Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Yhteispäivystyksen peruskoulu

3–6 kuukauden koulutusjaksolla opit toimimaan päivystävänä lääkärinä yhteispäivystyksessä.

Lääkäri.

Essi Rajakangas kertoo yhteispäivystyksen peruskoulusta

Skip video

Tavoitteet

Yhteispäivystyksen peruskoulun (YPPK) jälkeen koulutettava osaa toimia päivystävänä lääkärinä yhteispäivystyksessä. Hän on tietoinen yleisimmistä potilasryhmistä ja osaa tehokkaan diagnostisen prosessin perusteet. Lääkäri tunnistaa vakavasti sairaan potilaan ja osaa tälle aloitettavan hoidon ensimmäiset askeleet. Jakson jälkeen lääkäri kykenee ohjaamaan potilaat asianmukaiseen jatkohoitoon. Lisäksi jakson myötä koulutettava ymmärtää mikä on yhteispäivystyksen rooli terveydenhuoltojärjestelmässä.

Jakson kuvaus

Koulutettava lääkäri työskentelee koulutusjakson ajan yhteispäivystyksen alueella potilastyössä. Koulutuksellisesti jaksoon voi kuulua 3 kuukautta kestävä yleislääketieteen ja pientrauman jakso (moduuli I) ja akuuttilääketieteen päivystys (moduuli II).



Koulutusjakson pituus

Yhteispäivystyksen peruskoulun koulutusjakso on suunniteltu yleensä 3-6 kuukauden pituiseksi.  Koulutettava voi hakea jakson jälkeen akuuttilääketieteeseen erikoistuvan lääkärin paikkaa HUS Akuutissa. Yleislääketieteen päivystyksessä (Peijaksen YLE-linja sekä Malmin ja Meilahden pientrauma-linjat) on myös mahdollista tehdä 3 kk:n jaksoa pidempi työrupeama.

  • Malmi Special: 3 kk pientrauma (moduuli I) + 1 kk sisätautipäivystys + 1 kk sisätautiosasto + 2 kk sisätautipäivystys (moduuli II) = 7 kk. Kokonaisuus, joka pätevöittää tukevasti yöpäivystysten tekemiseen. Yöpäivystykset aloitetaan tavallisesti sisätautiosastojakson jälkeen. Osastojakson jälkeen osaat vastata paremmin virka-ajan ulkopuolella tuleviin osastokonsultaatioihin ja käyttää myös Apotin osastonäkymää.     
  • Meilahden yhteispäivystys:
    • Moduuli 1: erikoistuvat lääkärit tekevät virka-ajan ulkopuolella pientraumalla arkisin iltavuoroja kello 15.30–22.00 ja viikonloppuisin välivuoroja kello 12.00–20.00. Libero-päivystysvuoro on ilta- ja viikonloppuvuoro, jossa lääkärit hoitavat useimmiten sisätautipotilaita, mutta tarvittaessa myös muita potilaita.  Libero-vuorot ovat arkisin kello 15.30–21.00 ja viikonloppuisin sekä pyhäpäivinä kello 9.00–18.00. Tämän lisäksi välivuorot ovat mahdollisia arkisin klo 12-19.00.
    • Moduuli 2: erikoistuvat lääkärit tekevät edellisten päivystyksien lisäksi myös kirurgian iltapäivystyksiä klo 15-21  ja välivuoroja arkisin klo 12-19.00.Sisätautien ja kirurgian yövuoroja aletaan tehdä Moduuli 2:ssa kun koulutettavan taidot ja varmuus ovat riittävät yöpäivystykseen.  
    • Korvaus on lääkärisopimuksen mukainen: tuntipalkka kertoimineen. Pitkiä vuoroja ei pääsääntöisesti tehdä. Päivystysajan työstä kertyy korkeamman palkan lisäksi aktiivivapaata, joka mahdollistaa vapaiden pitämistä työjakson aikana. Työvuorolistoja laadittaessa arkipäiville suunnitellaan yleensä automaattisesti aktiivivapaata, jotta viikoittainen työaika pysyy noin 38,25 tunnissa. Aktiivivapaa on palkatonta lepoaikaa, mutta se lasketaan osaksi palvelusaikaa, joten palvelujakso ei katkea aktiivivapaapäivinä.

Koulutusjaksosta myönnettävät palvelut

Moduulista 1 on mahdollista saada 3 kk terveyskeskuspalvelua, joka hyväksytään sekä yleislääketieteen erityiskoulutukseen (YEK) ja erikoislääkärikoulutuksen 9 kk tk-jaksoon. Terveyskeskuspalvelua voidaan myöntää vain niissä yksiköissä, joissa on yleislääketieteen erikoislääkärikouluttaja. Jorvissa, Malmilla, Peijaksessa, Hyvinkäällä ja Meilahdessa on kouluttaja. Jaksosta saa kaikissa yhteispäivystyksissä akuuttilääketieteen erikoisalan palvelua eli sairaalapalvelua YEK- ja erikoistumiskoulutuksiin, mikäli henkilökohtaiseksi ohjaajaksi on nimetty akuuttilääketieteen erikoislääkäri. Moduulista 2 saa akuuttilääketieteen erikoisalan palvelua eli sairaalapalvelua YEK- ja erikoistumiskoulutuksiin.

Palkkaus

Koulutusjaksolla työskentelevä lääkäri työskentelee nimikkeellä erikoistuva lääkäri. Palkkaus määräytyy virkaehtosopimuksen mukaisesti ja lähtöpalkka on 4159,33 euroa/kk. Varsinainen kuukausipalkka on tätä korkeampi, sillä virka-ajan ulkopuolella perustuntipalkka kerrotaan oheisen taulukon mukaisilla kertoimilla.

 klo 0-8klo 8-15klo 15-18klo 18-22klo 22-24
ma3-1,751,752,5
ti-to2,5-1,751,752,5
pe2,5-1,752,253
la-su32,252,252,253

Työaika

Työaika on virkaehtosopimuksen mukainen sairaalalääkärin työaika eli 38 tuntia ja 15 minuuttia. Enemmänkin saa halutessaan tehdä, mutta emme velvoita siihen. Koulutusjakson alkuvaiheessa (vähintään ensimmäiset kaksi viikkoa) työ tehdään virka-aikana (8.00-15.30). Sen jälkeen osa työstä on päivystysvuoroja iltaisin ja viikonloppuisin. Yövuoroja tehdään moduuli II:ssa siinä vaiheessa, kun koulutettavan taidot riittävät yöpäivystykseen. Töissä ollaan yleensä 8-14 tuntia kerrallaan. Pitkiä vuorokauden päivystysrupeamia ei tehdä. Päivystysajan työstä kertyy korkeamman palkan ohella aktiivivapaata, joka mahdollistaa vapaiden pitämistä työjakson aikana. Työvuorolistoja tehdessä arkipäiville suunnitellaan yleensä automaattisesti aktiivivapaata, jotta työaika pysyy noin 38,25 viikkotunnissa. Aktiivivapaa on palkatonta lepoaikaa, mutta se lasketaan osaksi palveluita eli palvelujakso ei katkea aktiivivapaapäivinä. Jokaisessa työpisteessä pidetään huolta siitä, että koulutuksellisuus jaksolla toteutuu virka-ajan ulkopuolisesta työstä huolimatta. Työajasta korkeintaan noin 40 % on päivystysvuoroja. Virka-ajan ulkopuolisen työajan määrä vaihtelee työpisteittäin.

Ohjaajat

Erikoistuvan lääkärin ohjaajana toimivat erikoislääkärit, joilla on koulutusta ja kokemusta erikoistuvan lääkärin ohjaamiseen. Moduulissa 1 ensisijainen kouluttaja on yleislääketieteen erikoislääkäri ja Moduulissa 2 akuuttilääketieteen erikoislääkäri. Lisäksi muut päivystysalueen seniorit ja erikoistuvat lääkärit toimivat työssä apuna ja tukena.

Hae jaksolle nyt!

Täytä hakemus tämän linkin kautta.

Kun hakemus on vastaanotettu, kartoitamme toiveesi ja ohjaamme viestisi rekrytoinnista vastaavalle lääkärille. Lisätietoja sähköpostitse: yppk-rekrytointi@hus.fi.                  

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.