Året på HUS 2023: Infrastrukturer för forskning
EU-finansierad forsknings- och innovationsverksamhet
Vi slog rekord för EU-finansiering inom HUS, och vi var också en av de sexton organisationer i Finland som fick mest finansiering från EU.
Som koordinator beredde vi två ansökningar om EU-konsortieprojekt. Under hösten påbörjade vi det EU-finansierade projektet PHEMS som vi leder. Vi ledde fyra andra pågående EU-konsortieprojekt (AICCELERATE, LONGCOVID, ENDOTARGET, ONCOVALUE) och deltog som partner i mer än 20 pågående EU-projekt.
I och med projekten ONCOVALUE och PHEMS utökades samarbetet på EU-nivå med CleverHealth Ntework som vi koordinerar och som är finansierat av Business Finland, då flera av företagen som ingick i ekosystemet CleverHealth Network blev partner i dessa EU-projekt.
Vi gick med i projektet Tehdas2, som koordineras av SITRA, där man utvecklar en säker användning av hälsouppgifter i Europa. Dessutom är vi med i projektet TEF-Health Testing and Experimentation Facility for Health AI and Robotics och i projektet EU Network of Comprehensive Cancer Infrastructures. Alla dessa är betydande nätverksprojekt på EU-nivå.
Helsingfors Biobank – en bro mellan forskning och hälso- och sjukvård
Antalet samtycken till Biobanken ökade betydligt under 2023. Projektet FinnGen3 underlättade biobanksforskningen.
År 2023 hade Helsingfors Biobank en central roll i att främja forskning och innovationer inom behandling och förebyggande av cancer. Projektet iCAN är ett flaggskeppsprojekt som finansieras av Finlands Akademi där man i samarbete med HUS och Helsingfors universitet redan har samlat in och analyserat ungefär 2 000 vävnadsprov från cancerpatienter med hjälp av Helsingfors Biobank. Nya, mer individuella metoder för digital precisionsmedicin vid cancer har nu också introducerats i patientvården.
Inom projektet Genomiterveys har man genomfört ett pilotprojekt som handlar om att överföra genomdata från forskning i hela Finland till hälso- och sjukvården. Projektet samordnas av Helsingfors Biobank och finansieras av SHM. Inom den utvecklade proaktiva vårdvägen har man fokuserat på personer som har lämnat prov till biobanken och där provet har visat på en hög risk för bröstcancer. Dessa personer har framgångsrikt remitterats till ärftlighetsrådgivning inom hälso- och sjukvården och till övergripande vård eller uppföljning efter det. Man har också gjort en hälsoekonomisk kostnadseffektivitetsanalys i projektet. Biobanksandelslaget valde projektet Genomiterveys till årets biobanksprojekt 2023.
Under det gångna året fortsatte projektet Rare3k som handlar om sällsynta sjukdomar. Som en ny sjukdomsgrupp identifierade man personer med eventuell ärftlig epilepsi, och deras biobanksprover analyserades för att hitta patogena varianter av ärftlighetsgenen. Dessutom fortsatte man med att återrapportera genetiska fynd kopplade till ärftliga tillväxtstörningar och makuladegeneration.