Om du misstänker m-poxsmitta - gör så här
Om du misstänker att du har smittats av mpox, ska du kontakta hälso- och sjukvården
först per telefon innan du söker dig till provtagning eller uppsöker vård.
Symtom på m-pox
Inkubationstiden för m-pox (mpox, apkoppor) är cirka 6–13 dygn, men den kan variera mellan 5 och 21 dygn.
De första symptomen kan vara
- feber
- huvudvärk
- svullna lymfkörtlar
- ryggsmärta
- muskelsmärtor och
- trötthet.
Hudsymtom börjar vanligen förekomma 1–3 dagar efter att febern har börjat. Speciellt i ansiktet och på händer och fötter förekommer lokalt rödskiftande eller blåsartat eksem som sprider sig. Hudförändringarna är ofta varierande till sin storlek.
Då sjukdomen framskrider växer blåsorna och börjar utsöndra var, för att sedan torka. Blåsor kan också uppkomma på munnens slemhinnor och genitalområdena.
Symtomen brukar i regel räcka 2–4 veckor. M-pox läker vanligtvis av sig själv.
M-pox kan också orsaka allvarlig sjukdom hos personer som har nedsatt immunförsvar på grund av annan sjukdom eller medicinsk behandling. I m-poxepidemierna i Afrika har allvarligare sjukdomsformer konstaterats speciellt hos barn och gravida.
Risken för smitta kan vara större, om
- du under de tre föregående veckorna har haft kontakt med en person som insjuknat i m-pox eller
- du har rest i ett område där m-pox förekommer eller
- Du har haft flera sexualpartner.
Om du misstänker att du blivit smittad av m-pox
- Om du misstänker att du blivit smittad av m-pox, kontakta alltid din egen hälsostation i Helsingfors eller inom välfärdsområdet eller dygnet runt Jourhjälpen 116 117 före du söker dig till provtagning eller vård.
- Inom HUS område kan du också kontakta polikliniken för könssjukdomar.
- Per telefon får du anvisningar om hur du ska komma till hälso- och sjukvårdens verksamhetsställe. Du ska använda ett kirurgiskt mun- och nässkydd eller ett FFP-andningsskydd. Täck de blåsartade och avvikande hudförändringarna med långärmade kläder.
- Undvik nära kontakter.
Undersökning av m-poxprov
M-poxprov tas från bottnen av en spräckt blåsa eller från hudförändringen. Proven undersöks i vårt laboratorium. Vi undersöker prov under vardagar. Analysen av ett enskilt prov räcker en dag.
HUS laboratorier har vid behov beredskap att undersöka mpoxprov även från andra håll i Finland. På HUS laboratorier följer man aktivt med hur situationen utvecklas.
Vacciner
Det finns ett vaccin mot m-pox. I Finland ges vaccinet till personer som har exponerats för m-pox och till personer som hör till riskgrupper. Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden ansvarar för eventuella m-poxvaccinationer.