Vår poliklinik för könsidentitetsutredningar är en nationell enhet på specialnivå där vi utreder myndiga patienter som har könsdysfori (könsångest). Vi koordinerar också behandlingar som är relaterade till den.
Poliklinikens verksamhetsprinciper
För att genomgå en utredning behöver du en läkarremiss. Din utredning på specialnivå sätts igång inom sex månader efter att läkaren har godkänt din remiss. Den konsultativa utredningen genomförs snabbare.
I en situation av könsdysfori erbjuder vi även med lägre tröskel utan remiss distanskonsultation i realtid. Den behandlande läkaren kan boka en tid för dig hos en konsulterande läkare på Polikliniken för könsidentitetsutredningar under konsultationens öppettider via webbplatsen Hälsobyn Pro: https://ammattilaiset.terveyskyla.fi/palvelut/konsultaatiot (på finska))
Man kan uppleva en motstridighet i könsidentiteteten utan att den medför en medicinsk utredning och ett behov av behandling. Grunden för en utredningsperiod av könsidentitet har upplevts vara ett behov av behandling som är relaterat till lidandet som könsdysforin orsakar. Riktlinjerna för vårdrekommendationen för könsdysfori (SHM Palko 2020) är att möjligheten att hantera och ge psykosocialt stöd vid könsdysfori primärt ska kunna erbjudas, oberoende av ålder, vid hälsovården på hemorten. Det ska även finnas tillräckligt med kunnande för det.
I din multiprofessionella utredningsperiod ingår typiskt Livscykleintervjuer med en sjukskötare och kartläggning av situationen samt utredningar som görs av psykiater och psykolog. I din utredningsperiod ingår också frågeformulär om ditt hälsotillstånd, din funktionsförmåga och könsdysfori. I din utredningsperiod kan också ingå anhörigmöten. På polikliniken har du även en möjlighet att träffa en socialarbetare, fysioterapeut, ergoterapeut och bildkonstpsykoterapeut. Längden för din utredningsperiod är vanligtvis minst ett år.
Utgående från den konsultativa utredningen eller utredningsperioden kan du hänvisas till sexualterapi, transsensitiv kortterapi, neuropsykiatrisk sexualterapi, psykofysisk fysioterapi eller psykoterapi.
I utvärderingen av din helhetssituation ingår i början och under de olika uppföljningsskedena utvärdering av din funktionsförmåga och ditt psykiska tillstånd och att uppmärksamma det i din vårdplan. I utvärderingen kan ingå uppföljning av laboratorieprover och nätverkssamarbete. En tillräcklig funktionsförmåga är en förutsättning för att utvärderingsperioden framskrider.
När vi utvärderar tillsammans med dig hur etablerade dina identitetserfarenheter är och hur aktuella behandlingar som även omformar din kropp permanent är, förutsätter vi att du har en måttlig funktionsförmåga i vardagen, ett stabilt psykiskt tillstånd (eller en tillräcklig vårdbalans), förmåga att kommunicera och samarbeta. En akut livskris, psykiskt allvarlig sjukdom eller drogproblem måste fås inom ramen för stöd eller behandling innan du kommer för en utvärderingsperiod.
Målet för din utredningsperiod är att utreda om de diagnostiska kriterierna för transsexualism eller någon annan motstridighet i könsidentiteten uppfylls. I slutet av din utredningsperiod håller vi ett vårdplaneringsmöte då vi går igenom slutsatserna från din utredningsperiod och vi bedömer hur rätt i tid dina önskade kroppskorrigerande behandlingar är och hur realistiska dina förväntningar är. Därefter sammanställer vi tillsammans en individuell vårdplan för dig.
Om vi kommer tillsammans med dig till slutsatsen att inleda könskorrigerande behandlingar hänvisar vi dig till specialiserade enheter för att genomföra dem. I behandlingsutbudet ingår:
- feminiserande och maskuliniserande hormonbehandlingar vid HUS Reproduktionsmedicinska enhet
- behandlingar i anknytning till röstanvändning och -bearbetning samt hyvling av sköldkörtelbrosket vid HUS Foniatriska poliklinik
- hårborttagning i ansiktet (epilering) vid HUS Plastikkirurgiska enhet
- bröstkorgskirurgi vid HUS Plastikkirurgiska enhet
- yttre könskorrigerande kirurgi vid HUS Plastikkirurgiska enhet och inre könskorrigerande kirurgi vid HUS Gynekologi (remissen kan skrivas ett år efter att diagnosen fastställts efter en genomförd uppföljningsperiod).
När korrigeringsbehandlingarna inletts fortsätter du på vår Poliklinik för könsidentitetsutredningar under cirka ett år.
Innan de kirurgiska behandlingarna förutsätter vi ett stabilt psykiskt tillstånd under åtminstone ett år och att ett aktuellt obehandlat drogproblem är uteslutet, rökfrihet och ett BMI inom intervallet 18-28. Kirurgen utvärderar ditt fysiska hälsotillstånd innan du ställs i operationskö.
Ankomst
Då du kommer för vård till oss rekommenderar vi att du använder kollektivtrafiken när det är möjligt.
Rubik-byggnaden ligger med goda förbindelser i västra Böle nära Böle järnvägsstation. Det finns spårvagnshållplatser nära entrén.
Se noggrannare ankomstanvisningar på HRT:s reseplanerare.
Parkering
På Rubik-byggnadens gårdsplan finns ett begränsat antal avgiftsbelagda parkeringsplatser.
Patientportalen Maisa (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Du kan sköta ärenden hos oss genom att logga in i patientportalen Maisa. När din vårdrelation inleds får du noggrannare information om vilka av Maisas tjänster du kan använda. Tjänsterna är bland annat tidsbokningar och blanketter för förhandsinformation.
Patientguide
I Patientguiden hittar du svar på vanliga frågor om vad som sker före vården, under vården och efter vården.