Behandling av akut leukemi
Utöver traditionell cytostatikabehandling kan de inledande behandlingarna av akut leukemi omfatta kombinationer av antikroppar och cytostatika eller andra läkemedel som är inriktade på sjukdomens specifika egenskaper. Vi administrerar läkemedlen intravenöst, subkutant eller intramuskulärt. En del av läkemedlen är tabletter som tas via munnen.
Induktionsbehandling följs av en 2–5 veckor lång lågcellsfas, under vilken ditt immunförsvar är särskilt svagt och din känslighet för infektioner är hög. Under lågcellsfasen behöver du ofta infusioner av röda blodkroppar och blodplättar, samt andra stödjande behandlingar som antibiotika, smärtstillande medel och läkemedel mot illamående. Under lågcellsfasen kommer du antingen att vara på en vårdavdelning eller delvis i hemvård beroende på hur du mår och på helhetsbedömningen av situationen.
Utöver ditt tillstånd bedömer vi också behandlingens effekt, det vill säga terapiresponsen, med hjälp av blodprov och benmärgsprov. Vårt mål är remission, det vill säga att leukemicellerna helt försvinner. Detta sker vanligtvis 1–3 månader efter att leukemibehandlingen har inletts. Den första gången undersöker vi terapiresponsen med benmärgsprover, vanligtvis efter två veckor, och följande prover tas efter att du har återhämtat dig från induktionsbehandlingen cirka en månad efter att behandlingen påbörjats. Om vi med den första induktionsbehandlingen inte uppnår remission av leukemin ger vi en andra induktionsbehandling med olika typer av läkemedel.
För äldre eller skörare leukemipatienter kan vi också erbjuda lindrigare leukemibehandlingar som utförs på poliklinik. I de flesta fall kräver de inte liknande långvarig avdelningsvård. Det bör dock noteras att med lättare behandlingsformer är det inte möjligt att permanent bota leukemin.
Efter att du har återhämtat dig från den första behandlingen av leukemin, det vill säga induktionsbehandlingen, ger vi så kallade stabiliseringsbehandlingar för remission, som syftar till att uppnå långvarig remission och bota leukemin permanent.
Vi erbjuder stabiliseringsbehandlingar enligt ett sjukdomsspecifikt behandlingsprogram och tar hänsyn till om din behandling också syftar till hematologisk stamcellstransplantation. Leukemins exakta undertyp, det valda behandlingsprogrammet och terapiresponsen avgör antalet stabiliseringsbehandlingar som ska ges och det eventuella behovet av stamcellstransplantation.
Lättare läkemedelsbehandlingar av leukemi ger vi vanligtvis i fyraveckorscykler så länge de är till nytta för dig, det vill säga dina blodvärden förblir stabila och leukemicellerna är borta.
Om du inte kan få en stamcellstransplantation vid akut lymfatisk leukemi (ALL) ger vi dig lättare underhållsbehandling efter den första och andra behandlingsfasen för att förhindra att leukemin återkommer. Behandlingarna varar upp till 2,5 år från diagnosen. Underhållsbehandling ges huvudsakligen i tablettform. För att förebygga leukemi i centrala nervsystemet ges patienterna också små doser läkemedel i hjärn-ryggmärgsvätskan. Vid vissa undertyper av akut myeloisk leukemi (AML) kan vi ge underhållsbehandling i 12–24 månader.
Stamcellstransplantation från en frisk donator är, förutom i särskilda fall, den effektivaste behandlingen av akut leukemi. Stamcellstransplantationen utförs på hematologiska avdelningen 7B på Mejlans triangelsjukhus. Den övre åldersgränsen för stamcellstransplantation är cirka 70 år.
Förutom de potentiella fördelarna medför stamcellstransplantation också en risk för omvänd avstötning och allvarliga infektioner. När vi fattar beslutet om transplantation gör vi en individuell riskbedömning för varje patient med beaktande av leukemins undertyp, terapiresponsen, biverkningar av de inledande behandlingarna, patientens allmänna hälsotillstånd och om det finns en lämplig syskon- eller registerdonator. Innan beslut fattas om åtgärden har du en diskussion med den läkare som utför stamcellstransplantationen. Utifrån diskussionen väljs den slutliga behandlingslinjen.