteissämme harjoittelee opiskelijoita sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksista sekä lääketieteen, hammaslääketieteen, psykologian, logopedian ja translationaalisen lääketieteen koulutusohjelmista. Koulutamme myös erikoislääkäreitä ja erikoishammaslääkäreitä. Onnistunut harjoittelu on tärkeää opiskelijan osaamisen ja ammatillisen kehityksen kannalta.
Ensihoitaja-, kätilö-, sairaanhoitaja- tai terveydenhoitajaopiskelijana voit suorittaa meillä eri pituisia harjoittelujaksoja opetussuunnitelmasi mukaisesti.
Harjoittelun voit tehdä osastolla, poliklinikalla tai jossain tutkimus-, kuntoutus- tai toimenpideyksikössä. Lisäksi harjoitteluja toteutetaan potilaiden kotona ja etäyhteyksillä.
Fysioterapeutti
Fysioterapiaopiskelijana voit suorittaa eri pituisia harjoittelujaksoja fysioterapiayksikössämme. Harjoittelujakson tarkoituksena on syventää opiskelijan osaamista esimerkiksi potilaiden liikunta- ja toimintakyvyn arvioinnissa, harjoittamisessa, potilasohjauksessa sekä apuvälinetarpeen arvioinnissa. Osa potilasryhmistämme on keskitetty tiettyihin sairaaloihimme, joten harjoittelussa ohjatut potilaat tulevat kustakin harjoittelun tarjoavasta fysioterapiayksiköstämme.
Toimintaterapeutti
Ammattikorkeakoulun toimintaterapian koulutusohjelman opiskelijana voit suorittaa eri pituisia harjoittelujaksoja meidän erikoisaloillamme ja eri tulosyksiköissä toimintaterapeuttiemme ohjauksessa. Mahdolliset harjoittelupaikat sijoittuvat koko Uudellemaalle.
Harjoittelujaksoilla syvennät osaamistasi toimintakyvyn arvioinnissa, toimintaterapian yksilöllisessä ja ryhmämuotoisessa toteuttamisessa, potilasohjauksessa, apuvälinetarpeen arvioinnissa sekä tietojen dokumentoinnissa. Harjoittelun aikana työskentelet yksikössä, jossa potilaina on lapsia, nuoruusikäisiä tai aikuisia. Toimintaterapia voi toteutua sekä vuodeosastoilla että polikliinisesti.
Röntgenhoitaja
Radiografian ja sädehoidon koulutusohjelman opiskelijana voit suorittaa meillä 2 - 7 viikon mittaisen harjoittelun. Harjoittelu suoritetaan HUS Diagnostiikkakeskuksen eri yksiköissä. Kuvantamisen yksiköissämme on mahdollista perehtyä natiivikuvantamiseen, mammografiaan, hammaskuvantamiseen, ultraäänitutkimuksiin, läpivalaisututkimuksiin. Tietokonetomografiaan, magneettitutkimuksiin sekä angiografia- ja isotooppitutkimuksiin. Sädehoito- ja isotooppiharjoitteluja on mahdollisuus suorittaa Syöpäkeskuksessamme.
Bioanalyytikko
Bioanalyytikon koulutusohjelman opiskelijana voit suorittaa eri mittaisia harjoitteluja Diagnostiikkakeskuksen yksiköissämme. Harjoittelussa pääset syventämään laboratoriotyön osaamistasi preanalytiikassa ja analytiikassa. HUS Diagnostiikkakeskus (HUSLAB ja HUS Kuvantaminen) tarjoavat asiakaspalvelun ja näytteenoton, kliiniseen kemian, genetiikan, perinnöllisyyslääketieteen ja farmakologian, kliiniseen mikrobiologian ja virologian, patologian, kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen sekä kliiniseen neurofysiologian harjoittelupaikkoja.
Suuhygienisti
Suuhygienistiopiskelijana voit tehdä kahden viikon mittaisen harjoittelusi HUSin Pää- ja kaulakeskuksessa, Tukielin- ja plastiikkakirurgiassa, Lasten ja nuorten sairauksien yksikössä, Syöpäkeskuksessa tai Sydän- ja keuhkokeskuksessa. Harjoittelussa pääset kehittämään yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojasi sekä suun terveydenhuollon kliinistä osaamista. Lisäksi arvioinnin kohteena ovat eettinen osaaminen ja turvallisuusosaaminen. Tavoitteena on, että harjoittelun jälkeen sinulla on valmiudet toimia eri ammattiryhmien kanssa uudessa toimintaympäristössä ja tuoda siellä esille suunhoidon merkitystä.
Jalkaterapeutti
Jalkaterapeuttiopiskelijana voit suorittaa syventävän harjoittelujakson HUSissa Meilahden sairaalassa endokrinologian poliklinikalla, Iho- ja allergiasairaalassa, Jorvin Diabeteskeskuksessa sekä Peijaksen sisätautien poliklinikalla. Harjoittelu tehdään moniammatillisissa työryhmissä.
Harjoittelujakson aikana jalkaterapeuttiopiskelijat syventyvät mm. diabetesta sairastavien jalkaongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena on ymmärtää jalkaongelmien syntymekanismi ja päästä syventämään osaamista kaikissa jalkaterapian eri osa-alueissa.
Apuvälineteknikko
Apuvälinetekniikan AMK-opiskelijana voit suorittaa harjoittelusi HUSin Apuvälinekeskuksessa erikoisairaanhoidossa tai apuvälineyksiköissä perusterveydenhuollon puolella. Harjoittelussa pääset syventämään osaamistasi potilaiden liikunta- ja toimintakyvyn ja apuvälinetarpeen arvioinnissa, apuvälineen käytönohjauksessa sekä näiden dokumentoinnissa. Huoltotoiminnassa harjoittelet apuvälineiden korjaamotyötä sekä dokumentaatiota. Korjaustyössä apuvälineteknikkoharjoittelijana osallistut apuvälineen korjauksiin ja määräaikaishuoltoihin. Potilainamme on sekä aikuisia että lapsia, jotka tarvitsevat apuvälineitä.
HUSin rakennuksissa ja sen toimipisteissä opiskelee vuosittain noin 500 Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lääkäriopiskelijaa, ja noin 200 hammaslääketieteen opiskelijaa Suusairauksien opetus- ja hoitoyksikössä.
Mahdollisuuksien mukaan tarjoamme harjoittelu- ja amanuenssipaikkoja 3. vuosikurssista alkaen:
- Suomen kaikkien lääketieteellisten tiedekuntien opiskelijoille,
- suomalaisille lääketieteen opiskelijoille, jotka opiskelevat ulkomailla,
- ulkomaalaisille lääketieteen opiskelijoille ja
- valmiille lääkäreille ja terveysalan ammattilaisille EU/ETA-maiden ulkopuolelta, jotka suorittavat EU-alueella vaadittavaa ammatillista laillistusta
Meillä työskentelee noin 2000 erikoistuvaa lääkäriä 50 erikoisalalla ja noin 80 erikoistuvaa hammaslääkäriä 8 erikoisalalla. Yli 40 prosenttia Suomen erikoislääkäreistä ovat kasvattejamme.
Muodostamme yhdessä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa Suomen suurimman erikoislääkäreitä kouluttavan yhteisön. Sairaaloissamme annettava opetustarjonta kattaa kaikki lääketieteen 50 erikoisalaa.
Tutustu lääketieteen erikoistumiskoulutukseen Lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan sivuilla.